Iivo Niskanen taisteli kolmossijan Tour de Skiltä

Iivo Niskanen varmisti viileästi taktikoiden kolmannen sijan maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Niskanen lähti pelättyyn Alpe Cermisin rinteen loppunousuun kärkipaikalla, sinnitteli maaliin 12:ntena, eikä päästänyt Venäjän Denis Spitsovia liian kauaksi edelleen.

Norjan Sjur Röthe kapusi viimeisen 10 kilometrin etapin voittoon 2,4 sekunnin erolla Spitsoviin. Saksan Friedrich Moch oli kolmas ennen maanmiestään Lucas Bögliä.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo varmisti kiertueen voiton vitossijallaan, ja Venäjän Aleksandr Bolshunov sijoittui toiseksi hiihtämällä nousussa seitsemänneksi.

Niskanen lähti rohkeasti varmistelemaan suomalaisten mieshiihtäjien parasta sijoitusta Tourin historiassa. Tähän saakka paras tulos oli Matti Heikkisen viides sija vuodelta 2017.

– Eilisen jälkeen Spitsov oli niin lähellä, että ajattelin yrittää haastaa häntä tänään hänen bravuurillaan, Niskanen kertoi taktiikastaan Viaplay Sportilla.

Niskanen ajatteli pitää vauhtia nousun loivemmalla osuudella ja hiihtää jyrkimmät kohdat rauhallisemmin.

– Tarkoitus oli ottaa jyrkät helpolla, Niskanen vahvisti.

– Nousun alussa pystyin hiihtämään Wassulla (Wassberg-tekniikka, sauvatyöntö jokaisella luistelupotkulla) alkuun ihan hyvin ja ajattelin pitää sen verran vauhtia, että pääsen hallitsemaan kilpailua nousun jyrkimpiin kohtiin.

Niskanen johti kilpailua 7,5 kilometriin. Sitten väkeä alkoi kiilata edelle Röthen ja Spitsovin johdolla. Kamppailu kiertueen kolmannesta sijasta kehittyi vähitellen sekuntikamppailuksi Spitsovia vastaan.

– Etukäteen kovimmat, Röthe ja Spitsov saivat kiritettyä toisiaan loppuun, joten tiukkaa tuli. Onneksi päävalmentaja Teemu Pasanen huusi väliaikoja ja pysyin jollain tavalla näköetäisyydellä kärjestä.

Niskanen heikoimmillaan

Bolshunov jäi kiertueen lopputuloksissa Kläbosta reilut kaksi minuuttia, Niskanen kolme minuuttia 14 sekuntia, ja kolmossija pelastui seitsemän sekunnin erolla Spitsoviin.

– Olen tyytyväinen, sillä olen ihan selkeästi huonoimmillani noilla 28-prosenttisilla jyrkillä, Niskanen huomautti.

– Minulla on pitkät ja voimattomat jalat, eikä pakarassa mitään. Sen takia joudun jyrkimmissä nousuissa vähän säästämään, päästämään painetta pois jaloilta ja tulemaan loivat kohdat ylävartalon voimin.

Alpe Cermisin laskettelurinteessä voimantuotto poikkeaa normaalista, kun eteneminen käy kapuamiseksi. Niskanen ei kuitenkaan halunnut arvostella reittiä kiertueen kolmossijan jälkeen.

– Tänään en valita, Niskanen virnuili.

Hyvärisen hiihto meni painiksi

Perttu Hyvärinen oli kiertueen viimeisessä kilpailussa 32:s, Remi Lindholm 34:s ja Ville Ahonen 56:s. Kiertueen kokonaistuloksissa Hyvärinen oli 24:s, Lindholm 36:s ja Ahonen 56:s.

Hyvärinen jumittui viimeisen etapin alussa ruuhkaan, eikä ollut palautunut edellispäivästä.

– Hirveetä painia, Hyvärinen sanoi reitin alkuosan ahtaimmista kohdista.

– Oli muutenkin haastava päivä, kun laturi ei ehtinyt ladata eilisestä. Lihas oli tänään aika tyhjä. En ehtinyt palautua.

Hyvärinen sijoittui maanantain yhteislähdössä 11:nneksi, mikä vahvisti hänen nousukuntonsa kohti helmikuun olympialaisia.

– Ei ole hätäpäivää, Hyvärinen sanoi olympiavalmisteluistaan.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään helmikuussa.

Kläbo oli Tourilla häkellyttävän vahvassa vireessä

Norjan Johannes Hösflot Kläbo voitti Tour de Skin toisen kerran urallaan. Tällä kertaa hän otti kuudesta kilpailusta neljä voittoa, väliaikalähdön neljännen sijan ja varmisti Tourin kokonaisvoiton loppunousun viidennellä sijalla.

Yksittäisissä kilpailuissa Kläbo todisti olevansa elämänsä kunnossa. Perinteisen hiihtotavan yhteislähdön kaksinkamppailussa Iivo Niskasta vastaan maanantaina hän osoitti pystyvänsä myös muihin kuin kiriratkaisuihin.

– On vaikea sanoa, olenko paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta olen ainakin tehnyt monta asiaa oikein, Kläbo totesi.

– Korkean paikan harjoittelu on onnistunut, olen tehnyt muitakin oikeita valintoja ja olen kyennyt keskittymään olennaiseen koko ajan.

Kauden päätavoite, Pekingin talvivolympialaiset alkavat kuukauden kuluttua. Kläbo viimeistelee kisavireensä korkean paikan leirillä Italian Seiser Almissa kuun loppupuolella kuten suomalaiset.

– On mielenkiintoista nähdä, miten kunto kehittyy kohti olympialaisia. Toistaiseksi tunnen kehittyneeni eniten normaalimatkoilla. Ennen menestyin niillä hyvänä päivänä, nyt pärjään myös vähän huonompanakin päivänä, Kläbo totesi.

– Suorituskykyni on aiempaa tasaisempi.

Lähiviikkoina tärkeintä on välttää sairastelu.

– Olen kaikissa koronaviruksen varotoimissa niin varovainen kuin mahdollista ja pyrin säilyttämään etäisyyden muihin maksimissa, Kläbo kertoi.

Norjassa jännitetään lähipäivät viimeisiä olympiavalintoja. Pål Golberg ja Sjur Röthe ovat suosikit jäljellä oleville miesten edustuspaikoille, Anne Kjersti Kalvå ja Mathilde Myhrvold naisten joukkueen jatkoksi.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut