Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain 0,31 sekuntia jatkopaikasta jäänyt Lauri Lepistö pettyi Rukan sprintissä – Emil Liekari sivakoi uransa ensimmäisen maailmancupin startin: "Tavoitteeni oli saada iso sylillinen maailmancupin pisteitä"

Katri Lylynperä, Johanna Matintalo ja Joni Mäki hiihtivät parhaat maailmancupin sijoituksensa.

Suomalaishiihtäjät Katri Lylynperä, Johanna Matintalo ja Joni Mäki lykkivät parhaat henkilökohtaiset sijoituksensa maastohiihdon maailmancupissa, kun Matintalo oli perjantaina Rukan naisten perinteisen sprintissä neljäs ja Lylynperä viides. Mäki oli kuudes miesten perinteisen kilpailussa.

– Olen erittäin tyytyväinen. Kaksi vuotta harjoittelin täällä taktiikkaa ja nyt pääsin vihdoin finaaliin, Mäki tuumi.

Kahtena edellisenä vuonna Mäki ylsi Rukalla sprintin välieriin ja oli 11:s. Nyt hän saavutti tavoittelemansa finaalipaikan ja heikommalla hiihtotyylillään.

Jo aika-ajoissa kovinta vauhtia pitänyt Venäjän Aleksandr Terentjev voitti kilpailun ennen Norjan Johannes Hösflot Kläboa ja Erik Valnesia. Mäki jäi voittajasta 8,53 sekuntia ja kolmannesta sijasta 6,4 sekuntia.

– Finaalissa ajatuksena oli säästellä paukkuja viimeiseen mäkeen ja pelata fiksusti kääntöpaikalla, ettei joudu keulasta lähtemään laskuun. Vaikka lähdin toisena, en saanut Kläbosta hyviä imuja. Menetin ilmaiseksi pari sijaa ja tulivat takaa ohi viimeiseen nousuun. Peli oli pelattu.

Lepistö täpärästi ulos

Kouvolalaislähtöiset Lauri Lepistö ja Emil Liekari eivät yltäneet karsinnasta jatkoon. Jämin Jännettä nykyisin edustava Lepistö sijoittui 34:nneksi jääden puolivälieristä harmittavasti 0,31 sekunnin päähän.

– Totta kai olen pettynyt. Tavoitteeni oli saada iso sylillinen maailmancupin pisteitä, mutta syömähammasmatkaltani ei niitä tullut sitten yhtään, Lepistö raportoi Rukalta.

– Suksi lipsahti vähän viimeisessä nousussa ja jouduin tekemään vauhdit uudestaan haarakäynnillä. Siinä se jatkopaikka sitten meni. Aika-ajot ovat olleet hieman vaisuja erähiihtoihin verrattuna tällä kaudella. Lauantaina uutta matoa koukkuun ja katsomaan, miten se pidempi matka kulkee.

Uransa ensimmäisen yleisen sarjan maailmancupin kisan hiihtänyt Emil Liekari oli aika-ajon 52:s. Hän jäi jatkopaikasta 2,8 sekunnin päähän.

– Se oli maksimisuoritus. Kyllä tuntui hyvältä hiihtää, koska tunnelma oli ihan mahtava. Olisihan sitä toisenkin vedon voinut vetää, mutta nyt ei vauhti riittänyt, Vuokatti Ski Team Kainuun 20-vuotias Liekari pohti.

RUK:ssa Santahaminassa palveleva Liekari ei osannut vielä kisan jälkeen nimetä seuraavaa kilpailuaan.

– Se voi olla ensi viikolla Rukan FIS-kisoissa. Tai sitten vedän pienen treenitauon. Täytyy jutella valmentajan kanssa.

– Vaparia olisi kiva päästä hiihtämään. Tuntuu, että se on parempi tyyli tällä hetkellä. Perinteinen on ehkä vähän hakemista.

Liekari pääsee armeijasta reserviin maaliskuun lopulla.

– Pyrin tällä kaudella säilyttämään tasoni. Rennoin mielin eteenpäin, Liekari totesi.

Matintalo ja Lylynperä finaalissa

Naisten finaalissa oli suomalaisittain tuplajännitys, mutta Mäen tavoin myös Lylynperältä ja Matintalolta jättipaukku eli palkintokorokesijoitus jäi ottamatta. Finaalipaikka oli silti erinomainen suoritus, ja muutenkin koko perjantai tarjosi näytön suomalaishiihtäjien rintaman leveydestä. Kuusi naista ja seitsemän miestä eteni erävaiheeseen.

Maja Dahlqvist ja Johanna Hagström sinetöivät Ruotsille kaksoisvoiton ennen Norjan Maiken Caspersen Fallaa. Matintalo jäi norjalaisesta 1,19 sekuntia ja Dahlqvististä 3,21. Matintalo on tunnettu paremmin normaalimatkojen hiihtäjänä, joten sprintin finaalipaikka yllätti.

– Mitäköhän tästä pitäisi ajatella, kun paras sijoitus maailmancupissa tuli sprintissä, normaalimatkoilla parhaimmillaan viidenneksi puristanut Matintalo, 24, tuumi.

– Olen halunnut erikoistua hyväksi yleishiihtäjäksi enkä vain normaalimatkoille tai sprinttiin. Jossain vaiheessa uraa on tavoitteena menestyä kokonaismaailmancupissa. Silloin matkavalikoiman pitää olla laaja.