Akilles Green Teamin Antti-Jussi Juntunen haastaa Hyvinkään Pyöräilijöiden Sakari Lehtisen Porvoon Cyclocross-kisassa

Cyclocross: Porvoon Akilles järjestää Suomen Cyclocross-cupin, HEL CX:n osakilpailun lauantaina Kokonniemessä.

Maantiepyöräilyn MM-kisoissa vahvasti ajanut, ja cyclocrossin hallitseva Suomen mestari, Akilles Green Teamin Antti-Jussi Juntunen palaa Kokonniemeen tavoittelemaan Porvoon Cyclocross-kisan voittoa. Viime vuonna Juntunen joutui tyytymään teknisten murheiden ja Sakari Lehtisen loistavan ajon vuoksi kakkossijaan. Juntunen haluaa nyt korjata asian, ja lähtee haastamaan Cyclocross-cupin johtajaa, Sakari Lehtistä Porvoon Cyclocross-kisan raskaassa sarjassa.

Akilleen isännöimä HEL CX:n osakilpailun ajetaan tulevan lauantaina 16.10. alkaen kello 10 Porvoon Kokonniemessä. Kisa kerää kaikki Suomen cyclocrossin huiput mukaan. Akilles Green Team ajaa kotikisoissaan Juntusen johdolla vahvalla joukkueella. Mukana ovat Green Teamista kortteliajon Suomen mestari ja Cyclocrossin hopeamitalisti Jaakko Sillankorva, Aksel Rantanen sekä Vainion veljekset Veeti ja Roope. HEL CX -cupia johtaa kolmen kisan jälkeen, Kokonniemen kisan viimevuotinen voittaja, Hyvinkään Sakari Lehtinen. Lehtinen on ottanut kolmesta kisasta kaksi voittoa ja yhden kolmossijan. Green Teamin ajajat ovat olleet mukana vasta muutamissa kisoissa. Akilleesta parhaiten kokonaiskisassa ovat sijoittuneet nuori Aksel Rantanen, ja Suomen mestari Antti-Jussi Juntunen, jotka jakavat kuudennen sijan. Juntunen on voittanut ainoan kisan, johon on osallistunut.

Kokonniemenalue tarjoaa cyclocrossille oivallisen maaston ja katsojille hyvän näkyvyyden kisan kulkuun. Akilles Green Team

Kokonniemenalue tarjoaa cyclocrossille oivallisen maaston ja katsojille hyvän näkyvyyden kisan kulkuun. Santtarin maauimalan rinteet tarjoavat katsojille hyvät mahdollisuudet seurata jännittävää kisaa pitkältä matkalta. Startti ja maali ovat Aurora-hallin pohjoispään tuntumassa. Vain kolmen kilometrin mittainen rata, tuo kilpailijat tiheästi katsojien silmien eteen, mikä tekee kisan seuraamisesta erittäin hauskaa ja jännittävää. Rata hyödyntää pääosin viimevuotista rataprofiilia.

– Meillä on rata, missä on kaikkia lajin herkkuja tarjolla: nurmikkoa, niittyä, hiekkaa ja runsaasti rinteitä, kertovat ratamestareina ja radan suunnittelijoina toimineet Jonathan Ewalds ja Patrik Arola yhdessä.

– Meidän kisamme ominaispiirre on, että rata on erittäin yleisöystävällinen.

Meillä on rata, missä on kaikkia lajin herkkuja tarjolla.

– Maauimalan reunoilla pääsee näkemään tapahtuman hyvin.

– Olemme laatineet radan, joka käyttää monipuolisesti hyväkseen maauimalan rinteitä ja ranta-aluetta.

– Hiekkakuopan reunamia kierretään vielä viimevuotista enemmän.

– Rata on erittäin nopea, mutta vaativa sisältäen useampia haastavia teknisiä osuuksia.

– Nämä elementit haastavat kilpailijoita ja antavat katsojille ainutlaatuisen tilaisuuden seurata tätä hienoa lajia ja kilpailua lähes koko kisan osalta yhdestä paikasta.

Akilles järjesti vuosi sitten kilpailut ensimmäisen kerran Kokonniemessä, ja ne onnistuivat yliodotuksien.

– Viime vuonna Kokonniemen kisa oli yleisömenestys, Akilles Green Teamin joukkueenjohtaja Ari Långsjö kommentoi tulevaa kilpailua.

– Arolan ja Ewaldsin suunnittelema, pirullisen vaativa rata teki kisasta äärimmäisen jännittävän, josta yleisö nautti täysillä.

– Meillä on lyödä kisan yleiseen sarjaan kova ryhmä. Vähempi kuin voitto, ei meitä tyydytä, mutta epäilemättä Cupin johtaja ja viimevuotinen Kokonniemen valtias, Sakari Lehtinen on tästä toista mieltä.

Akilles järjesti vuosi sitten kilpailut ensimmäisen kerran Kokonniemessä, ja ne onnistuivat yliodotuksien. Toni Degerlund

Kilpailumuotona cyclocross sai alkunsa Ranskasta, ja on levinnyt sittemmin nykyisiin mahtimaihin Belgiaan ja Hollantiin. Näissä maissa se toimii kotimaista murtomaahiihtoa vastaavana pyöräilyn talvilajina. Cyclocross-kilpailut tyypillisesti koostuvat useista 2,5–3,5 kilometrin mittaisista kierroksista, jotka kulkevat hyvin vaihtelevissa maastoissa poluilla, niityillä, hiekalla ja asfaltilla. Kierroksiin on saatu usein sovitettua esteitä ja jyrkkiä rinteitä, jotka pakottavat kilpailijan välillä jalkautumaan ja kantamaan pyörää tai hyppäämään esteen yli. Cyclocross-kilpailuihin lähdetään yhteislähtönä kovalla rynnäköllä, jotta saadaan turvattua parhaat asemat haastavalle radalle. Rata on kuitenkin kolme metriä leveä, joten ohittaminen on mahdollista. Huipputasolla kisa kestää noin tunnin, mutta muut luokat ajavat kilpailun lyhyempänä. Päivän aikana ajavat nuoret ja harrasteluokat, mutta päivä huipentuu kello 14:30 ajettavaan yleiseen sarjaan.

– Paikan päällä on kahvila/ravintola Kahvelo, joka tarjoaa kahvia, virvokkeita ja ruokaa, joten paikan päälle voi hyvin tulla koko päiväksi viihtymään, Ari Långsjö toteaa.

– Kokonniemen alueella on runsaasti pysäköintitilaa.

Porvoon Akilles on suomalaisen pyöräilyn legendaarinen seura, joka on tuottanut kymmenittäin suomalaisia huippuajajia. Seura keskittyy valmentamaan ja kasvattamaan nuoria ajajia aina ammattilaisuuteen saakka. Akilles Green Team yhdistää ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ja kilpapyöräilyn, ajaen teeman ”Racing For The Future” alla. Pyöräilylupausten, hienon lajin ja koko maapallon puolesta.

Lue myös: Porvoon Akilles Green Teamin Antti-Jussi Juntunen polki vakuuttavasti cyclocrossin Suomen mestariksi – seurakaveri Veeti Vainio nappasi peesissä SM-hopeaa

Lue myös: Porvoon Kokonniemen HEL CX -kisassa nähtiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita – kisa onnistui yliodotuksien ja siitä halutaan joka syksyinen perinne

Katso 360°-video: Akilles Green Teamin Jaakko Sillankorva Porvoon Kokonniemen HEL CX -kisassa

Taustat

Kisa-aikataulu

10:50 Lähtö 1, Juniorit U13, helpotettu rata (n. 15 min)

11:30 Lähtö 2, Juniorit U17 (n. 30 min)

n. 12.10 Lähtöjen 1 ja 2 palkintojenjako

12:45 Lähtö 3, M Cat 3, Harraste (n. 40–45 min)

n.13.35 Lähdön 3 palkintojen jako

14:10 Lähtö 4, N Elite, N Cat 2 (n. 45–50 min)

n. 15:10 Lähtö 4 palkintojen jako

15.45 Lähtö 5, Yleinen, M Cat 2 (n. 60 min)

n. 17:00 Lähdön 5 palkintojenjako

https://www.akillesgreenteam.fi/about-us

Taustat

Cyclocross

Cyclocross on yksi pyöräilyn lajeista.

Cyclocross-kilpailuja järjestetään yleensä syksyllä ja talvella (lajin maailmancup-kausi alkaa syyskuussa ja päättyy tammikuussa).

Kilpailuissa kierretään yleensä melko lyhyttä (2-3 km) rataa.

Radat sijoitetaan vaihtelevaan maastoon, joka joissain kohdissa vaatii ajajan jalkautumista ja pyörän kantamista esteen yli.

Kilpailujen kesto on yleensä puolesta tunnista tuntiin ja ajettava matka vaihtelee reitin mukaan.

Lajilla on vahva asema perinteisissä maantiepyöräilymaissa, kuten Belgiassa ja Ranskassa ja erityisesti Flanderissa.

Cyclocross muistuttaa paljon maastopyöräilyn maastoajoa ja monet cyclocrossia ajavat kilpailevat esimerkiksi maastopyöräilyssä.

Cyclocross on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa pyöräilyn lajina ja useat ajajat erikoistuvat juuri tähän lajiin.

Cyclocrossissa käytettävät pyörät muistuttavat kapeine renkaineen ja taivutettuine ohjaustankoineen keveitä maantiepyöriä. Cyclocross-pyörät poikkeavat maantiepyöristä siinä, että niiden taka- ja etuhaarukat ovat tilavammat, niissä käytettävien leveämpien ja voimakkaammin kuvioitujen renkaiden takia, koska vaihtelevissa olosuhteissa tarvitaan hyviä pito-ominaisuuksia. Myös jarrut poikkeavat maantiepyörissä käytettävistä.

Muihin pyöräilylajeihin verrattuna taktiikalla ei cyclocrossissa ei ole kovin suurta merkitystä ja lajissa korostuu enemmän ajajan aerobinen kestävyys ja pyöränhallintataidot.

Cyclocross-kilpailuissa ajaja saa vaihtaa pyöräänsä ja saa vastaanottaa ulkopuolista apua kilpailun aikana.

Yleinen kiinnostus cyclocrosspyöriä kohtaan on kasvanut, koska ne ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat hyvin suomalaiseen vuodenaikojen vaihteluun.

https://pyoraily.fi/lajit/cyclocross/

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut