Epidemia nostaa esiin kaupunkien ulkoilumahdollisuuksien erot

Rovaniemellä on tilaa ulkoilla. Otto Ponto / LEHTIKUVA

STT

Eri kaupungeissa asuvien suomalaisten mahdollisuudet ulkoilla väljästi vaihtelevat suuresti, selviää Suomen Ympäristökeskuksen tietopalvelu Liiteristä. Laajojen virkistysalueiden pinta-ala asukasta kohden on esimerkiksi Rovaniemellä yli tuhat kertaa suurempi kuin Helsingissä.

Samalla kun koronaepidemia on ajanut kaupunkilaisia ulkoilemaan sankoin joukoin, suosituimmat ulkoilukohteet kuten kansallispuistot ovat etenkin pääkaupunkiseudulla ajoittain ruuhkautuneet.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat kehottavat ihmisiä retkeilemään muualla kuin suosituimmilla alueilla pääsiäisviikonloppuna.

Pohjoisessa Rovaniemellä ulkoilu on lisääntynyt epidemia-aikana, mutta ruuhkia ei ole näkynyt, arvioi kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen.

– Metsissä, laduilla sekä jäillä näkyy entistä enemmän ihmisiä. Keskustan läheiset laavut ovat kyllä erittäin suosittuja etenkin viikonloppuisin, Hämäläinen sanoo.

Kaupungin ainoa sulana oleva jalkapallokenttä on Hämäläisen mukaan ollut kovalla käytöllä ja ihmisiä on ollut paljon. Turvavälit ovat Hämäläisen arvion mukaan näyttäneet säilyvän hyvin.

Latuverkosto on Rovaniemellä epidemia-aikana jopa laajempi kuin normaalitilanteessa olisi.

– Muutamien latujen kunnossapitoaikaa on jatkettu hyvän lumitilanteen ansiosta. Tavoitteena on myös jakaa hiihtäjiä eri laduille, kertoo liikuntajohtaja Hämäläinen.

– Rovaniemellä luonto on lähellä joka paikassa. Suuri osa ulkoilijoista kulkee omia polkujaan pitkin metsissä. Lisäksi ulkona käydään paljon metsästämässä, marjastamassa ja kalastamassa. Kaupunkisuunnittelussa on pyritty vaikuttamaan että lähiliikuntapaikkoja olisi tiuhassa keskustassakin, Hämäläinen sanoo.

Laajojen virkistysalueiden pinta-aloissa valtavat erot

Pääkaupunkiseudulla tilaa ulkoilla väljästi on tilastojen mukaan huomattavasti vähemmän kuin pohjoisessa.

Helsinkiläisillä on laajoja, yli 20 hehtaarin kokoisia lähivirkistysalueita vain alle sata neliömetriä asukasta kohden. Pinta-alaltaan Euroopan suurimmassa kaupungissa Rovaniemellä tilaa vastaavilla alueilla on tuhatkertaisesti, yli 11 6000 neliömetriä asukasta kohden.

Suomen 20 suurimman kaupungin laajojen lähivirkistysalueiden koko on keskimäärin yli 17 000 neliömetriä asukasta kohden. Helsingin pinta-alasta alle kolmannes on Liiteri-tietopalvelun mukaan virkistysalueeksi soveltuvaa, kun Rovaniemellä yli 95 prosenttia kaupungin pinta-alasta lasketaan vastaavaksi alueeksi.

Viheralueiden yhteenlasketut pinta-alat eivät kerro sellaisenaan lähiluonnon sopivuudesta ulkoiluun, arvioi Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen. Laskentatavassa on voitu laskea mukaan myös pieniä luontokaistaleita kahden tien välissä.

– Ulkoilu on pääosin mahdollista keskisuurilla ja suurilla alueilla, Tyrväinen toteaa.

Suomen keskisuurissa kaupungeissa on kuitenkin Tyrväisen mielestä melko hyvä tarjonta ulkoilumahdollisuuksia. Tyrväinen tutkii muun muassa luonnon terveys- ja hyvinvointihyötyjä sekä virkistyskäyttöä.

Tila on luksusta pääkaupunkiseudulla

Koronavirusepidemia on Tyrväisen mukaan tuonut näkyviin ulkoiluolosuhteiden erot etelän ja pohjoisen välillä.

– Tila on luksusta pääkaupunkiseudulla. Kun sitä ei ole, ajellaan muualle väljempien alueiden perässä. Se kasvattaa ulkoilun hiilijalanjälkeä, Tyrväinen sanoo.

Suosituimpien ulkoilualueiden ruuhkautuminen voi Tyrväisen mukaan johtua tiedon puutteesta.

– Ihmiset pakkautuvat ulkoilemaan samoille alueille, kun ei ole tietoa muista paikoista. Tämä näkyy esimerkiksi suosituimmissa kansallispuistoissa, mutta myös lähiluontokohteissa pääkaupunkiseudulla, Tyrväinen sanoo.

Etenkin pääkaupunkiseudulla on kovia kasvupaineita. Asutusta tiivistetään Tyrväisen mukaan myös luontoalueille. Epidemian laantuessa ulkoilijat voivat mieliä lähiliikunta-alueiltaan muualle väljempään Suomeen. Tyrväisen mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa luontokohteiden ruuhkaisuuden on todettu vähentävän ulkoilun miellyttävyyttä.

– Lähiliikuntamahdollisuudet voivat lähiaikoina vaikuttaa ainakin joidenkin ihmisten asunnonvalintaan. Kasvukeskuksissa on jo keskusteltu luontoalueiden riittävyydestä, Tyrväinen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut