Pandemian puhjettua kuubalaislääkäreille on taas kysyntää maailmalla

Koronapandemia antoi uutta vauhtia Kuuban hiipuneelle lääkäriviennille. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Monista ongelmista kärsivän Kuuban perinteinen ylpeys on ollut maan vahva terveydenhuoltosektori ja ilmainen sairaanhoito. Sieltä on riittänyt asiantuntijoita myös vientiin eri puolille maailmaa.

Vielä viime kuussa lähes 30 000 kuubalaisten terveydenhuollon työntekijää työskenteli noin 60 maassa. Kuuban menestyksekäs lääkärivienti on kuitenkin ollut viime vuosina vaikeuksissa, kun esimerkiksi monet oikeistolaiseen johtoon siirtyneet Latinalaisen Amerikan maat ovat lähettäneet kuubalaisia kotimatkalle.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro karkotti maastaan viime vuonna 8 000 kuubalaista syyttäen maata terveysviennin käyttämisestä vakoilijoiden sijoittamiseen kohdemaihin.

Koronaviruksen puhjettua globaaliksi pandemiaksi tuntuu Kuuban sitkeästi ylläpitämälle vahvalle terveydenhuollon osaamiselle olevan jälleen enemmän kysyntää.

– Olemme puhuneet pandemian mahdollisuudesta vuosituhannen vaihteesta saakka, ja Kuuballa on ollut valkotakkien armeija valmiina, sanoo kuubalaistaustainen professori Arturo Lopez-Levy Kaliforniasta.

Italia, Andorra, Jamaika

Esimerkiksi koronaepidemiasta pahasti kärsineeseen Italiaan Kuuba lähetti hiljattain Henry Reeven humanitaarinen prikaati - nimellä tunnetun lääkintäryhmän. Kuuban itsenäisyyssodassa taistelleen amerikkalaisen mukaan nimensä saanut joukko on erikoistunut luonnonmullistuksiin ja epidemioihin.

Myös Andorraan saapui hätiin 39 kuubalaisasiantuntijaa sen jälkeen, kun Espanjan ja Ranskan rajalla sijaitsevan pikkuvaltion lääkäreistä suuri joukko oli joutunut karanteeniin.

Latinalaisessa Amerikassa Kuuba on lähettänyt koronatiimejä ainakin Venezuelaan, Surinameen, Grenadaan, Nicaraguaan, Jamaikaan ja Belizeen. Myös Ranska on hyväksynyt kuubalaislääkäreiden toiminnan sen hallitsemilla merentakaisilla alueilla.

Kuuban arvioidaan ansainneen lääkintäviennillä vuonna 2018 yhteensä yli kuusi miljardia dollaria ennen tulojen hiipumista. Saarivaltiota kovan paineen alla pitävän Yhdysvaltain hallinnon mukaan kyse on modernista orjatyöstä, jossa itsevaltainen valtio pidättää itsellään jopa kolme neljäsosaa ulkomaankomennuksella maksetuista palkoista.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut