Akilles Green Teamin Antti-Jussi Juntunen ajoi Cyclocrossin Suomen mestariksi

Cyclocross: Juntunen vei mestaruuden myös viime vuonna.

Akilles Green Teamin Antti-Jussi Juntunen uusi Cyclocrossin Suomen mestaruuden Tuusulan urheilupuistossa pidetyissä SM-kisoissa. Juntunen ajoi taktisesti viisaasti ja käytti kanssakilpailijoidensa virheet edukseen. Kisan puolivälissä, kuin saalistaan vaaniva lihansyöjä, Juntunen näki hetkensä ja ampaisi maalissa odottavan mestaruuden perään. Naisten mestaruuden vei IK-32:n esteiden ylittämisen taidon suvereenisti omaava Minna-Maria Kangas.

Cyclocrossin SM-kisat ajettiin Tuusulassa lokakuun viimeisenä päivänä. Tämän kauden paras miesajaja Akilles Green Teamin Antti-Jussi Juntunen uusi viimevuotisen tapaan mestaruutensa. Kisa vaikutti lopputulosten perusteella lähes toisinnolta Kokonniemessä pari viikkoa sitten ajetulta HEL CX-osakilpailulta. Takaa-ajajina olivat samat miehet Kimmo Kananen ja Sakari Lehtinen lisättynä maastopyöräilyn erikoismiehellä nuorella huippulahjakkuudella Ounaksen Pyöräpoikien Niko Heikkilällä. Suurin uhka Juntusen mestaruudelle oli haaverin lisäksi juuri Niko Heikkilä, joka pyristeli Juntusen vauhdissa varsin hyvin. Eroa oli hopealle sijoittuneella Heikkilällä reilut parikymmentä sekuntia. Pronssia otti puoli minuuttia voittajalle hävinneenä Kimmo Kananen. Lehtiselle jäi karvas neljäs sija. Akilleesta Sillankorva oli kuudes, selkävaivaivoista kärsinyt viime vuoden hopeamitalisti Veeti Vainio 10. ja Aksel Rantanen 12.

Kisan voitto oli Juntuselle sekä näyttö kovasta kunnosta että taktisesti fiksusti ajoitettu liike höystettynä ruotsalaisen pallopelien pelikirjan tärkeimmällä opilla – tålamodilla, kärsivällisyydellä.

– Katselin kisaa puoliväliin saakka ja seurasin, millaisessa vauhdissa kilpatoverit ovat, seurailin ja odottelin, seurailin ja odottelin, että kaverit tekisivät jonkin virheen, jotta pääsisin parhaiten karkuun.

– Odotin maltilla, koska tiesin, että tilaisuus vielä tulee. Puolivälissä kisaa ajoin aivan Kimmo Kanasen perässä, näin että rakoa tuli takanamme oleviin.

Kulunut kausi oli mulle kaikin puolin ok

– Tiesin hetkeni tulleen. Ampaisin Kanasen takaa kaikella millä kintuista pääsi. Kananen jäi ja loppujen reaktio oli hidas.

– Painelin täysillä ja ero kasvoi parhaimmillaan 50 sekuntiin Ero kasvoi tässä vaiheessa lähes 50 sekuntiin.

– Loppukisa oli hyvässä kontrollissa. Aivan lopussa oli tavoite tavoite vain päästä ehjin nahoin maaliin ilman haavereita.

– Varmistelun vuoksi vauhti hieman putosi ja kundit saavuttivat, mutta maalissa eroa oli reilu 20 sekuntia.

– Hyvä cyclocrossmainen rata, jossa maasto oli hyvin hyödynnetty, kertaili Akilleen Antti-Jussi Juntunen mestaruuden tuoneen ajon ratkaisuhetkiä.

– Kulunut kausi oli mulle kaikin puolin ok.

– Mutta jos saisin, vaihtaisin pari kisaa, olisin ne halunnut ajaa toisella tavalla ja tehdä paremman tuloksen.

– Haen tällä hetkellä itselleni sopivaa paikkaa ulkomailla. Toivottavasti tilaisuus tulee jatkaa kehittymistä, summasi Juntunen kuluneen kauden tunnelmia

Naisten kisassa mestaruuden otti estejuoksijanakin uraa tehnyt ja Porvoon Kuntoajossa pyöräilyuransa aloittanut IK-32:n Minna-Maria Kangas. Toinen oli puoli minuuttia Kankaalle hävinnyt Korson Kajsa Salmela ja kolmas oli IBD:n Anniina Hakkarainen. Tämä samainen kolmikko on kauden mittaan taistellut tasaisesti palkintopallipaikoista sijoituksiaan vuorotellen vaihdellen. Tällä kertaa aina hyväntuulinen ja päivän ajoaan joka kerta rehellisin sanoin analysoiva Minna-Maria Kangas hyrisi tyytyväisenä kultamitali kaulassa. U19-naisten mestaruuden vei niin ikään IK-32:n EM-kisoissakin mainiosti ajanut Wilma Aintila ja U17-naisten voitto meni Aava Thomakselle. U19-miesten mestaruuden vei aina sympaattinen ja pyöräilylle täysin omistautunut Tampereen Yrityksen ja belgialaisessa Cannibal-tiimissä ajaa Tomas-Casimir Niemi. U17-miehet voitti Rajamäen kehityksen huippulahjakkuus Kasper Borremans ylivoimaiseen tyyliin.

Cyclocross kisamuotona sai alkunsa Ranskasta ja on levinnyt sittemmin nykyisiin mahtimaihin Belgiaan ja Hollantiin. Näissä maissa se toimii kotimaista murtomaahiihtoa vastaavana pyöräilyn talvilajina. Cyclocross-kisat tyypillisesti koostuvat useista 2,5-3,5 kilometrin mittaisista kierroksista, jotka kulkevat hyvin vaihtelevissa maastoissa poluilla, niityillä, hiekalla ja asfaltilla. Kierroksiin on saatu usein sovitettua esteitä ja jyrkkiä rinteitä, jotka pakottavat kilpailijan välillä jalkautumaan ja kantamaan pyörää tai hyppäämään esteen yli. Kisaan lähdetään yhteislähtönä kovalla rynnäköllä, jotta saadaan turvattua parhaat asemat haastavalle radalle. Rata on kuitenkin kolme metriä leveä, joten ohittaminen on mahdollista. Huipputasolla kisa kestää noin tunnin, mutta muut luokat ajavat tätä lyhyemmin.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut