Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäkuussa alkava saudirahoitteinen kilpailusarja repii ammattilaisgolfin rakenteita

Golfin ammattilaiskiertue PGA ja useat pelaajat ovat ajautuneet törmäyskurssille uuden saudirahoitteisen ammattilaiskiertueen takia. PGA-kiertue kieltää pelaajiaan osallistumasta uuden kiertueen turnauksiin, kertovat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa Washington Post.

Jos PGA-kiertueen pelaajat osallistuvat uuden kiertueen turnauksiin, he rikkovat PGA:n sääntöjä. Rike voi johtaa kilpailukieltoon tai PGA-kiertueelta erottamiseen.

Saudirahoitteinen LIV Golf Invitational Series alkaa 9.–11. kesäkuuta Britanniassa, jossa miesten kolmepäiväinen turnaus pelataan Lontoon lähistöllä Centurion-kentällä. Yksi osallistumislupaa anoneista on maailmanlistan entinen ykkönen, PGA-mestaruusturnauksen viime vuoden voittaja Phil Mickelson. Myös englantilaiskonkari Lee Westwood on mediatietojen mukaan hakenut lupaa pelata uudella kiertueella.

– PGA-kiertueen jäsenet eivät voi sääntöjen mukaan pelata uudella kiertueella, kommentoi PGA-kiertueen johtajistoon kuuluva Tyler Dennis pelaajille lähettämässään muistiossa.

Uuden kiertueen toimitusjohtaja, australialainen lajilegenda Greg Norman tylyttää PGA:ta päätöksestä.

– On surullista, että PGA yrittää estää ammattilaispelaajia pelaamasta muualla kuin PGA:n omissa kilpailuissa. Mutta emme välitä esteistä, vaan haluamme antaa pelaajille vaihtoehtoja, Norman kommentoi tiedotteessa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta talvella kommentoinut Mickelson ei ole pelannut helmikuun jälkeen ja kertoi silloin tarvitsevansa aikaa golfin ulkopuolella. Viime viikolla paljastui, että amerikkalaistähti on hävinnyt rahapeleissä yli 40 miljoonaa dollaria. Paljastus liittyi tulossa olevaan, Alan Shipnuckin kirjoittamaan kirjaan Mickelsonista.

Jaossa enemmän rahaa kuin arvoturnauksissa

Viime viikolla espanjalainen Masters-voittaja Sergio Garcia vihjasi siirtyvänsä uudelle kiertueelle ja karistavansa PGA-kiertueen tomut jaloistaan.

– Vielä muutama viikko, niin minun ei tarvitse olla teidän kanssanne tekemisissä, Garcia sanoi PGA-kiertueen kilpailussa Marylandissa.

Osa huippupelaajista, muun muassa Rory McIlroy, on toista mieltä, eikä halua olla saudikiertueen kanssa tekemisissä. Myös yhdysvaltalaiset Dustin Johnson ja Bryson DeChambeau aikovat jatkaa PGA-kiertueella.

Uuden kiertueen houkuttimena ovat hulppeat palkintorahat. Jokaisessa turnauksessa on jaossa 25 miljoonaa dollaria, noin 23,7 miljoonaa euroa. Summa on isompi kuin yhdenkään PGA-kiertueen kilpailun palkintopotti. Jopa golfin arvoturnauksissa jaetaan vähemmän rahaa.

Normanin mukaan uusi kiertue vahvistaa rahoitustaan ensi vuodelle kahdella miljardilla dollarilla. Luvassa on kymmenen kilpailua ensi vuonna ja varsinainen kiertue vuoden 2024 alusta.