Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaina juostaan jälleen perinteinen Lokakuun 10 – viime vuonna juoksutapahtuma jäi välistä koronan vuoksi

Porvoolainen voimistelu- ja urheiluseura Hercules on järjestänyt perinteistä Lokakuun 10 -juoksukilpailua Tolkkisissa jo vuodesta 1961 saakka. Tapahtuma onkin Suomen neljänneksi vanhin kuntomitalihölkkä. Viime vuonna juoksutapahtuma jouduttiin kuitenkin peruuttamaan koronan vuoksi, mutta tänä vuonna päästään taas juoksemaan. Sunnuntaina on siten jo 60:s kerta, kun tapahtuma järjestetään.

Tapahtuma sai alkunsa, kun tehdastyöntekijä Frans Boström ei sokeuduttuaan pystynyt enää urheilemaan entiseen tapaansa. Hän lahjoitti seuralleen Tolkkisten Herculekselle hopeapokaalin kiertopalkinnoksi, minkä johdosta seura järjesti silloin historian ensimmäisen lokakuisen kymmenen kilometrin maantiejuoksun.

Tapahtuma kerää joka kerta paljon osanottajia. Parhaimmillaan juoksijoita on ollut reilu 500. Edellisellä kerralla, kun tapahtuma järjestettiin, oli osanottajia tosin hiukan vähemmän kuin mihin oli normaalisti totuttu. Kuntosarjaan osallistui parisataa juoksijaa, ja kilpasarjaan viitisenkymmentä osanottajaa. Kilpasarjassa on aina perinteisesti mukana myös kovemman luokan menijöitä, SM-mitalisteja ja muiden lajien kovia menijöitä.

– Nyt edellisellä kerralla oli tosiaan hiukan vähemmän osanottajia, kuin parhaimmillaan, mutta jos saamme taas saman verran osanottajia kuin viimeksi, niin voidaan olla ihan tyytyväisiä, Voimistelu ja urheiluseura Herculesin Finn Andersson kertoo.

– Itse uskon, kyllä tällä kertaa saattaa taas tulla ihan hyvin porukkaa, vaikka ihmiset ovat aika varovaisia osallistumisen suhteen.

Kyllä tällä kertaa saattaa taas tulla ihan hyvin porukkaa.

– Sara Kuivistohan oli juoksemassa vuonna 2019, ja hän saattaisi ehkä tulla tälläkin kertaa, kun hänen kilpakautensa on nyt jo ohitse.

– Meillä ei tosin ole ennakkoilmoittautumia, ja kaikki ilmoittautuvat vasta sunnuntaina, joten etukäteen emme tiedä ketä tulee mukaan.

– Meillähän on nyt suihkutkin auki kilpailijoille, vaikka aluksi mietittiin, että pidetään ne kiinni.

– Mutta onhan se kiva käydä suihkussa, jos Hesastakin tulee juoksemaan, eikä tartte hikisenä lähteä takaisin kotiin.

Sunnuntain juoksutapahtuman lähtö- ja maalipaikka ovat Herculeksen hiihtomaja Sillvikintie 107:ssä. Juoksutapahtumaan voi osallistua kuntosarjaan ilman ajanottoa. Aikaa mitataan toki myös halukkaille kuntoilijoille 10 kilometrin matkalla. Kilpasarjat ovat: P16, M alle 20, M, M35, M45, M55, T16, N ja N40. Lähtö tapahtuu kello 12. Kuntoilijat, jotka eivät halua ajanottoa, voivat lähteä matkaan vastaavasti kello 9-11 välisenä aikana.

Sara Kuivistohan oli juoksemassa vuonna 2019, ja hän saattaisi ehkä tulla tälläkin kertaa, kun hänen kilpakautensa on nyt jo ohitse.

Kilpasarjaan ja ajanotolliseen kuntosarjaan osallistuminen maksaa 15 euroa osallistujalta. Ilman ajanottoa osallistuminen on tasan kympin. Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä tunti ennen lähtöä. Maksu voi suorittaa käteisellä, pankkikortilla, Virike tai Smartum -liikuntaseteleillä.

Kaikki osallistujat saavat osallistumisestaan mitalin. Osallistujien kesken arvotaan myös hyviä palkintoja. Pääpalkinto, 50 tuuman taulu TV arvotaan kuntosarjaan ilman ajanottoa osallistuneiden kesken.

– Kuntosarjaan saimme tosiaan meidän yhteistyökumppanimme kautta tuon 50 tuumaisen taulutelevision. Se arvotaan kaikkien kuntosarjaan ilman aikaa osallistuneiden kesken, Andersson kertoo.

– Kilpasarjan nopeimmalle on myös luvassa erikoispalkinto. Sen voi voittaa nuori tai aikuinen. Nopein saa palkinnon.

– Kilpasarjoissa palkitaan aina kolme parasta eri sarjoista. Myös kunniapalkinnot jaetaan parhaimmille juoksijoille pokaalin lisäksi.

– Meillä on kymmenittäin eri palkintoja eri sarjoihin.

Lisätietoja voi kysellä Voimistelu ja urheiluseura Herculesin Finn Anderssonilta numerosta 0400 789 606.