Taloustieteilijät eivät usko nopeaan elpymiseen koronakriisin jälkeen

Vain 17 prosenttia taloustieteilijöistä ennakoi talouden toipuvan pikaisesti. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Useimmat suomalaiset taloustieteilijät eivät odota talouden elpyvän nopeasti koronakriisin aiheuttamasta pudotuksesta. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ylläpitämän Ekonomistikoneen vastaajista vain 17 prosenttia ennakoi talouden toipuvan pikaisesti.

Vajaa puolet vastanneista oli väitteen kanssa eri mieltä ja 37 prosenttia epävarmoja. Vastaajat arvioivat, että toipumisen nopeus riippuu siitä, kuinka nopeasti rajoitustoimia saadaan purettua. Riskeinä nähdään kriisin pitkittymisen aiheuttamat konkurssit ja epidemian mahdolliset uudet aallot.

Ekonomisteiltä kysyttiin myös arviota, johtaako koronakriisi Suomen kohti toisenlaista talouspolitiikkaa, jossa julkinen valta puuttuisi selvästi nykyistä enemmän talouden toimintaan sääntelemällä ja rajoittamalla kilpailun ja markkinamekanismien roolia. Tällaiseen kehityskulkuun uskoi vastaajista vain kymmenen prosenttia. Kolme neljännestä oli eri mieltä.

Kommenteissaan useat vastaajat toteavat, että vaikka julkisen vallan voimakkaitakin puuttumisia tarvitaan nyt, ei markkinamekanismien vaikutusta taloudessa ole syytä vähentää pitkäksi aikaa.

Ekonomistikoneeseen on kutsuttu mukaan 90 johtavaa suomalaista taloustieteilijää yliopistoista, taloudellisista tutkimuslaitoksista ja Suomen Pankista.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut