Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäätanssijoiden Turkkilan ja Versluisin syventynyt rakkausteema hehkui Finlandia Trophyssä

Suomen jäätanssijat loistivat sunnuntaina Espoossa huipentuneessa taitoluistelun Finlandia Trophyssä. Yuka Orihara ja Juho Pirinen lämmittivät yleisön, jonka jälkeen maamme ykköspari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ottivat tilan haltuun kuin taidokas pääesiintyjä.

Turkkila ja Versluis varmistivat syyskuun lopussa Suomelle olympiamaapaikan eivätkä yrittäneet viikonloppuna ihmeitä. Vankka perussuoritus tuotti ennätyspisteet 71,92 lauantain rytmitanssissa ja 113,27 sunnuntain vapaatanssissa. Lopputulos 185,19 riitti kansainvälisessä seurassa kuudenteen sijaan.

– Tuo oli aika perussuoritus, mitä olemme tehneet harjoituksissa, Versluis sanoi vaatimattomasti.

– Paremmalta puolelta keskivertoa, Turkkila täsmensi sijoitusta kaksi pykälää parantaneen vapaatanssin jälkeen.

Sulavalinjainen esiintyminen hurmasi yleisön, jota riitti mukavasti etenkin Espoon areenan alakatsomoissa.

– Vapaatanssissa on rakkausteema, Versluis aloitti.

– Vuorovaikutus ja kommunikointi meidän välillä, Turkkila lisäsi seikkoja, jotka näkyvät yleisölle ja luovat positiivisen jännitteen luistelijoiden välille.

– Nuo asiat ovat syventyneet luistelussamme. Olemme kiinnittäneet huomiota esimerkiksi siihen, missä katse on. Tulee katsottua enemmän toista myös kilpailuissa ja pääsemme tarinaan yhdessä mukaan, pari muotoili.

Itsevarmuus ja vapautuneisuus

Saksan Oberstdorfissa varmistunut maapaikka tuntuu olleen vain verryttelyä.

– Kesän hyvästä harjoittelusta olemme saaneet siirrettyä asiat kilpailuihin. On tullut itsevarmuutta, Versluis kertoi.

– Ensimmäisessä kilpailussa vielä vähän pidättelee itseään, että suoriutuu elementeistä. Nyt on jo vapautuneempi olo, vaikka kisa oli semirankka, Turkkila puhalteli.

Versluis pyyhki hikeä haastattelualueella.

– Viimeinen minuutti tuntui jaloissa. Ison yleisön edessä alkuun lataa paljon. Lopussakin pitäisi jaksaa ponnistaa.

Yleisö toi mausteensa kilpailuun, jonka vapaatanssin pari päätti komeaan liukuun.

– Mahtava oli päästä loppuasentoon ja saada kokea riemu. Oberstdorfissakin oli yleisöä, mutta ei näin paljon, Versluis jutteli.

"Yksi parhaista luisteluistamme"

Molemmat suomalaisparit kilpailevat seuraavaksi parin viikon päästä Ranskan Nizzassa. Myös Orihara ja Pirinen voivat lähteä matkaan hyvillä mielin Espoosta saatujen kokemusten jälkeen. Näyttävästi luistellut pari oli kuin kotonaan kansainvälisessä seurassa.

Kaksikko sai vapaatanssistaan 97,33 pistettä, summasi lopputuloksiin lukeman 158,51 ja kipusi sijan 12:nneksi.

– Tämä oli todella hieno esitys. Olimme todella keskittyneitä suoritukseemme, ja tämä oli yksi parhaista luisteluistamme, Orihara kertoi.

Suosionosoitukset hivelivät luistelijoiden korvia. Tyhjien kisahallien ja harjoitushallien kliinisyydestä ei ollut jäljellä rippeitäkään.

– Oli ihanaa nähdä näin paljon yleisöä, se toi lisää intoa, Orihara kiitteli.

– Yleisö oli fantastinen ja tuki meitä. Jo lämmittelyssä yleisö oli hyvin mukana. Moni urheilija on sanonut täällä, että yleisön tuki auttaa. Niin mekin sen koimme, Pirinen pohdiskeli.

– Olemme iloisia koko viikonlopusta. Tämä on kovatasoinen kilpailu. Ei tullut parhaat pisteemme, mutta tämä oli yksi parhaista luisteluistamme, Pirinen sanoi ennen kuin kuuli kesken haastattelun vapaatanssin pisteiden olevan parin ennätys.

Ranskalaiset maailmanmestarit Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron voittivat jäätanssin pistein 217,54.

Saarinen vakuuttaa keskittymisen säilyvän

Suomen Jenni Saarinen ei pystynyt puolustamaan hyviä asemiaa yksinluistelun vapaaohjelmassa. Hän oli lyhytohjelman jälkeen seitsemäntenä, mutta sunnuntai-illan suoritus riitti kuudenteen sijaan siinä vaiheessa, kun kärkikuusikko oli vielä luistelematta.

– Paljon hyvää, mutta matkassa oli paljon huonojakin juttuja. Lyhytohjelmaan olen tyytyväinen. En odottanut siitä niin hyviä pisteitä kuin sain, Saarinen viittasi lauantain 67,05 pisteen pottiinsa.

Vapaaohjelman alussa hän kaatui kahdesti ja sai pisteet 101,67. Yhteispisteet 168,72 jättivät parannettavaa, mutta kesällä polvivammasta kärsineelle urheilijalle kilpailu oli kauden ensimmäinen.

– Vapaaohjelma oli pettymys, mutta minulla ei ollut tarpeeksi rutiinia siihen hommaan.

Vaikea paikka oli maineensa veroinen

Saarinen pääsi jäälle neljännen ryhmän viimeisenä luistelijana eli joutui odottamaan lämmittelyn jälkeen vuoroaan yli puoli tuntia.

– On se vaikea paikka. Ja minulle erityisesti se on vaikea paikka. Jännitin eilen, että pääsisinpä luistelemaan kuuman ryhmän ensimmäisenä ja pääsisin suoraan luistelemaan.

– Eka kaatuminen harmitti, koska hätäilin hypyssä. Ohjelmaan lähtiessä olin luottavaisin mielin. Toisen hypyn jälkeen ihmettelin, että mikäs homma nyt on, ja päätin mennä vain täysillä loppuun asti. Tulihan vielä toinen kaatuminen, ja toinen salchow meni pipariksi.

Saarinen lähtee maanantaina Kiinaan ja pääsee siellä tositoimiin torstaina. Kilpailun piti olla Espoon tavoin challenger-tason kilpailu, mutta toisin kävi.

– Kiinaan on tosi vaikea saada lentoja, joten tuli paljon poisjääntejä. Kilpailu muuttui tavalliseksi kansainväliseksi kilpailuksi. Se on olympiakilpailujen testitapahtuma, Saarinen mainitsi.

Saarinen hankki jo maaliskuussa Suomelle naisten yksinluistelun maapaikan. Kisalipusta Saarisen kanssa kilpaileva Emmi Peltonen jätti Finlandia Trophyn väliin loukkaantumisen vuoksi. Saarinen painotti jo perjantaina, että luistelu ratkaisee, kriteerit ovat selvillä, ja hän toivoi Peltoselle pikaista toipumista.

Lokakuun puolivälin Kiinan-kilpailusta Saarinen hakee kokemusta aikaerosta ja muusta, mistä voisi olla hyötyä mahdollisella olympiamatkalla. Pysyykö fokus luistelussa eikä karkaa vielä olympialaisiin?

– Kyllä uskon, että pysyy. Helmikuuhun on pitkä aika ja töitä tehtävänä.

Ounasvuori näki elämänsä suurimman yleisön

Virkeään suomalaisrintamaan kuului myös Oona Ounasvuori, joka harppasi lyhytohjelman 21. sijalta 15 parhaan joukkoon. Hän summasi ennätyspisteensä 162,68.

– Päällimmäinen tunne on tyytyväinen, vaikka lyhytohjelma olikin pettymys. Kokonaisuutena hyvä kilpailu. Kahden kolmoishypyn yhdistelmiin jäi parannettavaa. Pitää vielä katsoa vapaaohjelma, mitä kaikkea siellä oli.

Nelipäiväinen kilpailu keräsi Espooseen lähes 8 000 katsojaa. Sunnuntaina katsojia oli reilut 2 000.

– Oli todella siistiä luistella noin suuren yleisön edessä. Tämä oli suurin yleisö, jonka edessä olen koskaan luistellut. Jäällä oli uskomaton fiilis, Ounasvuori tunnelmoi.

Laura Karhusen vapaaohjelma meni mönkään, joten hän pudonnee 16. sijalta 20 parhaan joukon ulkopuolelle. Hän summasi 137,15 pistettä.

– Lyhytohjelman jälkeen oli todella hyvä fiilis, mutta en tiedä, mitä tuossa vapaaohjelman alussa tapahtui. Sen jälkeen kaikki meni sekaisin, Karhunen kyynelehti.

Hän kaatui jo alkuvaiheessa hypyn alastulon eikä saanut kiinni rytmistä. Kaatumisia kertyi kaikkiaan kolme. Karhunen nimettiin Espoon-kisoihin pikahälytyksellä Peltosen paikalle ja kuuli valinnasta kesken työpäivän.

– Yksi kauden tavoitteista oli päästä Finlandia Trophyyn. Toinen on se, että haluaisin jossain kilpailussa luistella molemmat ehjät kokonaisuudet.