Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilukansa on puhunut – tässä Porvoon yhdeksän suosituinta urheilulajia

Uusimaan urheilutoimitus kysyi mikä on ihmisten suosikkilaji Porvoossa. Vastauksissa ei ollut merkitystä, onko laji suosituin harrastaja- tai yleisömääriltään, tai onko se menestynein. Jokainen sai äänestää omaa suosikkilajiaan, tosin perusteluiden kera. Kysely keräsi kaikkiaan reilut 300 vastausta ja tässä ovat sen perusteella porvoolaisten yhdeksän suosikkilajia.

Urheilulajit

1. Amerikkalainen jalkapallo (14,1%) Vaikka laji on ehkä jossain määrin marginaalilaji valtalajeihin verrattuna, on se niillä paikkakunnilla hyvin suosittua, missä sitä pelataan Vaahteraliigatasolla. Lajilla on oma, vannoutunut kannattajajoukkonsa Porvoossa. Porvoon Butchersin kulta-aika oli 2000-luvun alussa, kun miehet voittivat kuusi Vaahteramaljaa peräkkäin. Kyselyn perusteluissa, useampi korosti, että laji sopii kaikenkokoisille. Moni muistaa edelleen, kun Butchers porskutti voitosta voittoon. Lisäksi monet pitävät Butchersin junnutoimintaa erittäin tasokkaana. Vastaajien mielestä laji on myös kesäisistä lajeista tasokkain, jossa pelataan myös SM-tasolla eli Vaahteraliigassa.

2. Jääpallo (9,1%) Laji kerää määrällisesti eniten katsojia Porvoossa katsomoihin miesten Bandyliigapelien kautta. Porvoon Akilles perustettiin vuonna 1902 ja seuran jääpallotoiminta alkoi vuonna 1920. SM-sarjaan Akilles nousi ensimmäistä kertaa vuonna 1933. Akilles on voittanut Suomen mestaruuden neljä kertaa. Joukkueella on oma, vannoutunut kannattajajoukkonsa, Trömpperit, jotka pitävät tunnelman korkeana Akilles Bandyn otteluissa. Perusteluissa korostui lajin pitkät perinteet, joka voidaan kyllä allekirjoittaa. Akilleen kannattajat, Trömpperit nostettiin esille myös useimmissa vastauksissa. Ja sitä kautta yksi perusteluista, olikin myös otteluiden tunnelma, joka oli monien mielestä omaa luokkaansa muihin lajeihin verrattuna.

3. Salibandy (8,1%) Porvoon Salibandyseuran (PSS) naisten edustusjoukkue on ollut jo pidemmän aikaa naisten F-liigan kärkikaartia, vaikka viime keväänä mestaruus matkasikin tiukan finaalisarjan jälkeen Turkuun. PSS:n naiset voittivat kaudella 2020–21 seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden. Salibandyssa on valtakunnallisesti, noussut lyhyessä ajassa, eniten harrastajamäärät. Varsinkin lapsissa ja nuorissa. Perusteluissa nousi esille lajin vauhdikkuus ja tosiseikka, että peleissä ei yleensä ole tylsää, koska niissä sattuu ja tapahtuu koko ajan jotain. PSS:n naisten edustusjoukkuetta kehuttiin, koska se on omalla menestyksellään nostanut myös Porvoon imagoa. Monet painottivat myös sitä, että lajin aloittaminen on helppoa: maila, suojalasit ja sisäpelikengät riittävät.

4. Jääkiekko (7,7%) Porvoon Huntersin miesten edustusjoukkue on tarjonnut lätkäfaneille jo pidemmän aikaa vauhdikasta menoa Suomi-sarjassa. Junioripuolella on myös hyvää tekemistä, ja laji vetää lapsia sekä nuoria hyvin puoleensa. Leijonien menestys siivittää lajin suosiota myös Porvoossa. Myös SM-liigassa viilettää porvoolaislähtöisiä pelaajia, muun muassa Tapparassa maalivahti Christian Heljanko. Myös jääkiekon perusteluissa, esille nousi lajin vauhdikkuus. Lisäksi useimmat olivat sitä mieltä, että lajissa ja sen otteluissa on tunnetta, joka tekee siitä osaltaan mielenkiintoisen seurata. Vastaajat olivat myös sitä mieltä, että lätkä on kansainvälisesti menestynein joukkuelaji, jota ei lienee kieltäminen. Monet toivoivat myös, että Huntersin miehet nähtäisiin vielä jonain kauniina päivänä Mestiksessä.

5. Jalkapallo (5,4%) Kun puhutaan nahkapallon potkimisesta perinteisin säännöin, voidaan jalkapallon sanoa olevan ylivoimaisesti yksi harrastetuimmista lajeista maailmassa. Futista pelataan käytännössä joka mahdollisessa maailmankolkassa ja miesten MM-kisat on yksi seuratuimpia urheilutapahtumia globaalisti. MM-kisojen finaali vetää television ääreen aina keskimäärin vaatimattomat vajaat 2 miljardia katsojaa. Porvoossakin on hyvä pöhinä futiksessa. Sekä naisissa, että miehissä pelataan Kakkosessa. Myös junnufutis on Porvoossa hyvissä kantamissa ja laji vetää kesäisin hyvin lapsia mukaan treeneihin. Perusteluissa korostui lajin suuruus ja jotkut olivat sitä mieltä, että kyseessä on joukkuepelien kuningaslaji. Jalkapalloa pidetään myös jännittävänä seurata, jossa piisaa tilanteita, vaikka maaleja ei nähtäisiinkään ylettömästi. Lisäksi useimmat kehuivat Porvoon junnutoimintaa, hyviä resursseja ja olosuhteita, jotka takaavat lajille mahdollisuuden kehittyä entisestään.

6. Yleisurheilu (5%) Porvoossa on aina pärjätty hyvin yleisurheilussa eri lajeissa, varsinkin juoksulajeissa. Mainetta niittivät kansainvälisilläkin juoksuradoilla aikoinaan muun muassa Tommy Ekblom ja Ari Suhonen. Kolmiloikassa, Johan Meriluoto hyppäsi aikoinaan kymmenen Suomen mestaruutta ja edusti Suomea yleisurheilun Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailuissa. Suhonen valmentaa tällä hetkellä Sara Lappalaista (os. Kuivisto), joka juoksi suomalaisten sydämiin vuoden 2021 Tokion olympialaisissa, rikkomalla jokaisessa juoksussaan 800 ja 1500 metrin Suomen ennätykset. Lappalainen on Porvoon, mutta myös Suomen, yksi kirkkaimmista yleisurheilutähdistä tällä hetkellä. Olympialaisissa, yleisurheilu on ollut aina seuratuimpia lajeja. Yleisurheilun valintaa suosituimmaksi lajiksi perusteltiin sen monipuolisuudella. Yleisurheilu pitää sisällään useita erityyppisiä lajeja ja siten sitä on mielenkiintoista seurata. Toisin kuin joukkuelajeissa, yleisurheilussa on kysymys yksilöiden huippusuorituksista ja usein itsensä ylittämisestä sekä äärirajojen hakemisesta. Monet myös kehuivat paikallista junnutoimintaa, jonka kautta porvoolaista menestystä on nähty myös arvokilpailuissa.

7. Frisbeegolf (5%) Laji on noussut kohisten erittäin suosituksi kesälajiksi ja pelaavatpa jotkut sisukkaat frisbeegolfia jopa talvellakin. Lajin suosion myötä, joka pitäjään ja kuntaan on rakennettu frisbeegolfratoja. Kilpailutoiminnan myötä, eri paikkakunnille on perustettu myös laajasti lajin erikoisseuroja. Porvooseen Porvoon Frisbeegolfseura, joka on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi lajin kovista seuroista. Seurasta on noussut kilpailijoita Suomen kärkikaartiin, muun muassa Olivia Kindstedt, joka on pärjännyt ernomaisesti SM-kisoissa ja hakee nyt menestystä myös kansainvälistä kisoista. Seurassa onkin hyvää junnutoimintaa ja Porvoon Frisbeegolfseura on ansioitunut myös kiitettynä kisajärjestäjänä. Kyselyyn vastanneet painottivat, että laji on hyvässä nosteessa, vaikka se jääkin vielä toistaiseksi valtalajien varjoon. Myös Porvoon Frisbeegolfseuran junnutoiminta sai paljon kiitosta, jonka ansiosta seura onkin kerännyt mukavasti uusia harrastajia lajin pariin. Lisäksi monet korostivat lajin helppoutta ja edullisuutta. Kiekot eivät maksa paljoa alkuun ja useimmilla frisbeegolfradoissa saa pelata ilmaiseksi. Lajiin pääsee siis mukaan hyvin helposti ja matalalla kynnyksellä, mutta se vie helposti mennessään.

8. Pesäpallo (4%) Lauri ”Tahko” Pihkalan kehittämää pesäpalloa kutsutaan yleisesti Suomen kansallispeliksi. Pesäpallo on Suomen kolmanneksi suosituin pallopeli ja taitaa kuulua edelleen koulujen vakiolajeihin, jossa lapset ja nuoret viilettävät liikuntatunneilla keväisin ja syksyisin. Suomessa pesäpalloa pelataan useammalla eri sarjatasolla, jossa Superpesis on korkein sarjataso. Pesäpallo on edelleen myös Suomen harrastetuimpia urheilulajeja. Porvoossakin on pitkät perinteet lajissa, vaikka laji nukkuikin hetken talviunta. Porvoon Pesäkarhut puhalsi lajin taas henkiin pari vuotta sitten, ja porvoolaisseura onkin hyvin nopeasti saanut kerättyä mukavasti lapsia pesiskouluunsa. Miehissä ja naisissa saatiin myös pitkästä aikaa Suomen Pesäpalloliiton alaisuudessa pelaavat joukkueet sarjapeleihin viime kesänä. Perusteluissa esiin nostettiin fakta, että useimpien mielestä kyseessä on Suomen kansallispeli. Vastaajat olivat myös sitä mieltä, että lajia voi harrastaa kuka hyvänsä, mutta jos taitoa ja intoa riittää, niin lajissa voi kilpailla huipputasolla, joka vaatii samalla myös huippu-urheilijan ominaisuuksia.

9. Uinti (3,7%) Kuntoilumuotona uinti on yksi suosituimmista, mutta myös kilpailumuotona, se on erittäin suosittu. Kesäolympialaisissa, laji on yksi seuratuimpia ja uinnista on aina noussut urheilun superstaroja. Myös suomalaiset ovat pärjänneet jo pitkään hyvin huipputasolla, niittäen mainetta arvokilpailuissa. Uinnissakin on useita eri lajeja ja matkoja, joka tekee niinikään lajin seuraamisesta mielenkiintoista. Porvoossa on tehty nyt jo useampi vuosi hyvää ja määrätietoista työtä junioripuolella, joka on nyt alkanut kantamaan hedelmää. Porvoon Uimareiden (BS-PU) nuoret uimarit ovat pärjänneet erinomaisesti oman ikäryhmänsä tärkeimmissä valtakunnallisissa kilpailuissa ja tulevaisuus näyttää siten ainakin tällä hetkellä valoisalta. Perusteluissa korostettiin, että uinnin voi aloittaa vauvauinneista ja jatkaa lajia niin kauan, kun jollain tavalla vain pääsee altaaseen omin tai muiden avustamana, eli vauvasta vaariin. Lisäksi vastaajat kehuivat lajia kuntomuotona, jossa uintia voi harrastaa säällä kuin säällä, sisällä tai ulkona. Talvellakin avantouinti saa veren kiertämään ja pitää pikkuflunssat loitolla. Porvoon Uimareiden harrastus- ja junnutoiminta sai vastaajilta kehuja, joka profiloituu ammattimaiseen valmennukseen, johon seurassa on panostettu jo pidemmän aikaa.

Tässä vain yhdeksän eniten ääniä saaneet suosikkilajit, jotka vastaajat saivat valita oma makunsa mukaan, mutta pienten perusteluiden kera. Kysely sai valtavasti ehdotuksia myös muista lajeista, muun muassa moottoriurheilusta, ratsastuksesta, nyrkkeilystä, painista ja monista muistakin kamppailulajeista, maahockeysta, rugbysta, padelista, pyöräilystä, taito- ja muodostelmaluistelusta, purjehduksesta, Roller derbystä ja niin edelleen. Jos joku laji jäi mainitsematta, niin se todennäköisesti löytyy jonkun vastauksista. Kyselystä pidettiin ja se sai mukavasti vastauksia, joka osoitti samalla sen, että urheilu herättää Porvoossa ihmisissä tunteita. Kysyimme myös millaisia juttuja meiltä toivotaan tulevaisuudessa, ja tässä suosikiksi nousi lajiesittelyt eri lajeista. Jutut, jossa maallikoille kerrotaan lajin hienouksista ja avataan mistä lajissa on kysymys. Toiseksi eniten toivottiin henkilökuvia mielenkiintoisista urheilupersoonista. Yleisesti ottaen, urheilutoimituksemme sai kiitosta, joten tästä onkin hyvä jatkaa!