Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mestarillisen paluun Australiaan tehnyt Novak Djokovic murtui kyyneliin – "Tämä on suurin voittoni"

Viime vuoden alussa Australiasta koronarokotuskantansa takia karkotettu Novak Djokovic sinetöi menestyksekkään paluunsa maahan voittamalla Melbournessa jo kymmenen Australian avointen tennismestaruutensa. Serbialaissuuruus kukisti finaalissa Kreikan Stefanos Tsitsipasin 6–3, 7–6 (7–4), 7–6 (7–5) ja nousi Rafael Nadalin rinnalle 22:n grand slam -mestaruuden ennätysmieheksi.

Otteluvoiton varmistuttua Djokovic kiipesi taustajoukkojensa aitioon ja murtui kyyneliin. Toukokuussa 36 vuotta täyttävä serbialainen kuvaili palkintojenjaossa, että turnausvoitto oli hänelle uran merkittävin. Hän joutui rokottamattomana pelaajana jättämään väliin myös viime vuoden viimeisen grand slam -kisan eli US Openin.

– Tämä on ollut yksi elämäni haastavimmista turnauksista. En pelannut viime vuonna, paluu tänä vuonna... Haluan kiittää kaikkia ihmisiä, jotka toivottivat minut jälleen tervetulleeksi Melbourneen ja tekivät oloni mukavaksi, Djokovic sanoi.

– Yritän aina kestää vaikeat hetket, koska matka on pitkä. Vain taustajoukkoni ja perheeni tietävät, mitä olemme käyneet läpi 4–5 viime viikon aikana. Tämä on suurin voittoni, kun ottaa olosuhteet huomioon.

Djokovic poti turnauksen alussa takareisivaivaa, mutta kisan loppupuolella jalka ei enää vihoitellut. Finaaliviikonlopun alla serbialaisen isä Srdjan Djokovic aiheutti uutta kohua, kun hän poseerasi kisapaikalla Venäjän lippua pitäneen miehen kanssa. Lipussa oli Venäjän presidentti Vladimir Putinin kuva. Isä Djokovic ei ollut stadionilla paikan päällä todistamassa poikansa historiallista mestaruutta.

Tahraton finaalisaldo

Djokovicin ennätykselliset numerot Australian avoimissa ovat hämmästyttäviä. Serbialainen ei ole hävinnyt mieliturnauksessaan koskaan finaali- tai välieräottelua, ja osallistuessaan Djokovic on voittanut turnauksen nyt neljästi peräkkäin (2019, 2020, 2021, 2023).

Teräksisessä kunnossa oleva Djokovic on tulevaisuudessa suosikki ottamaan grand slam -ennätyksen yksin haltuunsa, sillä kilpakumppani Nadalin fysiikka ja ottelukunto ei ole enää entisellä tasollaan. Tosin Yhdysvaltain koronarajoitukset saattavat estää Djokovicin osallistumisen US Openiin myös tänä vuonna.

Djokovic nousee maanantain maailmanlistalla jälleen ykköspelaajaksi ohi Espanjan Carlos Alcarazin.

"Hän on mahtavin pelaaja"

Tsitsipasille, 24, grand slam -finaalitappio oli uran toinen, ja kreikkalaisen kasvoilta paistoi palkintotilaisuudessa jättimäinen pettymys. Mestarille hän antoi kuitenkin kehunsa.

– Novak, en oikein tiedä, mitä sanoa sinulle. Saavutuksesi puhuvat puolestaan, kaikki on nähtävissä numeroistasi. Ihailen, mitä olet tehnyt lajillemme, ja teet minusta kentällä paremman pelaajan.

– Hän (Djokovic) on mahtavin pelaaja, joka on pitänyt tennismailasta kiinni, maailmanlistalla kolmanneksi nouseva Tsitsipas sanoi yleisölle pienen tauon jälkeen.

Djokovic oli Tsitsipasille ylittämätön este myös Ranskan avoimissa 2021, kun serbialainen kiri finaalivoittoon kahden erän tappioasemasta. Moninkertainen mestari antoi kreikkalaishaastajalleen lohdutuksen sanan.

– Olen liikuttunut Stefanosin sanoista. Kiitos, että olet niin ystävällinen ja kunnioittava. Sinulla on yhä paljon aikaa ottaa grand slam -voitto, Djokovic sanoi.