Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purjehduksen saloihin pääsee kiinni uusien ystävien kanssa vaikka ilman omaa venettä – BSS:n Sailing center lainaa H-veneitä

Purjehduksen kautta löytyi hyvä ystävyys ja luottamus. Kolmella naisella juttu luistaa ja tulevan purjehduskauden suunnittelu etenee hyvin. Mari Niemi, Kati Lücke ja Riitta Piela kuuluvat purjehduksen erikoisseura Borgå Segelsällskap (BSS) aktiivisiin tekijöihin.

Joskus on jopa oma purjevene, mutta harrastus ei vaan lähde oikein kasvamaan perheen yhteiseksi harrastukseksi.

– Vaikea tajuta, että kukaan muu perheessä ei innostukaan purjehduksesta. Yksinkään ei oikein voi purjehtia, Piela miettii.

Purjehdus kiinnostaa ja halua olisi vesille, mutta sitten puuttuu se vene.

– Purjehduskurssin kautta löytyi into harrastukseen ja siitä sitten jatkoimme. Haave päästä merelle oli myös se yhteinen asia ja liityimme sitten seuraan, Kati ja Mari miettivät.

Kolmikko purjehtii ja jopa kilpailee yhdessä, mutta yhteistä heille on se, että heidän miehet eivät purjehdi.

Parasta on luonnossa liikkuminen.

– Ei vaan purjehdus uppoa meidän miehiin, naiset naurahtavat.

Pielan kokemus ja Niemen ja Lücke innostus loi hyvän yhteyden. BSS antaa halukkaille mahdollisuuden purjehtia ja kehittää veneilyn taitoja ilman omaa venettä. Sailing Centerin jäsenenä voit toteuttaa unelmaasi.

– Tämän konseptin kautta pääsee purjehtimaan ilman oman veneen kustannuksia ja ostamista. Sailing Centerin käytössä on kolme H-venettä ja näitä voi BSS:n ja Sailing Centerin jäsenet lainata. Tämä on ikään kuin hyvä sisäänheitto lajin pariin, Piela sanoo.

– Jäsenyyteen ei tarvita kokemusta veneilystä. Taitojasi voi kehittää seuran ohjatuissa harjoituksissa, Niemi sanoo.

– Suurin osa aktiviteeteista järjestetään arki-iltoina kello 17 jälkeen, joten harrastus on toimiva päivätyön kanssa. Toistaiseksi käytämme seuran venettä myös kilpailuissa. Moni ostaa sitten jossakin vaiheessa oman veneen, mutta nyt ei vielä osteta, Lücke kertoo.

Seurassa ei kolmikon mukaan kyseenalaisteta mitään, vaikka kyseleekin kaikenlaista.

– Näin oppii hyvin veneen anatomian ja kaikki tarpeellinen tieto on ihmisillä satamassa. Kaikkea saa kysyä ja apu tulee tarvittaessa. Veneen kanssa toimimisen oppii todella hyvin kimpassa, Lücke sanoo.

– Olemme olleet kyllä sinnikkäitä opetellessamme purjehtimaan. Seurassa on rento ilmapiiri ja parasta on luonnossa liikkuminen, Niemi pohtii.

– H-vene on “oikea” purjevene, joka on juuri sopiva moneen hetkeen, sisäsaariston retkeilyyn. Sillä liikuttaessa saa hyvän tuntuman purjehtimisesta ja huomaa heti, mitkä asiat vaikuttaa purjehtimiseen. Opitaan purjehtimaan ja se on se tärkein asia, Piela näkee.

BSS:llä on myös vahvaa junioritoimintaa ja purjehdusharrastus sopii koko perheelle. Sailing Centerin toiminta on suunnattu ehkä enemmän aikuisille, mutta kyllä nuori aikuinenkin voi olla jäsen. Jos jäsen haluaa lainata yksin veneitä, niin toki kipparitaidot on todistettava järjestäjälle. Veneitä saa kipparoida ainoastaan hyväksytyt kipparit ja se taas hoituu kouluttautumalla.

– Purjehdustaitoa tai aikaisempaa kokemusta ei edellytetä, se on juuri homman ydin. Aloittelevat taas voivat tulla hakemaan lisää kokemusta. Aika edullinen tapa tulla mukaan toimintaan, eikä heti tarvita kallista veneen omistamista, Niemi sanoo.

Tarjolla on myös kisoja.

– Centerin jäsenet voivat vaikka osallistua yhdessä kisaamaan, kuten me teemme. Päästään myös mukaan siihen urheilulliseen puoleen purjehduksessa. Kisoissa on ollut hauskaa ja olemme ainoa kokonaan naistiimi.

BSS järjestää keväällä oman purjehduskurssin. Toukokuun 14. alkavalla kurssilla on yksi teoriapäivä ja kaksi käytännön harjoitusta omasta satamasta.

– Se on hyvä paikka oppia asioita, eikä tarvitse olla BSS:n jäsen, vaan on kaikille avoin. Jos tämän kurssin jälkeen haluaa liittyä centerin jäseneksi, niin pääsee edullisemmin. Kurssilla oppii teoriaa ja käytännön toimintaa vesillä. Jos liittyy sitten Sailing centerin jäseneksi, niin on sitten myös veneitä tarjolla, Niemi kertoo.

Lisätietoja BSS.fi seuran sivuilta.