Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niilo Moilanen valloitti Salpausselän yleisön vauhdillaan ja J-mutkan "vapaaohjelmalla" – sprintin alkuerän viimeiseksi jäänyt suomalaishiihtäjä palkittiin äänekkäästi

Suomalaisten sprinttipäivä Salpausselän kisoissa kehittyi omituiseksi. Peräti 12:sta erävaiheeseen selviytyneestä suomalaisesta vain Kerttu Niskanen pääsi aikavertailun kautta välieriin ja 11:nneksi. Miehille kertyi lähinnä kokemusta ja kolhuja.

Miesten parhaaksi sijoitukseksi jäi Ville Ahosen 15. sija. Niilo Moilanen, Ville Ahonen ja Olli Ahonen hiihtivät kuitenkin alkuerissä vahvasti ratkaisuhetkiin saakka.

Moilasen ja Ville Ahosen kolari viidennessä alkuerässä oli kilpailun dramaattisin hetki. Johtopaikalta stadionin J-mutkaan laskenut Moilanen lipsahti nurin ja Ahonen rysähti niskaan.

– Pullat olivat hyvin uunissa, kun laskin keulasta J-mutkaan, Moilanen kertasi pyllähdystään.

– Otin sisäkurvin ja se oli ihan jäällä. Lähti sukset alta, kun kantti ei pitänyt. Tulin siihen sladissa, en askeltanut ja tuli sisäsuksivirhe. Kaatuminen meni ihan omaan piikkiin.

Perässä seurannut Ahonen kaatui samaan läjään.

– Ei tainnut olla kuin 0,1 sekuntia aikaa reagoida, Ahonen totesi.

Suomalaiset hakivat tulosta

Moilasen show ei loppunut ensimmäiseen kaatumiseen. Hän meni uudestaan nurin, eikä ollut millään päästä enää tolpilleen.

– En tiedä, menikö siinä side rikki vai mitä. Tuntui, ettei side ollut ihan oikeassa asennossa, Moilanen kertoi.

– Kyllä siinä muutama ärräpää pääsi pään sisällä.

Molemmilla suomalaisilla oli J-mutkaan saakka tunne, että tulosta on tulossa.

– Olen tosi pettynyt. Oli sellainen olo kropassa, että nyt lyödään tulosta pöytään, Moilanen jatkoi.

– Halusin antaa parasta tulosta kotiyleisölle.

Ahonen oli samoissa tunnelmissa.

– Ottaa rajusti päähän, sillä hiihto tuntui hyvältä. Kroppa toimi ja tuntui, että olisin tosiaan voinut tehdä tulosta, Ahonen harmitteli.

– Ja oli tosi liukas suksi, mikä oli ensiarvoisen tärkeää tällä radalla, kun loppu oli pitkää laskua.

Moilasta harmitti myös Ahosen puolesta.

– Ikävästi myös Villen kisa tyssäsi siihen, kun tuli siinä niskaan, Moilanen totesi.

Moilanen palkittiin loppusuoralla

Moilanen sai värikkäästä esityksestä sentään palkintonsa. Yleisö kannusti hurjasti, kun kahden vuoden takainen maailmanmestari hiihteli maaliin ja otti yleisönsä.

– Tämä oli eka kerta Salppurilla ja täytyy todeta, ettei tätä ole turhaan kehuttu. Yleisö oli löytänyt tosi hyvin paikalle, oli tunnelmaa ja kannustusta, Moilanen kiitteli.

– Yleisö antoi tukea vielä, kun laskin kaatuneena pois radalta. Mahtava tunnelma, joten olisi ollut mukava tarjota parempaa tulosta. Se jäi nyt ensi kertaan.

Villen veli Olli Ahonen hallitsi herkän näköisellä hiihdolla alkueräänsä viimeiseen mutkaan, mutta sakkasi loppusuoran kirissä.

– Aika-ajo onnistui hyvin ja alkuerässä hiihto tuli hyvin kaarteeseen asti, mutta loppukirin tasurissa on vielä tekemistä. Tekniikka hajosi lopussa, Olli Ahonen tunnusti.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo nappasi Salpausselän kisojen sprintissä viidennen perättäisen voittonsa maastohiihdon maailmancupissa. Sunnuntaina hänellä on mahdollisuus yltää Therese Johaugin yhden kauden voittoennätykseen cupkauden viimeisessä kilpailussa.