Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hirvonen yllättyi vauhdistaan – Frenzel sai ansaitsemansa jäähyväiset

Suomen Eero Hirvonen päätti yhdistetyn maailmancupin kauden 11. sijaan sunnuntaina Lahdessa käydyssä kilpailussa. Hirvonen hyppäsi 122,5 metriä ja lähti kymmenen kilometrin hiihto-osuudelle 13:ntena. Hän kukisti hiihto-osuuden lopussa Saksan Jakob Langen ja Julian Schmidin.

– Yllättävän hyvin kulki, mutta olisin toivonut porukalta vielä kovempaa tahtia. Itävaltalaisilla sukset eivät luistaneet, joten oli vaikea hiihtää yksin kiinni edellä olevia, Hirvonen sanoi.

Kun letkalla ei ollut tarpeeksi menohaluja, hupenivat mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon pääsemisestä.

Ilkka Herola epäonnistui mäessä ja nousi ladulla 29:nneksi. Arttu Mäkiaho oli kolmanneksi parhaana suomalaisena 34:s.

– Hiihto ei ollut yhtään parempaa kuin eilenkään (lauantaina), hiljattain koronaviruksen kolmannen kerran sairastanut Mäkiaho tuumi.

Herola vältti katastrofin

Suomen yhdistetyn miesten maajoukkueen urheilijoiden suupielet osoittivat päättyneellä kaudella usein alaspäin. Sairasteluiden ja loukkaantumisten riivaamaa joukkuetta koeteltiin harjoituskaudelta lähtien, mutta kärkiurheilijoiden Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen suorituksissa oli myös positiivinen vire.

Herolan maailmancupin kokonaissijoitus, yhdeksäs, on linjassa edelliskausien kanssa.

– Aika pitkään oli tahmaista ja hiihtovauhti löytyi vasta loppukauteen. Mäessä oli liian epävarmaa, Herola myönsi.

MM-kilpailuissa mitalisijat jäivät kauaksi. Herola ylsi maailmancupissa kerran palkintokorokkeelle, mutta sijoituksia kolmen parhaan joukkoon ei ole ollut ruuhkaksi aiemminkaan.

– Ei mikään katastrofi. Ollakseen paska kausi niin ihan ok.

"Timantti jäi puuttumaan"

Hirvonen nappasi maailmancupin 16. sijan. Hän oli korkeammalla viimeksi viisi vuotta sitten.

– Kokonaisuutena kausi oli parempi kuin viime kaudet, mutta vähän jäi piippuun. Syksyllä oli kovemmat odotukset. Sitä ei löytynyt missään vaiheessa, mitä olisi voinut olla.

Päävalmentaja Antti Kuisma oli tyytyväinen tasaisuuteen rikkonaisten vuosien jälkeen.

– Timantti jäi puuttumaan, mutta Eero osoitti, että voi olla kymmenen parhaan joukossa viikonloppu viikonlopun jälkeen.

Herolan ja Hirvosen takana ammotti suuri aukko, kun terveysmurheet pilasivat nuoren Perttu Reposen koko kauden, ja konkari Leevi Mutru (maailmancupissa 45:s) jätti kauden kesken.

Otto Niittykoski oli päätöskilpailussa 43:s ja cupissa 53:s.

– Tuntuu oudolta. Tämä oli uran paras kausi sikäli, että tuli parhaat sijoitukset MM-kilpailuissa ja maailmancupissa, mutta silti tuntuu, että oli surkea kausi. Rikkonainen kesä tuottaa rikkonaisen kauden.

Arttu Mäkiaho ei saalistanut koko kautena cupin pisteitä.

– Pitää miettiä jatkoa. Paloa olisi edelleen lajia kohtaan, mutta täytyy miettiä taloudellisia asioita. Syksyllä alkaa viimeinen vuosi ammattikorkeakouluopinnoissa.

Frenzel kunniakujassa maaliin

Saksan Eric Frenzel päätti Salpausselän maisemissa uransa ja sai jo aamupäivän mäkiosuuden suorituksensa jälkeen raikuvat aplodit yleisöltä. Hiihto-osuuden lopussa 34-vuotias saksalainen vetäisi ylleen värikkään "erikoisliivin" ja hiihti se yllään maaliin.

Suomalaisista Herola, Hirvonen ja Mäkiaho olivat ehtineet maaliin jo ennen saksalaista ja liittyivät kilpakumppanien muodostamaan kunniakujaan. Frenzel oli 40:s.

Hän saavutti hurjat 25 arvokilpailumitalia ja voitti maailmancupin kokonaiskilpailun viidesti.

Tämän kauden MM-kilpailuissa neljä kultamitalia rohmunnut ja loppukautta muutenkin hallinnut Norjan Jarl Magnus Riiber nappasi viikonlopun toisen voittonsa ennen maanmiestään Jens Lurås Oftebroa ja Viron Kristjan Ilvestä.

Itävallan Johannes Lamparter varmisti maailmancupin kokonaiskilpailun voiton jo lauantaina. Hän oli päätöskilpailussa 14:s.