Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johan keveni maastohiihtäjien huoltorekka – fluorivoiteiden täyskielto tulee vuosien puuhastelun jälkeen voimaan ensi talveksi

Kansainvälinen hiihto- ja lumilautaliitto FIS vahvisti keskiviikkona, että fluorivoiteiden täyskielto tulee voimaan ensi talveksi. Kiellon taustalla ovat huolet voiteiden ympäristö- ja terveyshaitoista.

Kieltoa on puuhattu vuosia, mutta päätös on edellyttänyt fluorivoiteiden käytön luotettavasti paljastavan testauslaitteiston kehitystä.

Täyskieltoa lykättiin viimeksi viime vuoden elokuussa, jolloin käyttökiellon tavoitteeksi asetettiin juuri kilpailukausi 2023–24.

Korkeafluoristen eli C8-voiteiden käyttö on jo ollut kiellettyä, mutta matalafluoriset eli C6-voiteet ovat vielä sallittuja.

FIS on kehittänyt fluorivoiteiden valvontajärjestelmää yhteistyössä Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n kanssa. Tekniikasta vastaa yhdysvaltalainen tieteellisten instrumenttien valmistaja Bruker.

– Olemme tyytyväisiä, kun voimme toteuttaa fluorivoiteiden täyskiellon kaikissa kilpailuissamme. Tämä on keskeinen tekijä, kun huolehdimme kilpailujärjestelmästämme minimoimalla haitallisten tuotteiden terveys- ja ympäristövaikutukset, varapuheenjohtaja Roman Kumpost kertoi FIS:n tiedotteessa.

FIS ryhtyy valvomaan fluorivoiteiden käyttöä järjestelmällisesti ja kattavasti hiihtolajien suurtapahtumissa kuten MM-kisoissa, maailmancupissa ja nuorten MM-kisoissa. Alemman tason kilpailuissa on tarkoitus tehdä yllätystarkastuksia.

Fluorivoiteiden täyskieltoa on valmisteltu vuodesta 2020.