Yhdistetyn päävalmentajan tehtävästä väistyvä Petter Kukkonen tarvitsee hengähdystauon valmennuksesta. Pekingin olympialaisista tuli raskas pettymys, mutta kymmenen vuotta tehtävää hoitanut Kukkonen huomasi kipinän hiipumisen jo kuukausia ennen kisoja.
Kukkosen päävalmentajakauden kohokohdaksi jäi Ilkka Herolan MM-hopea Oberstdorfin 2021 kisoista. Suurimmaksi pettymykseksi hän koki sen, ettei kyennyt auttamaan maajoukkueurheilijoita laajemmalla rintamalla ja joukkueena parempaan menestykseen.
– Näen näiden urheilijoiden potentiaalin. He ovat nuorten MM-mitalisteja tai ainakin aivan nuorten tason kärkiurheilijoita, mutta aikuisissa tulos on sitten tämä, Kukkonen alleviivasi Pekingin pettymyksiä.
Yhdistetyn parhaiksi Pekingin-saavutuksiksi jäi Ilkka Herolan kuudes sija normaalimäen kilpailussa. Muuten suomalaiset urheilivat kaukana kärjen takana.
Suomalaiset olivat viime vuosien tapaan vaikeuksissa yhdistetyn mäkiosuudella.
– Jotain siitä hommasta on jäänyt puuttumaan, balanssi tai joku ajatus hyppäämisestä, Kukkonen harmitteli kesto-ongelmaa.
– Urheilijoilla on sydän ja halu treenata, meillä on taloudelliset resurssit, olosuhteet, huipputiimi, mutta jostain syystä palaset eivät asettuneet paikoilleen. Jotkut maa ovat vain koko ajan edellä. Harmittaa, kun en löytänyt keinoja kääntää sitä.
Tehtävä kävi raskaaksi
Muutama vuosi sitten koko maajoukkue uskoi vahvasti, että Suomi on nousemassa joukkueena lajin kärkeen. Joukkueen yhteishenki on ennallaan, mutta vahva usko ja luottamus menestykseen tuntuvat jollain tapaa hiipuneen sekä valmentajalta että urheilijoilta.
– On inhimillistä, että palo alkoi sammua. Olen vuoden ajan yrittänyt pakottaa sitä, mutta ei vain syty, Kukkonen kuvasi tilannettaan.
– Ei se tarkoita, etten tekisi töitä ja yrittäisi tukea urheilijoita, mutta tämä käy todella raskaaksi, jos tästä työstä tulee leipäpapin homma. Ja näin siinä on käynyt.
Sen jälkeen Kukkonen ei voinut kuin luopua päävalmentajan tehtävästä.
– Tässä työssä pitää kyetä vastaamaan urheilijoiden tavoitteisiin ja unelmiin. Jos siihen ei pysty, pitää tehdä jotain muuta.
Kokonaisuus ei kehittynyt
Kukkonen ehti purkaa henkilökohtaisten kilpailuiden jälkeen pettymyksensä some-viestiin, jossa hän ilmoitti luopuvansa kaikesta valmennuksesta ja ikiajoiksi. Rauhoitettuaan hän määritteli viestinsä "tunteenpurkaukseksi".
– Yleistunnelma on aika pettynyt ja olo sillä tavalla tyhjä. Tämä on kuitenkin ollut niin iso osa elämää, ettei se ole enää "vain urheilua". Tämä on myös elämäntapa, työ ja paljon muuta. Tyhjyyden tunne on sitä kovempi, kun tulokset eivät sitten vastaa huolellisesta työtä ja tavoitteita, Kukkonen selitti purkaustaan.
– Päävalmentajankaudellani tuli vain hetkellisesti onnistumisia ja vain muutamalle urheilijalle. Toki sekin on hieno asia, mutta joukkueena emme kehittyneet kuten pitäisi.
Jatkoa Kukkonen aikoo suunnitella vasta kauden jälkeen.
– En yhtään tiedä, mihin suuntaan olen lähdössä, mutta valmennuksesta haluaisin pitää taukoa, Kukkonen vahvisti.
– Pitää saada tämä kausi loppuun, tyhjentää pää ja päästä irti tästä arjesta. Sitten voi alkaa kartoittaa mahdollisuuksia.
Tarvitaan toimiva järjestelmä
Kukkosen mielestä yhdistetty tarvitsee jatkossa järjestelmätason muutoksen. Maajoukkueen resurssit ovat kunnossa, mutta tarvitaan järjestelmä, joka tuo lapsia mäkihyppyyn ja yhdistettyyn keskittyviin seuroihin ja kasvattaa nuoret kohti maajoukkuetta.
– Pitää rakentaa järjestelmä ja keskittää resurssit, Kukkonen tiivisti ajatuksensa.
– Tarvitaan kattava järjestelmä, johon tuodaan päävalmentaja eikä niin, että tulee aina uusi päävalmentaja, joka rakentaa järjestelmänsä. Jonkun päävalmentajan yläpuolella, esimerkiksi mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajan, pitää vastata tästä kokonaisuudesta.
Kukkonen aloittaa kysymyksellä, mitä suomalainen mäkihyppy ja yhdistetty tarkoittavat. Täytyy suunnitella, miten rekrytoidaan, miten harjoitellaan seuroissa, miten lapsia opetetaan ja viedään uralla eteenpäin.
– Toimintaan pitää saada myös synergia. Pitää päättää, mihin järjestelmä keskitetään, missä esimerkiksi tehdään hyppypuvut ja kehitetään varusteita, missä harjoitellaan ja kenen johdolla.
Lajiin pitää keksiä suomalainen linja.
– Tämmöistä suunnittelua ei ole tehty 20 vuoteen. Meillä on maajoukkuetoiminta kunnossa, on asiantuntijat ja systeemit, mutta pohja ei pelaa. Olemme tässä valovuosia Keski-Euroopan maita jäljessä.
Näillä järjestelmätason keinoilla Kukkonen uskoo lajin kehittyvän niin, että kotimainen kilpailu tuo maajoukkueryhmään sopivasti vaihtuvuutta.
Kauniit hyvästit
Maajoukkueurheilijat hyväksyvät Kukkosen ratkaisun väistyä. He hyvästelevät silti hieman haikeina pitkäaikaisen ja useimmille ainoan kokemansa päävalmentajan.
– Hieno aikakausi, mutta kaikki päättyy jossain vaiheessa, Eero Hirvonen kommentoi muutosta.
– Hänen kaudellaan tuli Ilkan MM-hopea, mutta olisi ollut hienoa saada täällä olympialaisissa kruunu "Speden" uralle.
Kukkonen on toiminut myös Hirvosen henkilökohtaisena valmentajana, joten Kukkosen päätös vaikuttaa häneen erityisesti.
– Sekin pitää ratkaista. Maajoukkueen kokonaiskuvio vaikuttaa varmasti myös omaan valmentajaratkaisuun, Hirvonen kertoi.
Ilkka Herola kiittää Kukkosta maajoukkueen toiminnan organisoinnista.
– Spede opetti meille kovan työnteon kulttuurin ja rakensi maajoukkueelle toimivan järjestelmän, Herola korosti.
– Hän on ollut intohimoinen, päämäärätietoinen ja tunteella meidän mukana elävä valmentaja.
Kukkosen nauttima arvostus välittyi myös nuorempien kommenteista.
– Spede on tehnyt sisulla ja tarmolla valtavasti töitä. Hänellä on halu kehittää urheilijaa ja samalla itseään valmentajana. Hänestä on tykätty kovasti, Arttu Mäkiaho kertoi.
– Jämpti valmentaja. Olen tykännyt, mutta vaikea sanoa enempää, kun ei ole muista kokemusta, Perttu Reponen totesi.