Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kun lakkasin tekemästä tulosta, sitä alkoi tulla" – Noora Antikaisella oli 18 vuoden tauko ampumaurheilun maailmancup-voittojen välillä

Orimattilalainen Noora Antikainen sai toukokuussa vahvistuksen sille, ettei pitkäjänteinen työ ole mennyt hukkaan. Antikainen voitti Azerbaidzhanin Bakussa naisten trapin, 18 vuotta uransa ensimmäisen maailmancup-voiton jälkeen.

– Tie on ollut välillä kivinen, mutta pari viime vuotta ovat olleet rauhallista ja systemaattista tekemistä, Antikainen kertoi STT:n haastattelussa.

Hän korosti, että into harjoitteluun ei ole koskaan loppunut. Hän on ampumaurheilija täydestä sydämestään.

Antikaisen debyyttivoitto heltisi Australian Sydneyssä kaksoistrapissa, joka putosi Ateenan 2004 jälkeen olympiaohjelmasta. Antikainenkin on vuodesta 2006 keskittynyt pelkästään trapiin. Lajien ero kiteytyy muun muassa vartalon liikkeeseen ja katseen suuntaan.

Loppuviikolla Antikainen kilpailee haulikkolajien EM-kilpailuissa Kyproksen Larnakassa, ja syyskuussa ovat vuorossa MM-kilpailut Kroatian Osijekissa. Molemmissa arvokisoissa on jo jaossa kaksi paikkaa vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

– Kun lakkasin tekemästä tulosta, sitä alkoi tulla, viikonloppuna SM-kultaa tähdännyt Antikainen sanoi. Hän yrittää noudattaa samaa ajatusta tulevissa arvokisoissa.

Päävalmentaja pääsi pään sisään

Antikainen, 40, kilpailee onnekseen lajissa, jossa iän karttuminen ei ole este menestykselle. Orimattilassa Mallusjoen kylässä asuva Antikaisen naapuri Satu Mäkelä-Nummela sai viime vuonna 50-vuotiaana tililleen neljännet olympialaiset. Kaksikon lisäksi Pariisia kohti kurkottavat Mopsi Veromaa ja viimeistä vuottaan nuorten sarjassa kisaava Sara Nummela, olympiavoittaja Mäkelä-Nummelan tytär.

– Me olemme maajoukkueessa kaikki samalla viivalla, mikä on hienoa, Antikainen sanoi.

Antikaista valmentaa Kari Kopra. Tänä vuonna tueksi tuli Ampumaurheiluliiton trapin päävalmentajaksi nimetty Lesley Goddard. Kokenut brittivalmentaja hyödyntää työssään urheilupsykologin oppejaan.

– Kun hän astui remmiin huhtikuussa, tuntui kuin hän olisi ensimmäisen harjoituspäivän jälkeen pääni sisällä. Se oli tavallaan aika pelottavaakin, Antikainen kuvasi.

Goddard korosti Antikaiselle, että tämä osaa ampua. Brittivalmentaja saattoi passittaa Antikaisen harjoituksista kolmen hyvin sujuneen sarjan jälkeen kotiin, vaikka ennakkoajatuksena oli ampua kymmenen sarjaa.

Päävalmentajan johtoajatuksia on myös, etteivät sarjoihin tulevat ohilaukaukset ole pummeja, vaan vahinkoja, joihin ei jäädä vellomaan.

– Jotkut sanat voivat viedä tosi paljon eteenpäin. Goddard korosti keväällä kilpailemisesta nauttimista ja ennakoi, ettei mene kauan, että potti räjähtää, Antikainen muisteli.

Urheilupsykologi Päivi Frantsin kanssa Antikainen on hakenut kilpailutilanteeseen hyviä keskittymisen malleja, joiden avulla hän oli voittoisassa Bakussa omassa kuplassaan.

– Finaalissa olin niin keskittynyt, että kisan ratkettua espanjalainen kilpakumppani Fatima Galvez kertoi minulle, että olin voittanut, Antikainen naurahti.

Koko perheen voitto

Antikainen tekee sairaanhoitajan kolmivuorotyötä Päijät-Hämeen keskussairaalassa ja pitää työrytmiä urheilemisen kannalta erinomaisena.

– Jos olisin päivätöissä, harjoittelu työpäivän perään olisi paljon hankalampaa. Yövuoropäivinä voin harjoitella ennen kuin menen töihin, Antikainen kertoi.

Antikaisen perheessä kalenteriin merkitään ensin äidin kilpailut, ja mies suunnittelee työmatkansa niiden mukaan. Perheen 8- ja 13-vuotiaat lapset käyttivät koulussa maskia kevääseen asti, ettei äiti vaan saa koronaa ennen tärkeää Bakun kisaa. Se kannatti, ja tuloksena oli koko perheen voitto.