Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain NWSL-liiga määräsi ankaria rangaistuksia häirinnästä, hyväksikäytöstä ja väärinkäytöksistä – elinikäisiä toimintakieltoja valmentajille, miljoonasakkoja liigan toimistolle ja seuroille

Neljä jalkapallovalmentajaa määrättiin maanantaina elinikäiseen toimintakieltoon Yhdysvalloissa. Naisten jalkapalloliiga NWSL kertoi Paul Rileyn, Christy Hollyn, Rory Damesin ja Richie Burken rangaistuksista sekä liigan toimiston ja seurojen sakkorangaistuksista.

Rangaistukset ovat osa liigan laajaa tutkimusta hyväksikäytöstä ja väärinkäytöksistä. Liiga ilmoitti joulukuussa, että se on havainnut "toistuvia väärinkäytöksiä" useimmissa liigaseuroissa. Aiempi tutkimus oli jo paljastanut todisteita häirinnästä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Liiga tutki 14 kuukautta NWSL-liigan pelaajien valituksia sekä liigan käytäntöjä väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Portland Thornsin entinen valmentaja Riley on ollut näkyvästi esillä myös Yhdysvaltain jalkapalloliiton erillisessä tutkinnassa. Myös Chicago Red Starsin valmentajan Damesin toimintaa on selvitetty Yhdysvaltain entisen oikeusministerin Sally Yatesin johtamassa selvityksessä.

Yatesin raportissa kuvattiin yksityiskohtaisesti pelaajien solvaamista ja loukkauksia.

Racing Louisvillen entinen valmentaja Holly erotettiin, kun häntä syytettiin pelaajan seksuaalisesta häirinnästä ja koskettelusta.

Washington Spiritissä työskennelleen Burken kerrottiin esittäneen epäasiallisia huomautuksia rodusta ja etnisyydestä.

Organisaatiotason tuuletus

NWSL määräsi maanantaina lievempiä rangaistuksia seitsemälle muulle henkilölle. Heidät määrättiin toimintakieltoon, kunnes he ottavat vastuun ja tunnustavat väärinkäytöksensä.

Lisäksi liiga määräsi toimistolleen vähintään miljoonan dollarin (930 000 euroa) sakon ja vaati sitä korjaamaan toimintatapojaan. Seuroista Chicago Red Stars sai 1,5 miljoonan (1,4 miljoonaa euroa) ja Portland Thorns miljoonan dollarin sakkorangaistukset.

Liigan komissaari Jessica Berman lupasi, että liiga "tukee jatkossa toimintaa ja ohjelmia, jotka edistävät pelaajien terveyttä ja turvallisuutta".

– Nämä toimet ovat ehdottoman tärkeitä, kun kehitämme liigaa niin, että se edistää pelaajien mahdollisuuksia menestykseen ja hyvinvointiin kentällä ja kenttien ulkopuolella, Berman korosti.