Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puutarhojen kausityöntekijäpulaan esitetään helpotusta: maahanmuuttajille mahdollisuus vaihtaa työtä

Helpotukseksi kausityöntekijöistä olevaan työvoimapulaan hallitus esittää väliaikaista lakimuutosta, jonka turvin maahanmuuttajat voivat vaihtaa työpaikkaa huoltovarmuuden kannalta kriittiselle alalle.

Hallituksen esityksen mukaan jo maassa olevat maahanmuuttajat, joilla on laillinen peruste olla maassa, ovat oikeutettuja vaihtamaan työpaikkaa, jos uusi työ kuuluu huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta kriittiselle alalle.

Laki koskisi kaikkia voimassa olevia sekä uusia, myönnettäviä oleskelulupia, viisumeita ja kausityötodistuksia.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi viime viikolla, että esimerkiksi maatiloille ja puutarhoille tarvitaan Suomessa pikaisesti 1 500 ulkomaista työntekijää.

Nykylain mukaan kausityöntekijä saa luvan työskennellä vain yhdellä tai muutamalla työnantajalla kerrallaan. Koronakriisin takia moni esimerkiksi ravintola-alalle palkattu maahanmuuttaja on voinut menettää työnsä. Saatavuusharkintajärjestelmä estää kuitenkin uudelleen työllistymisen, sillä lupa on kytketty työnantajaan tai tiettyyn alaan.

– Nyt mahdollistetaan se, että työantajalta toiselle siirtyminen on mahdollista eli siihen ei tarvitse hakea erikseen lupaa, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).

– Tämä varmasti tuo omalta osaltaan helpotusta työvoiman saatavuuteen. Meidän täytyy tietenkin käyttää kaikkia keinoja, joilla edistetään sitä, että omasta takaa ihmiset voisivat työllistyä näihin tehtäviin, Haatainen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että lakimuutos koskisi ainakin joitakin satoja maahanmuuttajia.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa vuoden loppuun.

Lisäksi tarjolla olevista kausityöpaikoista tiedotetaan aktiivisesti oppilaitoksiin ja te-toimistoihin. Haatainen sanoo, että kausityöntekijöiden puute alkaa olla jo tällä hetkellä ongelma.

– Usein ajatellaan, että kausityötä maataloudessa olisi vasta sitten, kun satokausi tulee. Mutta kasvit pitää ensin istuttaa ja viljellä maahan, joten kausityöntekijöitä tarvitaan jo nyt, hän sanoo.

Haataisen mukaan nyt esitetty ratkaisu mahdollistaisi sen, että ihmiset voisivat satokauden aikana siirtyä paikasta toiseen sujuvasti.