Pääministeri Marin IS:lle: Huoltovarmuuskeskuksen johtaja ei nauti enää luottamustani

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että Huoltovarmuuskeskuksen johtaja ei nauti enää hänen luottamustaan. Keskus on Marinin mukaan menetellyt väärin, kun se ei selvittänyt riittävästi taustoja niistä tahoista, joiden kanssa se asioi.

– Huoltovarmuuskeskus toimii työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa, ja työministeri Tuula Haatainen arvioi toimitusjohtajan aseman pyytämänsä selvityksen perusteella. Pääministerin luottamusta toimitusjohtaja ei enää nauti, Marin sanoo.

Marin kommentoi STT:lle kirjallisesti Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankintoja koskevaa asiaa. Luottamuksen menettämisestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat .

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) puolestaan sanoo, etteivät Huoltovarmuuskeskuksen selvitykset ministeriölle ole olleet riittäviä.

– Olen tänään vaatinut HVK:n johdolta lisäselvitystä julkisuudessa esillä olleista epäkohdista. Olen edellyttänyt selvitystä välittömästi. En ole tyytyväinen siihen tietoon, mitä on tähän mennessä johdon toimesta annettu, Haatainen sanoo Twitterissä .

Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta suojavarusteita pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä liikemieheltä Onni Sarmasteelta ja kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä. Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema kertoi eilen kauppojen yhteissummaksi kymmenenmiljoonaa euroa.

Taustoja ei pengottu huolella

Asiasta on noussut julkisuudessa ennennäkemätön sotku. Jylhän ja Sarmasteen taustoista on noussut esiin hämäriä seikkoja, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, miksi Huoltovarmuuskeskus on hieronut kauppoja heidän kanssaan.

Helsingin Sanomat esimerkiksi kertoo, että Jylhän kauneusklinikka on markkinoinut suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla. Jylhällä on talousrikoshistoriaa, ja häntä kohtaan on parhaillaankin vireillä rikosasioita käräjillä. Sarmaste on puolestaan ulosottoveloissa ja HS:n mukaan myös verkottunut alamaailmaan.

Hämärät suojamaskikaupat paljasti Suomen Kuv alehti keskiviikkona. Sarmaste kertoo SK:lle joutuneensa itse huijaus- ja kiristysyrityksen kohteeksi suojamaskidiilissä, kun taas Jylhä syyttää Sarmastetta kavalluksesta.

Huoltovarmuuskeskuksen Louneman mukaan suojavarustetilausten tiukka aikataulu aiheutti sen, ettei HVK ole tarkastanut yhteistyökumppanien taustoja riittävän huolellisesti.

Ainakin kolme kantelua oikeuskanslerille

Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankinnoista on tehty ainakin kolme kantelua, kertoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti Lännen Medialle .

Kantelut koskevat Huoltovarmuuskeskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön että sosiaali- ja terveysministeriön menettelyä asiassa, Lännen Media kertoo. Kantelut ovat tulleet eilen.

Huoltovarmuuskeskuksen osalta kantelut koskevat muun muassa sitä, ettei keskus ole vastannut tiedotusvälineiden tiedusteluun vaan vedonnut salassapitoa koskevaan viranomaismääräykseen.

Pöystin mukaan pääsiäisen jälkeen kootaan oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdyt kantelut sekä koordinoidaan kantelujen käsittelyä.

Oikeuskansleri sanoo myös, että laillisuusvalvonta ei vieritä asiaa vastaavien ministeriöiden ja Huoltovarmuuskeskuksen harteilta.

– Ylimpien laillisuusvalvojien tutkiminen ei poista toiminnan ohjauksesta vastaavien ministeriöiden eikä keskuksen johdon velvollisuutta huolehtia siitä, että Huoltovarmuuskeskusta johdetaan asianmukaisesti, Pöysti sanoo Lännen Medialle.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut