WHO:n aluejohtaja varoittaa: Euroopassa ei ole nopeaa paluuta normaaliin

Katukuvaa Tukholman Södermalmista. Koronavirustartuntoja on todettu Ruotsissa 12 540. Nousua eilisestä on noin 600. Tehohoidossa on tai on ollut lähes 1 000 potilasta. / JONATHAN NACKSTRAND AFP / JONATHAN NACKSTRAND / LEHTIKUVA

STT–TT

Eurooppa on yhä myrskyn silmässä koronavirustartuntojen suhteen, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Kluge.

Tartuntojen määrä on Euroopassa noin miljoonan luokkaa. Noin puolet maailman tartunnoista on todettu Euroopassa.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan Euroopassa tautiin oli kuollut torstaihin mennessä jo yli 90 000 ihmistä.

Klugen mukaan Euroopassa ei voida odottaa nopeaa paluuta normaaliin, vaikka osa maista on alkanut jo höllätä osaa rajoituksista. Torstaina näihin maihin liittyi Sveitsi, joka ilmoitti, että muun muassa kampaamot ja kauneushoitolat voivat avata ovensa 27. huhtikuuta, kunhan henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuus taataan.

Sen sijaan Britanniassa ulkoministeri Dominic Raaben mukaan jatketaan koronaviruspandemian vuoksi julistettuja liikkumisrajoituksia vielä ainakin kolme viikkoa. Britanniassa on varmistettu yli 103 000 koronavirustartuntaa ja viruksen vuoksi on kuollut yli 13 700 ihmistä. Torstaina ilmoitettiin 861 uudesta kuolemasta, mikä on edeltäviä päiviä enemmän.

Ranskassa koronavirusepidemia on vaatinut jo lähes 18 000 ihmisen hengen. Vuorokauden aikana maassa kirjattiin 753 uutta kuolemantapausta.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä kuitenkin laski, samoin tehohoitoa tarvitsevien. Terveysviranomaiset uskovatkin, että viruksen leviäminen on vakiintumassa.

Espanjassa kirjaamatta tuhansia koronakuolemia?

WHO:n Kluge huomautti, että Euroopassa on ollut optimistisia merkkejä tautitapausten nousun hidastumisesta niin Espanjassa, Italiassa, Saksassa, Ranskassa kuin Sveitsissä.

Espanjassa kerrottiin torstaina 551 uudesta kuolemasta vuorokaudessa, kun pahimmillaan määrä on ollut yli 900. Kuolleita on nyt kirjattu yhteensä yli 19 000.

Madridista ja Kataloniasta on kuitenkin kantautunut tietoja, joiden perusteella todellinen luku voi olla tuhansia suurempi. Koronalukuihin on jäänyt kirjaamatta vanhainkotien asukkaita ja omissa kodeissaan kuolleita.

– Todellista määrää on vaikea tietää, myönsi terveysministeriön edustaja Fernando Simon.

Italiassa tutkitaan hoitokodin koronatoimia

Espanjaakin enemmän koronakuolemia on kirjattu Italiassa, jossa kuolleita on yli 21 600.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pyysi torstaina Italialta koko EU:n puolesta anteeksi sitä, että maata ei autettu epidemian alkuvaiheessa.

– On totta, että kukaan ei todella ollut valmis tähän. Sekin on totta, että liian monet eivät olleet liikkeellä ajoissa, kun Italia tarvitsi apua aivan alkuvaiheessa, von der Leyen sanoi puhuessaan EU-parlamentille.

Italian viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan milanolaisen hoitokodin toimista. Tutkittavana on noin 180 ihmisen kuolema koronaepidemian aikana. Viranomaiset selvittelevät, levisikö covid-19 hoitokodissa henkilökunnan laiminlyöntien vuoksi.

Ruotsissa 130 uutta koronakuolemaa

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttama sairaus oli torstaihin mennessä vaatinut 1 333 ihmisen hengen. Lisäystä vuorokauden aikana kertyi 130.

Tartuntoja on todettu 12 540. Määrä kasvoi vuorokaudessa noin 600.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell toppuutteli huolestuneita sillä, että pääsiäisen jälkeen odotettua nousua tartunnoissa ei ole tullut.

– Olemme sillä tasolla, jolla olimme pari viikkoa sitten. Pääsiäispyhien alla oli jonkinlainen huippu, ja nyt on jonkinlaista laskua.

Kreikka siirtää pakolaisia koronan vuoksi

Kreikka puolestaan aikoo siirtää satoja iäkkäitä ja sairauksista kärsiviä pois saarilla sijaitsevilta pakolaisleireiltä.

Tarkoituksena on suojella riskiryhmässä olevia pakolaisia koronavirukselta. Leireiltä siirretään lähes 2 400 ihmistä hotelleihin ja asuntoihin.

Kreikan saarilla sijaitsevilla leireillä ei ole raportoitu koronavirustartuntoja, mutta kahdella manneralueella sijaitsevalla leirillä on.

Kreikan saarien pakolaisleirien olot ovat herättäneet huolta jo pitkään. Leirejä on kuvattu ruuhkautuneiksi ja hygienialtaan huonoiksi, joten koronavirusepidemian puhkeaminen voisi olla leireillä hyvin tuhoisaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut