Yritysten korona-ahdinko uhkaa pahentua lähiviikkoina

Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan koronasta johtuvien vaikeuksien kanssa painii 76 prosenttia yrityksistä. Tilanne ei kuitenkaan ole viime viikkoina pahentunut. MESUT TURAN / LEHTIKUVA

STT

Yrityksien tilanne ei ole koronakriisin kestäessä viime viikkoina pahentunut, mutta uhkaa pahentua lähiviikkoina. Korona on kuitenkin aiheuttanut ongelmia 76 prosentille yrityksistä. Osuus ei ole kasvanut huhtikuun alun mittauksesta, kertoo Suomen Yrittäjien teettämä kysely.

Tukitoimet ovat kyselyn mukaan auttaneet jonkin verran ja maksuvaikeuksissa olevien, alasajoa pohtivien tai konkurssiuhkaa kokevien osuus on hieman laskenut.

Noin puolet yrityksistä kertoo tarvitsevansa suoraa tukea. Näin kokevien yritysten osuus ei ole kasvanut.

Kolmannes yrityksistä sanoi selviävänsä ilman suoraa tukea. Näin ajattelevien osuus on hieman isompi kuin edellisessä kyselyssä.

Pankista yrittäjät ovat hakeneet valtaosin lykkäyksiä lainoihinsa. Lisää velkaa kertoi hakevansa vain kahdeksan prosenttia vastaajista.

Yrittäjien hallitukselle antama kouluarvosana on laskenut selkeästi vajaassa kuukaudessa. Vähintään arvosanan kahdeksan antoi nyt 47 prosenttia vastaajista, kun huhtikuun alussa osuus oli 60 prosenttia.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 152 pienten ja keskisuurten yritysten edustajaa huhtikuun lopussa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Myös rakennuksilla synkkenee

Rakentamisen näkymät synkistyvät loppuvuodesta, kertoo Rakennusteollisuus (RT). RT:n jäsenyrityksilleen tekemässä toisessa koronakyselyssä neljännes vastaajista totesi tilaajien lykänneen hankkeitaan tai tilauksiaan. Kuukauden alussa toteutetussa ensimmäisessä kyselyssä osuus oli viidennes.

– Huhti–kesäkuussa aloitetaan normaalisti kolmannes vuoden rakennushankkeista. Uusien hankkeiden lykkääntyessä ja peruuntuessa kuoppaa alkaa syntyä syksystä lähtien.

– Koronakriisin vaikutukset voivat näkyä rakentamisessa pitkään tulevina vuosina, vaikka muu talous elpyisi nopeammin, RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo tiedotteessa.

RT:n kyselyn mukaan koronakriisin välittömät vaikutukset rakennustuotantoon ovat hyvin hallinnassa.

Verkkokysely lähetettiin RT:n kaikkien toimialojen jäsenyrityksille, joita on yhteensä lähes 2 800. 21.–27. huhtikuuta kyselyyn vastasi 390 yritystä.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut