Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinko helli Lassen hölkkää tänä vuonna – lauantaina tuli myös 50 vuotta Lasse Virénin 5 000 metrin olympiakullasta

Sunnuntaina järjestettiin jo 49. Lasse Virén hölkkä Myrskylässä.

Juoksutapahtuma

Perinteinen Lasse Virén hölkkä keräsi jälleen hyvin juoksijoita ja kuntoilijoita Myrskylään, juoksijalegendan nimikkohölkkään. Vuosi sitten tapahtumaan osallistui 623 juoksijaa. Tapahtuman järjestäjällä, Myrskylän Myrskyllä oli tavoitteena saada jälleen tapahtumalle yli 600 osanottajaa, ja tämä toteutuikin, kun osallistua oli yhteensä 615.

Lauantaina 10.9. tuli täyteen tasan 50 vuotta siitä, kun Lasse Virén juoksi 1972 Münchenin olympialaisten 5 000 metrin juoksussa olympiakultaa olympiaennätysajalla 13.26,4. Tämä oli itse asiassa Virénille jo toinen kulta Münchenistä, koska ensimmäisen hän oli juossut jo 3. syyskuuta 10 000 metrin juoksussa uudella maailmanennätysajalla 27.38,4. Juoksu lienee kaikkien tiedossa, vaikkei urheilua seuraisikaan, koska Virén kaatui juoksun puolivaiheissa, mutta vei silti voiton, ja vieläpä tosiaan maailmanennätyksellä. Virén on ollut koko elämänsä vaatimaton mies, joka ei ole missään vaiheessa tehnyt uroteoistaan mitään sen ihmeellisempää numeroa. Hän on kuitenkin ollut nimikkohölkkänsä kisaisäntänä aina ja ollut samalla ihmisten tavoitettavissa. Nytkin moni halusi käydä vaihtamassa ajatuksiaan Virénin kanssa, ottaa selfieitä juoksijalegendan kanssa ja pyytää tältä nimmareita. Ja Virén jakoi jälleen tasaisesti aikaansa kaikille halukkaille.

Lasse Virén oli itse erittäin iloinen, että tämän vuoden tapahtuma keräsi jälleen mukavasti porukkaa Myrskylän Kiparkattiin.

– Tosi kiva, että tapahtuma on säilynyt näinkin kauan ja osanottajia sekä yleisöäkin on jälleen aika kivasti, Virén kommentoi oman hölkkätapahtumansa tiimellyksessä.

– Ennakkoilmoittautuneiden määrä antoi jo viitteitä siitä, että saamme taas ihan mukavasti osanottajia tänne.

– Oli myös tosi ilahduttavaa, että lapsia ja nuoria oli tullut tänne juoksemaan sankoin joukoin.

– Toki sää oli ratkaisevat tekijä meille ja tänäänhän oli aivan upea sää.

Tänäänhän oli aivan upea sää.

Münchenin legendaarisista juoksuistaan Lasse Virén ei itse muista oikein mitään. Parhaiten mieleen on kuitenkin jäänyt, kun hän sanoi ennen 5 000 metrin juoksuaan lähtevänsä verryttelemään, mutta kun hän pääsi verryttelykentälle, niin verryttely jäi pahasti kesken, kun koko homma laukesi.

– Tilanteena omat juoksuni menivät nopeasti ohi, eikä itse juoksuista tosiaan ihan hirveästi jäänyt muistikuvia, Virén kertoo.

– Toki olympialaiset olivat hieno kokemus ja itselleni ensimmäiset sellaiset. Ensimmäinen kerta on aina ensimmäinen kerta, mutta sen jälkeen tietysti kaikkeen tottuu.

– Olin seuraamassa myös nyt elokuussa Münchenin EM-kisoja. Oli kyllä hienoa katsoa miten hyvin suomalaiset pärjäsivät.

Porvoon Urheilijoita edustava Tommy Ekblom on jo pitkään suunnitellut tulevansa mukaan Lasse Virén hölkkään. Hänelle on vain useamman vuoden sattunut erilaisia loukkaantumisia tai sairasteluja, joiden vuoksi juoksutapahtuma on jäänyt sivu suun. Tällä kertaa 62-vuotias ex-huippujuoksija pääsi vihdoin mukaan, kun hän viiletti miesten kymmenellä kilometrillä. Hän juoksi matkan aikaan 44.38, jolla irtosi kovassa joukossa 13. sija. Ekblom nauttikin täysillä juoksusta, jota kaunis sää samalla siivitti.

– Ei ollut mitenkään sen tiukempi rypistys, koska en anna enää itselleni lupaa mennä äärirajoille, Ekblom naureskeli maalissa.

– Otin ylämäet rauhallisesti ja alamäet rennosti. Tasaisella pyrin vain löytämään hyvän juoksurytmin.

– Hengästyä pitää, mutta ei saa mennä liian tiukalle. Täytyy muistuttaa itseään siitä, että täytän tässä parin viikon päästä 63 vuotta.

– Kovimmat juoksuni ovat jo takana päin, mutta nyt nautitaan tämmöisistä kivoista tapahtumista, jossa näkee samalla paljon tuttuja.

Lasse Virén hölkän kilpailunjohtaja Matti Sainio oli tapahtuman jälkeen tyytyväinen mies ja loisti kilpaa auringon kanssa. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja tapahtuman osanottomäärä täytti järjestäjän ennakko-odotukset.

– Meitä suosi tänään aurinkoinen sää, jonka kautta myös jälki-ilmoittautuneita tuli hyvä määrä.

– Sää oli kaiken kaikkiaan juoksun kannalta täydellinen. Upea syyssää, eikä ollut liian kuuma tai viileä.

– Itse olen ollut Lassen hölkässä jo 25 vuotta mukana eri rooleissa. Nyt yli kymmenen vuotta jo kilpailunjohtajana.

Ensi vuonna Lasse Virénin nimissä hölkätään jo 50. kerran. Sainio kertoo, että Myrskylän Myrsky saattaa hyvinkin kehitellä silloin tapahtumaan jotain juhlan kunniaksi. Tosin hän toivoo, että ihmiset löytäisivät juhlan kunniaksi sankoin joukoin tapahtumaan. Sen hän tietää, että vuoden päästä muun muassa Italiasta on tulossa juoksijoita, joita olivat vuosi sitten myös mukana.

Myrskylän Myrsky kiittää osanottajia, yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoisia tapahtuman mahdollistamisesta.