Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telian mukaan verkon häiriöt on korjattu, lauantain häiriötilanne vaikeutti myös tiedottamista – selvitys tekeillä

Teleyhtiö Telia antaa kuluvan viikon aikana selvityksen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille lauantain häiriötilanteen syistä. Telian datayhteydet olivat lauantaina useita tunteja poikki. Vikatilanne vaikutti koko Suomessa.

Telia kertoi asiasta Twitterissä, mutta esimerkiksi yhtiön häiriökarttaan tilanne ei päivittynyt tunteihin. Yhtiön teknologiajohtaja Jari Collin sanoo STT:lle, että vikatilanne vaikutti myös tietojen päivittymiseen yhtiön omille sivuille.

– Vaikka tiedot laitettiin kotisivuille ja häiriökarttaan, ne eivät päivittyneet automaattisesti tässä tilanteessa, Collin sanoo.

Myös asiakaspalvelun toiminta takkusi. Collinin mukaan asiakaspalvelu yhtäältä ruuhkaantui ja toisaalta osa asiakaspalvelun järjestelmistä oli vian takia poissa pelistä.

Collinin mukaan tekstiviestitse tiedottamisesta keskusteltiin.

– Johtopäätös oli, että aiheutamme vain lisää hämminkiä tekstiviestin lähettämisellä.

Vian "häntiä" korjattiin maanantaina

Lauantain häiriötilanne johtui ulkomaan reitittimen viasta. Telialla on myös käytössä kahdennus- eli varajärjestelmä. Se ei tilanteessa toiminut normaalisti, ja korjaustyöt aiheuttivat lopulta häiriöitä verkossa.

Osalla Telian asiakkaista oli vielä maanantaina häiriöitä puheluiden ja tekstiviestien vastaanottamisessa. Timo Saxén Telian viestinnästä kertoi, että maanantain häiriöt olivat lauantain häiriön "viimeisiä häntiä" ja liittyivät viimeisiin korjaustoimenpiteisiin.

Viat alkoivat puoli yhdeksän aikaan aamulla. Telia kertoi ennen iltaseitsemää, että korjaustyöt on tehty onnistuneesti. Yhtiö kertoi seuraavansa tilannetta illan ajan.

Selvitys Traficomille tällä viikolla

Koska Telian verkon toimivuus on kriittistä monien yhteiskunnan toimintojen kannalta, operaattori toimii häiriötilanteessa yhteistyössä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa ja raportoi sille tapahtumista.

Telia on kertonut, että antaa selvityksen tämän viikon aikana.

Teletoiminnan häiriötilanteita koskevien määräysten mukaisesti raportissa on selvitettävä muun muassa tapahtumien kulkua sekä sitä, miten vastaava häiriötilanne pyritään tulevaisuudessa välttämään.