Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ollut suunnitellut osallistuvani" – juoksukunto oli niin hyvä, että Nathalie Blomqvistin täytyi lähteä arvokisoihin

Nathalie Blomqvist hätkähtää, kun yleisurheilun EM-hallikisoja ajattelee hänen selväksi tavoitteekseen.

– En ollut suunnitellut osallistuvani. Toisaalta nyt kulkee niin hyvin, että olisi turha jättää välistä, hän avaa STT:lle.

21-vuotias vaasalainen on tänä talvena parantanut 1 500 metrin halliennätystään lähes kymmenellä sekunnilla. Aika 4.10,70 on alle 22-vuotiaiden Suomen ennätys, jolla hän on kolmantena aikuisten kaikkien aikojen tilastossa Sara Lappalaisen (entinen Kuivisto) ja Tshekkiä arvokisoissa edustavan Kristiina Mäen takana.

Blomqvistin ja Lappalaisen piti kohdata SM-hallikisoissa, mutta Lappalainen jätti hallikauden kesken epäonnistuneen harjoittelun vuoksi. Blomqvist aloittaakin perjantaina EM-kisat Istanbulissa Turkissa kisojen ainoana suomalaisnaisena keskimatkoilla.

Osallistumista motivoi ennen kaikkea halu näyttää omaa osaamista.

– Ennätyksestä on otettavissa pari kolme sekuntia pois. Koen, että sitten voin haastaa monet.

Hallissa juostaan 200 metrin mittaista rataa, kun ulkona kierros on kaksi kertaa pidempi. Reunat kallistuvat sisäänpäin samalla tavalla kuin ratapyöräilyssä, mikä tekee ryhmäjuoksusta todella ahdasta.

– On vähän tuuriakin, minkä paikan saa ja kuinka rennosti pystyy juoksemaan. Hallissa tapahtuu tuloksellisestikin enemmän yllätyksiä kuin ulkona, Blomqvist sanoo.

Koulu on kiva harrastus

Blomqvist pääsee Turkkiin ystävänsä, 3 000 metrin juoksijan Camilla Richardssonin kanssa. Nuori urheilija kokee, että harjoittelu kokeneen tekijän kanssa on vienyt uudelle tasolle.

– Kestävyysjuoksu voi muuten olla yksinäistä puuhaa. Treenikaverin kanssa pääsee myös helpommin pois mukavuusalueelta.

Laadukkaaseen harjoitteluun on panostettu. Toissa treenikaudella leiriviikkoja kertyi yhteensä 14, joista 11 vuoristossa. Tälle vuodelle valmistautumiseen kuului leirien lisäksi maastokilpailuja, joista tuli aikuisten PM-kultaa ja alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kahdeksas sija.

Tiukan harjoittelun ohessa Blomqvist käy yliopistoa. Hän opiskelee terveystieteitä Vaasan yliopistossa ja suorittaa suurimman osan kursseistaan etäopintoina.

– Minusta on kivaa olla koulussa. Tuntuu, että tekee jotain järkevääkin, jos ei urheile, Blomqvist sanoo.

Huippu-urheilun ja korkeakoulututkinnon yhdistäminen on toisinaan vaikeaa.

– Etelä-Afrikan-leirillä oli nettiongelmia sekä sähkökatkoja, ja Amerikassa haasteita tuovat kymmenen tunnin aikaerot. Koulun kanssa pitää sopia, millaisia kursseja ottaa. Zoom-luentojen sijasta voi esimerkiksi tehdä kirjoitustehtäviä.

Opiskelu on kuitenkin Blomqvistille vain järkevä ajanviete. Hän sai tuoreimmista opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä apurahoista 6 000 euroa ja haluaa urheilla työkseen.

– Haluan panostaa urheiluun, missä koen olevani ammattilainen, vaikka rahallisesti en ainakaan vielä.