Toyotan Elfyn Evans voittoon Jyväskylässä! – seurasimme MM-rallin tilannetta ja tapahtumia hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurataan Jyväskylän MM-rallin toisen ajopäivän tapahtumia ja rallin tilannetta hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset alta päivittämällä sivun.

Tilanne EK 19/19

1. E. Evans, Toyota 2.19.13,7

2. O. Tänak, Hyundai +14,1

3. C. Breen, Hyundai +42,2

4. E. Lappi, Toyota +58,8

5. S. Ogier, Toyota +2.54,4

6. G. Greensmith, Ford +5.02,3

7. A. Fourmaux, Ford +6.22,9

8. T. Suninen, Volkswagen +9.52,1

9. M. Ostberg, Citroen +10.07,8

10. E. Lindholm, Skoda +10.52,8

15.08 Näin on saatu tämän vuoden Jyväskylän MM-ralli päätökseensä. Päätämme hetki hetkeltä seurannan tähän. Lisää juttuja ja tunnelmia kuitenkin luvassa sivuillamme koko illan ajan. Kiitos kaikille mukana olleille!

14.36 Kalle Rovanperä ei muuten edes startannut viimeiselle erikoiskokeelle. Hän kuitenkin kertoo Ylen haastattelussa, että selän pitäisi olla kunnossa kahden viikon päästä kisattavaan Katalonian osakilpailuun mennessä.

14.28 Ruuhimäen Power stagen kärki:

1. E. Evans, Toyota 5.18,9 (+5 lisäpistettä)

2. O. Tänak, Hyundai +1,6 (+4)

3. E. Lappi, Toyota +2,8 (+3)

4. T. Katsuta, Toyota +5,6 (+2)

5. C. Breen, Hyundai +6,6 (+1)

EK 19: Elfyn Evans voitti Jyväskylän MM-rallin ja hurjasteli täydet lisäpisteet Power Stagella, Esapekka Lappi sijoittui neljänneksi – Teemu Suninen ajoi selvään luokkavoittoon

14.27 Kärkikolmikko saa palkintonsa ja kuohuva roiskuu korokkeella.

14.21 – Tämä tuntuu todella hyvältä. Pääsimme hyvässä rytmissä liikkeelle perjantaina ja iskimme lauantaina, Evans puhelee voittajahaastattelussa.

14.19 Samantien parkkeerataan voittaja-auto korokkeelle ja Evansin, kartturi Scott Martinin sekä Toyotan rallitallin juhlat pääsevät alkamaan.

14.18 Voittaja ja lopputulokset ovat selvillä. Evans voittaa, Tänak toinen 14,8 sekuntia voittajalle hävinneenä, Breen kolmas ja Lappi neljäs.

14.16 Ja näin saadaan Jyväskylän MM-rallin voittaja maaliin! Elfyn Evans painaa vielä pohjat Power stagella 1,7 sekunnin turvin Tänakiin. Käsittämättömän kova oli Evansin veto koko sunnuntain. Ei jättänyt Tänakille mitään palaa.

14.14 Ei varmistele Evans yhtään. Walesilainen Tänakia nopeammin toiseen väliaikaan!

14.12 Tänak 1,2 sekuntia Lappia nopeampi. Ei siis nähdä suomalaista pohja-aikaa yhdelläkään EK:lla. Rallia johtava ja voiton käytännössä maaliin selviämällä varmistava Elfyn Evans jäljellä.

14.10 Tänak on selvästi päättänyt ottaa Power stagelta kaikki saatavissa olevat pisteet. Virolainen ensimmäisellä väliaikapisteellä jo sekunnin Lappia nopeampi.

14.07 Craig Breen ei pysty vastaamaan Lapin vauhtiin vaan jää 3,8 sekunnin päähän suomalaisesta.

14.04 Lappi tulee urku auki maalihyppyriin ja tuloksena pohjat 2,7 sekunnin erolla Katsutaan. Kärkikolmikko jäljellä.

– Tultiin kyllä täysillä. En nostanut (kaasua) yhteenkään hyppyyn, Lappi nauroi tyytyväisenä maalissa.

14.00 Ja sitten Esapekka Lappi matkaan. Lappi tulee sijoittumaan neljänneksi jos maaliin pääsee. Jännitetään kuitenkin, onnistuuko Lappi kirjaamaan edes yhden pohja-ajan suomalaisen nimiin tämän vuoden kilpailussa.

13.58 Nyt reitillä Sebastian Ogier. Ogierin autossa selvästi jotain ongelmia, koska ranskalainen vilkuilee vähän väliä autonsa mittareita, ja jää Katsuton vauhdista useita sekunteja.

13.46 Ja nyt saadaan WRC-autotkin matkaan. Ensimmäisenä Takamoto Katsuta. Samalla Teemu Suninen maalissa WRC-2 luokan voiton varmistaneena!

13.43 Ruuhimäen erikoiskoe päättyy pitkään hyppyyn maalialueelle. Hyundain WRC-2 autoa ajavan Jari Huttusen hyppy kääntyy keulapainoiseksi ja autosta nousee runsaasti höyryä. Autojen on vielä selvittävä Ruuhimäestä Jyväskylään, joten tästä saattaa koitua kuljettajalle ja tallille päänvaivaa.

13.27 Jari-Matti Latvala kertoo Ylen haastattelussa, että Rovanperän tehtävä tänään oli varmistaa merkkipisteitä, mikäli muille Toyotan kuskeille olisi jotain sattunut. Latvala vahvistaa, että Rovanperän kunto ei mahdollista kovaa ajamista viimeiselläkään erikoiskokeella.

13.19 Ja sitten mennään. Viimeinen erikoiskoe on käynnissä! Nyt ajetaan käännetyssä järjestyksessä, eli alempien luokkien autot starttaavat ennen kärkimiehiä. Ensimmäisenä vuorossa Volkswagenin Nikolay Gryazin.

13.13 Viiden minuutin päästä kisataan. Heti erikoiskokeen jälkeen Ruuhimäessä on luvassa myös rallien palkintojenjako, eli autot eivät enää siirry Paviljongin kisakeskukseen ennen voittajien palkitsemista.

12.42 Ruuhimäki on tunnettu pitkistä hypyistään, ja aamun erikoiskokeella tästä saatiin jo maistiaisia. Alla Audrien Fourmaux'n ja Ott Tänakin taidonnäytteitä. Myös yleisöä oli löytänyt paikalle mukavasti jo aamupäivällä.

11.50 Seuraavaksi vuorossa on pieni tauko ennen kuin autot päästetään vielä viimeiselle erikoiskokeelle eli Ruuhimäki 2:lle kello 13.18. Viimeinen EK on samalla Power stage. Se tarkoittaa, että viidelle nopeimmalle on jaossa ylimääräisiä pisteitä MM-sarjaan. Nopein kuittaa viisi pistettä ja siitä seuraavat laskevasti siten, että viides saa yhden ylimääräisen pisteen.

Ruuhimäki on samalla myös omanlaisensa joutsenlaulu: se on tämän vuoden MM-sarjan, ja myös nykyisten WRC-luokan autojen viimeinen soralla ajettava erikoiskoe. Ensi vuoden MM-sarjassa ajetaan uusilla Rally 1 -sääntöjen mukaisilla autoilla, jotka poikkeavat muun muassa aerodynamiikaltaan ja moottoriltaan huomattavasti nykyisistä autoista. Ruuhimäessä nähdään siis yhden aikakauden loppu.

11.31 Evans painaa tällekin erikoiskokeelle pohjat 0,2 sekuntia Tänakia nopeampana. Lappi kolmas 1,8 sekuntia Evansia hitaampana. Tänak toteaa maalissa voittotaistelun ratkenneen.

– En usko enää mitään painetta olevan. Elfynilla on vauhtinsa ja nyt vain nautitaan loppuun asti, virolainen toteaa.

11.25 Esapekka Lappi painaa pohjat ja lyö Breenea 2,4 sekuntia. Suomalainen nauttii ajamisesta silminnähden. Kärkikaksikko vielä tulossa.

– Yks vasuri linjalta pois, mutta muuten tuli ihan tosi puhtaasti. Tultiin aika kovaa, Lappi sanaili maalissa

11.16 Gus Greensmith kehuu maalissa Laukaan erikoiskoetta yhdeksi maailman parhaaksi. Kärkiautot vielä matkalla tai odottamassa lähtöä.

– Aivan uskomaton erikoiskoe, nopeita pätkiä ja koko ajan mennään ihan rajoilla.

11.04 Ja Katsuta matkalla. Aamun ensimmäisellä lenkillä kuskit valittelivat pidon puutetta. Nyt seurataan miten paljon kovempaa pätkällä tullaan, kun tienpinta on rikki ja irtosora aurattu sivuun.

10.43 Rovanperä pahoittelee Twitterissä katsojille, ettei pysty taistelemaan tänään kärkiajoista. Hän toistaa, ettei halua ottaa riskejä selkänsä kanssa.

10.39 Sitten suunnataan katseita kohti päivän toista lenkkiä. Päivän erikoiskokeet ajetaan kahteen kertaan, seuraavana vuorossa Laukaan toinen läpiajo, jonne ensimmäinen auto starttaa kello 11.01. Rallin huipennus, Ruuhimäen toinen kerta ja power stage alkaa kello 13.18.

10.33 WRC2-luokassa Teemu Suninen onnistui repimään hiukan lisää eroa häntä uhkaavaan Mads Östbergiin. Suninen johtaa luokkaa nyt 9,3 sekunnin turvin ennen norjalaista Östbergiä.

10.10 EK 17 kärki: 1. Evans 5.25,5, 2. Tänak +3,5, 3. Breen +5,7, 4. Lappi +6,6, 5. Ogier +7,2

10.08 Elfyn Evans pamauttaa pöytään hurjan ajan ja voittaa Tänakia 3,5 sekuntia! Nyt voi jo sanoa walesilaisen varmistaneen Jyväskylän voiton, jos vain onnistuu kahdella viimeisellä erikoiskokeella ajamaan virheittä.

10.01 Lappi voittaa pätkällä Ogieria 0,6 sekuntia mutta Breen tulee vielä 0,9 sekuntia suomalaistakin nopeammin.

– Aika hieno keli. Onhan tämä talvella hienoa hommaa auringonpaisteessa, mutta on se näin syksylläkin. Viimeisen päälle hommaa, Lappi juttelee maalissa.

9.47 Rovanperä tulee tämänkin pätkän erittäin rauhassa, eikä anna auton nousta ilmaan yhdessäkään hypyssä.

– Ei ole mitään mahdollisuutta, että taisteltaisiin pisteistä power stagella. En halua ottaa mitään riskejä, ettei selkä menisi huonompaan kuntoon, Rovanperä kertoo maalissa.

9.35 Seuraavaksi EK 17 Ruuhimäki 1. Nyt katsotaan haetaanko erikoiskokeella jo asetelmia iltapäivän Power Stagelle, josta jaossa on ylimääräisiä pisteitä mm-sarjaan.

9.07 Tässä vielä EK 16 kärki:

1. Tänak 5.42,2

2. Evans +0,4

3. Lappi +3,1

4. Katsuta +6,2

5. Breen +6,5

9.06 Näin saadaan kärkikaksikkokin maaliin. Tänak painaa pätkälle pohjat, mutta Evans vastaa hyvin virolaisen vauhtiin ja häviää tälle vain 0,4 sekuntia. Kaikki voiton avaimet pysyvät walesilaisen käsissä.

9.00 Lappi tähän asti pätkän nopein. Hänen takanaan ajava Breen pyörähtää mutkassa ja häviää suomalaiselle 3,8 sekuntia. Tänak ja Evans vielä matkalla.

08.57 Sebastian Ogier toteaa maalissa, että tämä päivä on tarkoitus tulla vain tasaista vauhtia ja keskittyä Power Stageen, josta jaossa on ylimääräisiä pisteitä mm-sarjaan. Ogier sai myöhään eilen illalla minuutin aikasakon, koska ranskalaisen kypärän remmi ei ollut kunnolla kiinni Päijälän erikoiskokeella.

08.46 Rovanperä maalissa ja haastattelussa kysytään päivän vauhdista.

– Ei tässä mitään, ajellaan vain hissun kissun pätkät läpi.

08.40 Rovanperä säästelee vauhtiaan selvästi.

– Tällaista se varmaan olisi jos mä ajaisin rallia, Rovanperän kartturi Jonne Halttunen kerkeää toteamaan nuottien välissä.

– Et sä ihan näin kovaa tulis, Rovanperä naurahtaa perään.

08.39 Sitten saadaan Kalle Rovanperä reitille. Katsotaan minkälaiseen vauhtiin Rovanperä pystyy.

08.36 Ja näin saadaan viimeinen kilpailupäivä käyntiin. Eilen ensimmäisenä WRC-kuskeista keskeyttänyt Takamoto Katsuta syöksyy pätkälle.

08.30 Kalle Rovanperä starttaa mukaan päivään, mutta hän kertoo Twitter tilillään autossa olevan joitain ongelmia, jotka estävät aivan täydellä vauhdilla ajamisen. Rovanperä kertoo myös loukanneensa selkäänsä hiukan eilisessä tärskyssä.

08.27 Hyvää huomenta! Palaamme seuraamaan Jyväskylän MM-rallin tilannetta ja tiukkaa voittotaistelua. Tänään ajetaan vielä neljä erikoiskoetta, Laukaa ja Ruuhimäki kahdesti, joista ensimmäisenä kello 8.35 alkava Laukaa. Päivän päättää Ruuhimäen Power Stage kello 13.18. Evans johtaa kokonaiskilpailua 9,1 sekunnin turvin ennen Tänakia, joten voittajan nimi on vielä täysin avoin.

Katso tästä Jyväskylän MM-rallin aikataulu, erikoiskoe-esittelyt ja parhaat katselupaikat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut