Porvoon Akilleella takana seuran kaikkien aikojen paras yleisurheilukausi – tämä on noteerattu myös yleisurheilupiireissä

Yleisurheilu: Porvoon Akilleen yleisurheilujaosto päätti menneen kauden perinteiseen päätösjuhlaansa, jossa palkittiin kauden parhaiten menestyneet urheilijat.

4 x 100 metrin Suomen mestarit Viktor Thor, William Thor, Viktor Kantele, Jonathan Brace. Akilles

Toni Degerlund

Porvoon Akilles päätti yleisurheilukautensa riemukkaissa merkeissä. Päättynyt kausi oli yksi seuran kaikkien aikojen parhaista, joka huipentui 29-vuotiaan keskimatkojen juoksijan, Sara Kuiviston huimiin juoksuihin Tokion olympialaisissa. Kuivisto palkittiinkin seuran kiertopalkinnolla, muiden hienosti onnistuneiden urheilijoiden joukossa.

Kuivisto pinkoin kesän olympialaisissa neljä suomenennätysjuoksua 800 ja 1500 metrillä. Siten porvoolaisjuoksija sykähdytti koko Suomen yleisurheilukatsojia, tehden samalla yleisurheiluhistoriaa ihan kansainvälisestikin. 800 metrillä uusi Suomen ennätys on tällä hetkellä 1:59.41 ja 1500:lla 4:02.35. 800 metrillä Kuivisto on myös ainoa suomalaisnainen, joka on alittanut maagisen kahden minuutin rajan. Tämän vuoden Kalevan Kisoissa kuivisto juoksi ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen 800 metrillä, ajallaan 2.03,36.

– Sarahan juoksi jo Tokion olympialaisten 800 metrin alkuerissä uuden Suomen ennätyksen, 2.00,59, rikkoen samalla Tampereen Pyrinnön Tuuli Merikoski-Siliuksen 30 vuotta vanhan ennätyksen, Porvoon Akilleen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Lars Fagerholm sanoo.

– Saran viime vuosien kehitys, ja tämän kesän ennätykset ovat olleet mahtavaa seurattavaa.

– Kun urheilija tekee määrätietoisesti asiat oikein ja mahdollisimman hyvin, yhteistyö ja luottamus valmentajaan, Ari Suhoseen, on parasta A-luokkaa.

– Silloin sekä urheilijan tukiverkostot toimivat ja syntyy tuloksia. Uskon, että voimme odottaa Saralta lisää menestystä jatkossakin.

Olemme vahvistaneet ja vakiinnuttaneet menestyksemme yleisurheilun seniorisarjoissa.

– Sara on hieno esimerkki Akilleen nuorille urheilijoille, ja hän tuo aina runsaasti iloa ja energiaa meidän toimintaamme.

– Saran suosio on myös erittäin arvokasta ja positiivista seuralle, kuin myös Porvoolle.

Sara Kuivisto sai tunnustusta Tokion olympialaisten jälkeen myös Porvoon kaupungilta. Tanja Kuisma

Akilleen yleisurheilijat voittivat tämän vuoden SM-kisoista yhteensä 14 yksilömitalia, sekä kaksi viesti- ja joukkuemitalia. Kuiviston lisäksi, Kalevan Kisoista kunniaa ja menestystä toivat Jonni Blomqvist (SM-hopeaa 400 metrin aikajuoksu) ja Amanda Liljendal (SM-hopeaa naisten seitsenottelu). Viktor Kantele sijoittui miesten 110 metrin aitajuoksussa viidenneksi, Noora Juslin oli naisten 100 metrin aitajuoksussa viides ja Benjamin Stendahl 400 metrin aitajuoksussa seitsemäs. Nuorten SM-kisoissa, Akilleen Viktor Thor voitti SM-hopeaa ja pronssia 22-vuotiaiden sarjassa 100 ja 200 metrillä. Noora Juslin voitti vastaavasti SM-hopeaa 100 metrillä, William Thor SM-pronssia 200 metrillä ja Benjamin Stendahl 400 metrillä. Myös nuorempien ikäluokkien SM-kisoista tuli kassikaupalla SM-mitaleja. SM-viesteissä Akilles nappasi upeasti mestaruuden, kun William Thor, Viktor Thor, Viktor Kantele ja Jonathan Brace pitivät muut takanaan 4 x 100 metrillä. Mestaruus oli Akilleelle jo kolmas perättäinen. 17-vuotiaiden naisten sarjasta tuli myös SM-hopeaa 3 x 800 metrillä. Pronssijoukkueessa juoksivat Emelie Hägglund, Ida Finell ja Carla Jalkanen.

– Kausi 2021 on ollut varsin tapahtumarikas, ja Akilleen värit ovat olleet vahvasti esillä kisassa, kun kisassa, Fagerholm iloitsee.

– Olemme pysyneet mukana Suomen Urheiluliiton huippuseurojen Superliigassa.

– Porvoosta on tullut tunnettu yleisurheilukaupunki. Olemme myös tyytyväisiä, että seuran vahva sprinttimaine Suomessa on tukenut ja mahdollistanut Top Games sprint kisojen järjestämisen Porvoossa.

– Kovatasoiset kisat tuovat Suomen parhaita juoksijoita Porvooseen.

Jonni Blomqvist (vas.) oli hyässä vedossa Akilleen Topgames Sprint kilpailuissa. Kausi oli muutenkin Blomqvistille paras kautta aikain. Toni Degerlund

Kansallisen tason Kaleva Cup -kilpailussa, jossa seurat kilpailevat Suomen parhaan yleisurheiluseuran tittelistä, Akilles sijoittui kaikkien suomalaisseurojen joukossa 11.s, olen samalla toiseksi paras Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) liiton alaisista seuroista. SFI:n mestaruuskilpailussa, Akilleen urheilijat voittivat peräti 34 mitalia, ja taistelivat samalla parhaan seuran tittelistä, sijoittuen lopulta toiseksi. Porvoolaisseuran yleisurheilijat tehtailivat kauden aikana 36 uutta seuraennätystä ja 14 näistä leivottiin aikuisten ennätyslistoilla.

– Olemme vahvistaneet ja vakiinnuttaneet menestyksemme yleisurheilun seniorisarjoissa, Fagerholm toteaa.

– Tämä on ollut pitkän aikavälin tavoitteemme, ja nyt olemme siinä onnistuneet.

– On myös erittäin positiivista nähdä lasten määrän kasvaminen harjoituksissa tämän hiljaisen pandemiavuoden jälkeen.

– Kausi 2022 jatkaa arvokisojen sarjaa. MM-kisat USA:ssa ja EM-kisat Münchenissä ovat kauden huipentumat.

– Toivomme ja uskomme, että useampi Akilles-urheilija on mukana kisakoneessa silloin.

– Harjoittelukausi on jo täydessä vauhdissa.

– Juniorimme harjoittelevat ahkerasti porvoonseudun halleissa, mutta aikuisurheilijat joutuvat Porvoon yleisurheilutilojen puutteen takia harjoittelemaan muualla.

– Yleisurheilun harjoitustilat Porvoossa ovat edelleen meidän toivelistamme kärjessä, jotta saisimme myös tulevaisuudessa nauttia menestyksestä.

Palkitut

Porvoon Akilleen yleisurheilujaosto – kierto- ja kunniapalkinnot 2021

Kiertopalkinto ikäluokkaansa parhaana: Miehet: Jonni Blomqvist, Miehet 20-22v: Viktor Thor, Miehet 18-19v: Niklas Tallqvist, Miehet 16-17v: Oscar Nyholm, Pojat 14-15v: Albert Isaksson, Pojat 12-13v: Oliver Liljendal, Pojat 10-11v: Tobias Isaksson, Pojat 8-9v: Jonathan Liljendal, Naiset: Sara Kuivisto, Naiset 20-22v: Noora Juslin, Naiset 18-19v: Emmy Ollas, Naiset 16-17v: Carla Jalkanen, Tytöt 14-15v: Melina Lundqvist, Tytöt 12-13v: Venla Repo, Tytöt 10-11v: Elin Nyholm, Tytöt 8-9v: Matilda Blom.

Kunniapalkinto – paras – miehet ja naiset: Sprintteri: Viktor Thor, Fanny Böhling, Pitkä sprintti: Benjamin Stendahl, Ida Finell, Aitajuoksu: Jonni Blomqvist, Noora Juslin, Keskimatkat: Oscar Nyholm, Sara Kuivisto, Pitkät matkat ja kävely: Carla Jalkanen, Hyppääjä: Niklas Tallqvist, Gisela Bergström, Heittäjä: Samuel Puustinen, Emilia Anttila, Ottelija: Thomas Isaksson, Amanda Liljendal.

Vuoden joukkue: Miehet 4x100m (William Thor, Viktor Thor, Viktor Kantele, Jonathan Brace).

Puheenjohtajan kunniapalkinto: Sara Kuivisto.

Saran maileripalkinto: Oscar Nyholm.

Vuoden toimitsija: Ron Liljendal.

Vuoden valmentaja: Ari Suhonen.

https://www.akilles.fi/friidrott/

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut