Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasakisat ovat innostaneet lapsia liikkumiseen jo yli 50 vuotta – tämän vuoden kisoihin voi ilmoittautua sunnuntaihin saakka

Ensi keskiviikon Vasakisat ovat jo 51. kerta, kun lapset ja nuoret kilpailevat yleisurheilussa.

Yleisurheilu

Ensi keskiviikkona, 17.8. Porvoon Keskusurheilukenttä täyttyy jälleen lapsista ja nuorista, kun 51. Vasakisa järjestetään Porvoon Akilleen, Porvoon urheilijoiden (PU) ja sanomalehti Uusimaan toimesta. Yleisurheilun nuorten Vasakisat saivat alkunsa Mäntsälässä jo vuonna 1972. Mäntsälän Urheilijoiden Pekka Vasala juoksi Munchenin olympialaisissa 1500 metrin kultamitalin ja siitä seura sai idean järjestää tapahtuman nuorille.

Juoksumatkojen lisäksi ohjelmassa on pituushyppyä, kuulantyöntöä, pallonheittoa, sekä tietenkin illan päätteeksi viestit. Seurapokaalista päätettiin luopua viime vuonna, koska siitä taistelivat käytännössä vain järjestelyistä vastaavat Akilles ja Porvoon Urheilijat. Aiemmin lapset keräsivät sijoituksien mukaan pisteitä seuralleen ja eniten pisteitä kerännyt seura sai kiertopalkinnon itselleen.

– Päätimme viime vuonna luopua seurapokaalista PU:n kanssa. Seurapokaali on nyt Uusimaan arkistoissa tallessa, Porvoon Akilleen ja Vasakisojen järjestelyistä vastaava Leif Rikberg kertoo.

– Olimme puhuneet PU:n kanssa jo aiemminkin, että seurapokaalista voisi luopua, koska käytännössä vain me kilpailimme sen voitosta ja kahden seuran välinen kilpailu koettiin vähän turhaksi.

– Kyllä me pärjäämme ihan hyvin, vaikka emme jaakaan enää seurapokaalia.

Vasakisoilla on kyllä tosi hieno perinne

Vasakisoista on ponnistanut moni itäuusmaalainen yleisurheilija. Akilleen aitajuoksija Jonni Blomqvist valittiin aikoinaan useampaankin otteeseen kisojen parhaaksi poikaurheilijaksi ja viimeisissä Vasakisoissaan askolalainen, tällä hetkellä 16-vuotias Aatu Kangasniemi loisti heittolajeissa, vieden niin ikään parhaan poikaurheilijan pokaalin. Sara Kuivisto aloitti oman urheilijauransa sen verran varttuneella iällä, ettei ehtinyt Vasakisoihin saakka, mutta hänen valmentajansa Ari Suhonen sen sijaan osallistui Vasakisoihin 70-luvun loppupuolella.

– Itse en kyllä totuuden nimissä muista juurikaan mitään omista Vasakisoistani, kun olin niin pieni silloin, mutta kyllä minä niihin osallistuin 70-luvun lopussa, Suhonen kertoo.

– Minähän olen syntynyt –65, joten taisin olla viimeisen kerran Vasakisoissa joskus vuonna –78. Eka kerran olin kisoissa varmaan joskus 70-luvun puolivälissä.

– Silloinhan kisat järjestettiin vielä Mäntsälän hiilimurskaradalla.

– Ei ole tosiaan mitään muistikuvaa mihin kaikkiin lajeihin osallistuin ja miten pärjäsin, mutta mukana olin joka tapauksessa.

– Vasakisoilla on kyllä tosi hieno perinne ja se on monelle ensimmäisiä kilpailuja. Hienoa, että perinne jatkuu edelleen.

Korona on hiukan rokottanut muutamana edellisvuonna osaottomäärää. Tosin nyt ainakin Akilleeseen on tullut paljon uusia nuoria yleisurheilijoita tänä kesänä, joten siltä osin yleisurheilun ja Vasakisojen tulevaisuus näyttää oikein valoisalta. Leif Rikbergillä on jo pitkä kokemus Vasakisojen järjestelyistä ja nytkin hommat eteneevät normaaliin malliin. Tällä hetkellä hän metsästää ensi keskiviikoksi toimitsijoita, joita tarvitaan kuitenkin aika paljon, että kilpailut saadaan vietyä kunnialla maaliin.

– Toivon tietysti myös, että kaikki ilmoittautuisivat ajoissa.

– Aikataulut teen heti kun ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina.

– Nyt kun olen jo tehnyt tämän aika monta kertaa, niin tähän on tullut jo aika hyvä rutiini ja tietää jo hyvin mitä pitää tehdä, Rikberg naureskelee.

Lue lisää: Vasakisat innosti lapset liikkumisen riemusta sateesta ja tuulesta huolimatta – seurapokaalia ei kuitenkaan jaettu tällä kertaa seurojen yhteisestä toivomuksesta

Lue lisää: Porvoon Urheilijat vei toistamiseen Vasakisojen voiton – vuoden päästä vietetään jo kisojen viiskymppisiä