Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluvuodet olivat Lewis Hamiltonin elämän vaikeinta aikaa – formulamestari koki lapsuudessaan kiusaamista, rasistisia herjoja, tuuppimista ja muun muassa banaaneilla heittelyä

Lewis Hamilton kertoi maanantaina julkaistussa podcastissa kouluiässä kokemastaan rasistisesta syrjinnästä. Formula 1 -autojen seitsenkertainen maailmanmestari kertoi, että häntä esimerkiksi heiteltiin banaaneilla ja hänestä käytettiin herjaavaa neekeri-sanaa.

Pikkukaupungissa Lontoon ulkopuolella varttunut Hamilton, 38, luonnehti Tarkoituksella (On Purpose) -podcastissa kouluaikaa "elämänsä vaikeimmaksi vaiheeksi ja erittäin traumaattiseksi kokemukseksi".

– Olin koulussani yksi kolmesta värillisestä lapsesta, ja minua kiusattiin jo kuusivuotiaana. Isommat, vahvemmat lapset riepottelivat ja tuuppivat minua usein, Hamilton muisteli kipeää kokemusta.

– Minulle oli vaikeaa se, kun minua paiskottiin tavaroilla ja ihmiset käyttivät niin kepeästi n-sanaa. Minua haukuttiin myös sekasikiöksi. En oikein tiennyt, mihin kuuluisin.

Kokemuksista oli vaikea puhua

Koulun seuraavassa vaiheessa 1 200 oppilaan joukossa oli alle kymmenen värillistä lasta. Hamilton koki myös järjestelmän olevan häntä vastaan, kun hän oli yksi kolmesta tummaihoisesta oppilaasta, jotka kutsuttiin rangaistuna jatkuvasti rehtorin toimistoon.

– En tuntenut, että voisin mennä kotiin kertomaan vanhemmilleni, että muut lapset haukkuvat minua jatkuvasti n-sanalla tai että minua oli kiusattu tai hakattu koulussa, Hamilton jatkoi muistelua.

– En halunnut isäni ajattelevan, etten ollut vahva.

Hamilton on ollut pitkään ainoa mustaihoinen kuljettaja formula 1:n MM-sarjassa. Hän on ottanut pitkällä urallaan yhä useammin esiin sosiaalisia epäkohtia ja kamppaillut rasismia vastaan.

Nyt Hamilton on aloittanut Mission 44 -kampanjan vähemmistöryhmiin kuuluvien ihmisten auttamiseksi ja yhdessä Mercedes-tallinsa kanssa Ignite-hankkeen moniarvoisuuden edistämiseksi moottoriurheilussa.