Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi vastasi suorasukaisesti ajatukseen venäläisten osallistumisesta Pariisin olympialaisiin – "täydellinen eristys" on ainoa vaihtoehto

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei hyväksy venäläisurheilijoiden osallistumista Pariisin 2024 olympialaisiin. Hänen mielestään venäläisten pitäisi joutua "täydelliseen eristykseen" kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Valtaosa urheilun kansainvälisistä lajiliitoista on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän toiminnastaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan Valko-Venäjän tukemana.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on kuitenkin alkanut pohdiskella venäläisten mahdollisuutta osallistua Pariisin kisoihin.

Viime kuukausina tällaisia ajatuksia ovat esittäneet myös Kansainvälisen hiihto- ja lumilautaliiton pääsihteeri Michael Vion ja viimeksi Yhdysvaltain olympiakomitean ja paralympiakomitean edustajat.

Ajatus on, että venäläiset voisivat palata kansainväliseen kilpailutoimintaan ilman kansallisia tunnuksiaan.

Sodassa on kuollut myös ukrainalaisia urheilijoita

Zelenskyi ilmoitti keskiviikkona, että helmikuun jälkeen 184 ukrainalaista urheilijaa on kuollut Venäjän toimien takia. Samalla hän ilmaisi Bachille pettymyksensä Venäjän olympiakomitean ja KOK:n tapaamisesta 9. marraskuuta.

– Ihmisten rauhallisen elämän tuhoamiseen ja yleisesti hyväksyttyjen ihmisoikeuksien rikkomiseen ei voi suhtautua neutraalisti, Zelenskyi huomautti tiedotteessaan.

Zelenskyi katsoo, että terroristivaltion täydellinen eristäminen kansainvälisestä toiminnasta on ainoa mahdollinen vastaus hyökkäykseen. Hänen mielestään se koskee urheilua erityisesti.

Pekingin talviolympialaisissa venäläiset urheilijat saivat kilpailla Venäjän olympiakomitean lipun alla. Venäjän kansallistunnukset oli kielletty maan aiempien dopingrikkomusten takia.