Porvoolaiset ovat innostuneet sankoin joukoin Padelista – marraskuussa Porvooseen saadaankin jo kolmas padel-halli

Padel: Porvooseen avautuu marraskuussa jälleen uusi padel-halli. Sen jälkeen Porvoossa on jo kolme hallia lajin harrastamista varten.

Padel Arena Porvoo on Porvoon uusin hallitulokas lajin pelitarjontaan. Timo Pasanen

Toni Degerlund

Porvooseen saadaan marraskuussa taas yksi uusi padel-halli nykyisten kahden rinnalle. Padel Arena Porvoo avaa marraskuussa ovensa Porvoon Tarmolassa. Entuudestaan Porvoosta löytyy tosiaan jo kaksi muutakin hallia, Tarmola Padel ja Baller Padel Porvoo. Latinalaisesta Amerikasta ja Espanjasta Suomeen rantautunut Padel on tällä hetkellä hyvin suosittu laji mailapeleistä innostuneiden keskuudessa. Lajin suosion myötä myös Suomeen on alkanut nousemaan Padel-halleja kuin sieniä sateella. Suomen Padelliitto kertoo, että Suomesta löytyy tällä hetkellä yhteensä 503 sisä- ja ulkokenttää.

Kaikkia Porvoossa toimivia yrityksiä yhdistää rakkaus lajia kohtaan. Kaikkien kolmen padel-hallin yrittäjät ovat myös itse lajin intohimoisia harrastajia. Nyt kun marraskuussa avautuu uusi halli, löytyy Porvoon kokoisesta kaupungista jo varsin hyvin kapasiteettia lajin harrastamiseen, mutta enempää halleja ei enää kannata rakentaa nykyisten yrittäjien arvion mukaan.

– Loppuvuodesta 2021, Porvoossa tulee olemaan kolme padel-hallia. uskon, että tämä on sopiva määrä kenttiä Porvoossa, ja mahdollistaa sen, että jo olemassa olevat, sekä uudet harrastajat pääsevät kokeilemaan ja pelaamaan padelia, Padel Arena Porvoon Werner Forsblom kommentoi.

– Porvoo on aktiivinen kaupunki, missä ihmiset kokeilevat uusia lajeja ja ovat innokkaita, kun tulee uusia harrastusmahdollisuuksia.

– Uskomme kuitenkin, että nyt kun loppuvuodesta 2021, Porvoossa tulee olemaan kolme padel-hallia, on tämä sopiva määrä kenttiä Porvoossa.

– Kun yksityisiä halleja on Porvoossa kohta jo kolme, niin olen sitä mieltä, että kaupungin ei tulisi rakentaa omia kenttiä. Kapasiteettia on nyt kuitenkin hyvin vuorojen saamiseksi, Tarmola Padelin Patrik Björkman painottaa.

Kolme padel-hallia, on sopiva määrä kenttiä Porvoossa

– Nythän Porvoossa on tosiaan jo kaksi hallia ja viisi kenttää. Lokakuussa, meillekin tulee kaksi kenttää lisää, ja Padel Arena Porvooseen on tulossa kolme kenttää.

– Uskon, että siinä on kyllä tämän kokoiselle kaupungilla raja, kenttien määrässä.

– Koko ajan tulee kuitenkin uusia pelaajia, ja se on tietysti meille kaikille padel-yrittäjille hyvä asia.

– Sitä kautta uskon kyllä, että käyttäjiä riittää vielä kyllä meille kaikille.

– Joskus oli laskelma, että kapasiteetti olisi yksi kenttä per 10 000 asukasta kohden. Siitä ollaan jo ohi. Mutta toisaalta myös padel-harrastajat ovat olleet kovassa kasvussa siitä luvusta.

Päällimmäinen syy, miksi ryhdyimme padel-yrittäjiksi, oli halumme pelata padelia.

Patrik Björkman innostui padelista veljensä ansiosta vuonna 2019. Sen innoittamana hän onkin lähtenyt yhdeksi lajin yrittäjistä. Timo Pasanen

Padel Arena Porvoon taustalla ovat Forsblomin lisäksi Alexander Lillqvist, Casimir Linnaila, Max Stenholm ja Kristoffer Strandberg, joita kaikkia yhdistää innostus lajia kohtaan. Tämä oli myös suurin syy miksi viisikko halusi perustaa oman hallin Porvooseen.

– Päällimmäinen syy, miksi ryhdyimme padel-yrittäjiksi, oli halumme pelata padelia, Lillqvist kertoo.

– Olemme kaikki Porvoosta kotoisin ja olemme todella innokkaita padel pelaajia.

– Noin kaksi vuotta sitten aloimme miettimään, että olisi kyllä hienoa, jos padelia voisi pelata myös Porvoossa, eikä tarvitsisi aina lähteä ajamaan Vantaalle tai Helsinkiin pelaamaan.

Laji sopii loistavasti junioreille ja olemme varmoja, että moni juniori tuleekin innostumaan lajista.

– Aloimme etsimään sopivaa vuokrahallia Porvoon markkinoilta, joka sopisi padel-liiketoiminnalle.

– Emme kuitenkaan löytäneet meille sopivaa hallia, jossa korkeus olisi riittävä ja tilat olisivat muutenkin padel-liiketoiminnalle optimaalisia.

– Kun saimme mahdollisuuden operoida uudessa, padelille räätälöidyssä hallissamme, olimme todella innostuneita, ja odotammekin innolla Areenamme valmistumista ja avajaisia parin kuukauden päästä.

Baller Finlandin Harry Huttunen on tuonut porvoolaisille pelaajille kaksi padel-kenttää sisähalliin. Timo Pasanen

Tarmola Padelin Patrik Björkmanilla ajatus Padelin saamisesta Porvooseen syntyi vastaavasti vuonna 2019 veljensä innoittamana. Björkmanin vanhempi veli, Marcus on asunut yli 15 vuotta Teneriffalla, jossa hän on pelannut padelia jo pidemmän aikaa. Patrik Björkman tutustui lajiin juuri vuonna 2019, ja rakastui siihen saman tien.

– Olen aina itse ollut mukana eri lajeissa, ja minulla on myös liikunnanohjaajan koulutus, joten uudet lajit ja liikunta ovat aina olleet lähellä sydäntäni, Patrik Björkman kertoo.

– Teneriffalla pelasin veljeni kanssa parhaimmillaan Padelia kolme kertaa päivässä, ja rakastuin lajiin heti.

– Padel yrityksemme takana oli alussa minun ja Marcuksen lisäksi eri sijoittajia ja porukkaa, mutta nykyinen omistuspohja lyötiin kiinni loppujen lopuksi tammikuussa 2021.

– Olemmekin iloisia, että myös muut näkivät sen saman mahdollisuuden, kun me veljekset.

– Olemmekin investoineet ison määrän rahaa, jotta saisimme tiloistamme mukavat, padelille sopivat ja sellaiset, että pelaajilla olisi kiva paikka tulla pelaamaan tai vaikka vain istuskelemaan.

Padel Arena Porvoo ja Tarmola Padel haluavat löytää laadukkaan junioritoiminnan kautta lisää harrastajia tulevaisuudessa padeliin. Timo Pasanen

Osa padel-halleista on niin sanottuja kylmähalleja, eli siellä ei ole henkilökuntaa ja sisään pääsee mobiilisovelluksella tai tietyllä koodilla, jonka voi ostaa itselleen. Padel Arena Porvoo ja Tarmola Padel haluavat kuitenkin panostaa myös henkilökohtaisempaan palveluun, ja panostavat muun muassa myös junioritoimintaan.

– Padel on vielä niin uusi laji Suomessa, että se on helppo aloittaa, kun niin moni on vielä "aloittelijan" tasolla, Tarmola Padelin Patrik Björkman korostaa.

– Me pyrimme Tarmola Padelissa järjestämään myös tapahtumia eri ikäisille. Lapset, nuoret ja naiset ovat itse asiassa olleet meidän kohderyhmämme alusta saakka.

– Olemme myös järjestäneet naisille omat alkeiskurssit, sekä useampi ilmainen on tutustuttanut padelin lapsilleen.

– Meillä on myös tulossa eri turnauksia, avoimet ovet, avajaiset, yöturnaus, näytösotteluita, syyslomaleiriä ja paljon muuta.

– Meidän areenamme sisäkorkeus on yli kymmenen metriä, mikä mahdollistaa padelin pelaamisen myös kilpatasolla, Padel Arena Porvoon Casimir Linnaila vastaavasti kertoo.

– Kaaripallot ovat iso osa padelia, ja areenan kattokorkeuden myötä näitä ovat mahdollisia käyttää pelissä.

– Haluamme myös panostaa viihtyvyyteen areenassa. Areenaan tulee muun muassa todella hyvä äänentoisto, sauna, lounge, viihtyisä sisustus ja värimaailma.

– Haluamme, että areenalla viihdytään myös pelien jälkeen ja että areenalla pystyy järjestämään tapahtumia ja virkistyspäiviä.

– Areenallamme tulee myös olemaan kursseja, sekä aloittelijoille, että jo pidempään pelanneille.

– Yksi tärkeimmistä asioistamme lähitulevaisuudessa, on panostaa junioritoimintaan, jotta myös juniorit innostuvat lajista.

– Laji sopii loistavasti junioreille ja olemme varmoja, että moni juniori tuleekin innostumaan lajista.

– Lajin jatkuvuuden osalta onkin erittäin tärkeää osallistuttaa ja ohjeistaa nuoria lajin pariin, sillä liikuntamuotona padel on mitä erinomaisin ja kuten mainittu, aloittamisen kynnys on hyvin pieni ja lajiin hurahtaa helposti jo ensimmäisen kokeilukerran jälkeen.

Taustat

Padel

Mailapeli, jonka säännöt ja pelikenttä ovat eräänlainen yhdistelmä tennistä ja squashia.

Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät.

Pallo saa pelissä tietyin rajoituksin osua seinään ja kimmota siitä, kuten squashissa.

Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kahdestaan padelin kaksinpelikentällä.

Peli on erittäin suosittu kotiseudullaan Latinalaisessa Amerikassa sekä Espanjassa. Sen suosio on lisääntymässä jatkuvasti muuallakin maailmassa, myös Suomessa.

Maila on muodoltaan lyhytvartisen lasten tennismailan kaltainen, mutta lyöntipintana ei ole jänneverkko vaan keinoaineinen, rei'itetty taso, jossa yleensä on kahden kovan keinoainepinnan välissä kevyttä ja huokoista täytettä.

Pallona käytetään yleisesti tennispalloa. Erityisiä padel-pallojakin valmistetaan, mutta tennispallo on mitoiltaan ja ominaisuuksiltaan käytännössä riittävän samanlainen.

Alusta voi olla keinonurmea, muovimattoa tai muuta sopivaa materiaalia. Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m ja sen jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on keskellä 88 ja reunoilla 92 cm eli hieman matalampi kuin tennisverkko.

Laji tuli Suomeen vuonna 2003. Lajiliiton viralliset avajaiset pidettiin 26. marraskuuta 2009.

Suomen Padelliitto tiedottaa käytössä olevista kentistä sivustollaan. Padelkenttiä on kaikkialla maassa, ja Suomessa on tällä hetkellä 503 sisä- ja ulkokenttää.

https://padel.fi/

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut