Viikonloppuna painitaan historialliset painit Porvoon Urheiluhallilla ja ratkotaan vapaapainin mestaruudet – isäntäseuran Kasperi Kauhanen joutui tosin harmillisesti jättämään kotikisat väliin lääkärin määräyksestä

Paini: Porvoon Urheiluhallilla järjestetään viikonloppuna U15-, U20, miesten sekä naisten vapaapainin suomenmestaruuskilpailut.

Toni Degerlund

Tulevana viikonloppuna kaikkia painin ystäviä hellitään ja tarjolla on viihdettä koko rahan edestä, kun Porvoon Urheiluhallilla painitaan vapaapainin U15-, U20, miesten ja naisten Suomen mestaruuksista. Tapahtuma on siinäkin mielessä poikkeuksellisen historiallinen, että U17-ikäluokkaa lukuun ottamatta, samassa hallissa ratkotaan nyt kaikkien eri ikäluokkien mestaruudet vapaapainissa. Kisoihin onkin tulossa ennätysosanottajamäärä, yli 220 Suomen parasta vapaapainijaa.

Isäntäseura Porvoon Weikoista mukana on tällä kertaa kaksi painijaa U15 SM-kilpailuissa, 12-vuotias Eelis Hilkamo 41-kiloisten sarjassa ja 15-vuotias Otto Sällström 75-kiloisten sarjassa. Porvoolaisseuran ykköspainija, Kasperi ”Kassu” Kauhanen joutuu jättämään yllättäen kisat kokonaan välistä painissa tulleen hoitotoimenpiteen vuoksi, josta lääkäri lätkäisi Kauhaselle ottelukieltoa juuri kisojen alla. 19-vuotias Kauhanen olisi osallistunut U20- ja miesten vapaapainin SM-kilpailuihin, ja olisi ollut todennäköisesti molemmissa oman sarjansa suurimpia ennakkosuosikkeja.

– Kassun poisjäänti on kyllä kieltämättä tosi iso pettymys, mutta minkäs teet, kun lääkäri on näin määrännyt, Porvoon Weikkojen kunniapuheenjohtaja ja Suomen Painiliiton varapuheenjohtaja Mika Vuori harmittelee.

– Ilahduttavaa tietysti on sekä meidän seuramme, mutta myös Painiliiton näkökulmasta, että viikonlopun kisat kerää tosi hyvin osanottajia tänne Porvooseen.

– Nyt on kyse kuitenkin vapaapainista, joka on lilliputtilaji Suomessa kreikkalais-roomalaiseen painiin verrattuna.

– Tällä kertaa osanottajamäärät ovat isompia kuin kreikkalais-roomalaisessa painissa.

Kassun poisjäänti on kyllä kieltämättä tosi iso pettymys.

Porvoon Weikkojen ykköspainija, Kasperi ”Kassu” Kauhanen joutuu jättämään yllättäen kisat kokonaan välistä painissa tulleen hoitotoimenpiteen vuoksi, josta lääkäri lätkäisi Kauhaselle ottelukieltoa viikonlopuksi. Toni Degerlund

Yleensä eri ikäluokkien SM-kilpailut järjestetään eri aikaan ja eri paikkakunnilla. Mika Vuori korostaakin, että nyt kyseessä on historialliset kisat, vaikka syy johtuukin pitkältä koronasta.

– Tämmöisiä kisojahan ei ole tosiaan koskaan aiemmin pidetty, jossa on mukana kaikki ikäluokat, paitsi 17-vuotiaat, Vuori toteaa.

– Sikäli tosiaan hyvin harvinaista. Johtuu toki pitkälti koronasta. Kalenterissa ei ole hirveästi tilaa, ja ikäluokkien SM-kisat halutaan nyt järjestää tämmöisenä ryppäänä, ainakin tällä kertaa.

– Korona on kyllä tehnyt painille tosi paljon hallaa, kun nyt ei ole ollut mitään kunnon toimintaa moneen vuoteen.

Ilahduttavaa on, että kisat kerää tosi hyvin osanottajia tänne Porvooseen.

– Maajoukkue on saanut kyllä harjoitella, mutta muilla homma on ollut aika seis. Onneksi nyt taas päästään pikkuhiljaa normaalille tasolle, kun kesällä päästiin aloittelemaan meidänkin toimintaamme täällä Porvoossa uudestaan.

– Itsekin olen lähdössä tänä vuonna jo neljänsiin arvokilpailuihin tuomariksi, mutta kotimaassa en ole tuomaroinut kuin kaksi kertaa.

Porvoon Weikkojen kunniapuheenjohtaja ja Suomen Painiliiton varapuheenjohtaja Mika Vuori. Toni Degerlund

Porvoon Weikkojen päävalmentaja Harri Uusimäki on Vuoren tapaan innoissaan isoimmista kisoista, mitä Porvooseen on tähän asti saatu.

– Onhan tämä tosi iso juttu, että Porvooseen saatiin samaan aikaan 17-vuoden ikäluokkaa lukuun ottamatta kaikki vapaapainin eri ikäluokkien SM-kisat, Uusimäki sanoo.

Korona on kyllä tehnyt painille tosi paljon hallaa, kun nyt ei ole ollut mitään kunnon toimintaa moneen vuoteen.

– Meille kyseessä on tietysti todella ison luokan kilpailut, jotka aiheuttavat samalla tosi paljon työtä.

– Alkaa Porvoon Urheiluhallikin olemaan jo aika äärirajoilla tälle osanottajamäärälle. Varsinkin lauantaipäivänä, jolloin käydään U15- ja U20-ikäluokkien SM-kisat.

Uusimäkikin on luonnollisesti harmissaan, ettei Kauhanen voi osallistua kotikisoihinsa. Sällströmiltä hän odottaa kuitenkin hyvää painia, ja SM-mitali on täysin realistinen tavoite.

– Ottohan paini vuosi sitten SM-hopeaa tässä samassa sarjassa, missä hän on nytkin, Uusimäki toteaa.

– Korona on kurittanut meitä aika lailla, kun ei olla päästy oikein harjoittelemaan, eikä Otolle ole löytynyt muutenkaan oikein samankokoista kaveria harjoituksiin, mutta kyllä Otolla on silti ihan realistiset mahdollisuudet päästä taas mitaleille.

Pyrimme taas käynnistämään toden teolla poikapainimme ja ottamaan taas uusia painijoita harjoituksiimme.

– Eelis on nyt ensimmäisissä varsinaisissa SM-kisoissaan, vaikka onkin osallistunut jo Koululiikuntaliiton (KLL) vapaapainin mestaruuskilpailuihin.

– Nyt kisat ovat kuitenkin jo paljon kovemmat, ja hän on omaan sarjaansa vielä aika nuori. Siten odotukset ovat maltilliset, ja tärkeintä on ehkä tässä vaiheessa hakea lähinnä kokemusta SM-kisoista.

– Kokemus tulevaisuutta varten on myös erittäin tärkeää.

– Näiden kisojen jälkeen pyrimme taas käynnistämään toden teolla poikapainimme ja ottamaan taas uusia painijoita harjoituksiimme.

– Meille onkin tullut paljon soitteluja ja kyselyjä, ja ajattelimme, että otetaan näiden kisojen jälkeen taas uutta väkeä saliimme, jos tilanne sen suo.

Porvoon Weikothan täyttää ensi vuonna 120 vuotta, ja sen vuoksi olemme hakeneet Porvooseen miesten kreikkalais-roomalaisessa painin SM-kilpailuja.

– Onhan painia ollut vaikea harrastaa, kun on ollut turvavälit ja on pitänyt pitää välimatkaa toisista, se on ollut aikamoinen ongelma.

Porvoon Weikkojen päävalmentaja Harri Uusimäki on innoissaan viikonlopun SM-kisoista, jotka ovat isoimmat mitä Porvoossa on järjestetty. Toni Degerlund

Yleisö on tervetullut seuraamaan viikonloppuna vapaapainia Urheiluhallille, eikä rajoituksia nyt ole. Toki on edelleen hyvä muistaa pestä kädet, käyttää kasvomaskia ja niin edelleen. Painit alkavat molempina päivinä kello 10, ja lauantain finaalit alkavat kello 16. Porvoon Weikoilla on painipiireissä jo hyvä maine kilpailuisäntänä. Porvoolaisseuralla onkin jo uusia ja vielä isompia suunnitelmia ensi vuodeksi.

– Porvoon Weikothan täyttää ensi vuonna 120 vuotta, ja sen vuoksi olemme hakeneet Porvooseen miesten kreikkalais-roomalaisessa painin SM-kilpailuja, Vuori kertoo.

– Se on jo ihan eriluokan tapahtuma, ja kisathan myös televisioidaan.

– Toivottavasti Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen olisi silloin mukana, niin saisimme paljon medianäkyvyyttä ja saataisiin hyvät kisat.

Viikonloppuna painitaan vapaapainin SM-kisat Porvoon Urheiluhallilla. Toni Degerlund

Viikonlopun vapaapainin suomenmestaruuskilpailuiden sarjat ja osanottajat löytyvät netistä osoitteista:

https://www.liga-db.de/Turniere/DM/2021/FI/211023_Porvoo/indexFIN.htm

https://www.liga-db.de/Turniere/DM/2021/FI/211024_Porvoo/indexFIN.htm

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut