Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraattien Biden ei siirtäisi Yhdysvaltain suurlähetystöä Jerusalemista

Demokraattien Joe Biden aikoo pitää Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystön Jerusalemissa, jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi. Entinen varapresidentti Biden on puolueen nimitystä vailla varma presidenttiehdokas.

Biden ei hyväksy Donald Trumpin kiisteltyä päätöstä siirtää suurlähetystö Israelin Tel Avivista Jerusalemiin. Hänen mukaansa päätös olisi pitänyt tehdä osana laajempaa rauhansopimusta Israelin ja palestiinalaisten välillä.

– Mutta nyt se on siirretty, en siirtäisi sitä takaisin Tel Aviviin, Biden sanoi virtuaalisessa varainkeruutilaisuudessa.

Biden sanoo, että aikoisi presidenttinä pitää kahden valtion ratkaisun hengissä. Mallissa palestiinalaishallinto muodostaisi itsenäisen valtion.

Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä Jerusalemiin vuonna 2018.

Kiista pääkaupungista

Jerusalemin status on Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin mutkikkaimpia aiheita. Israel otti kaupungin palestiinalaisenemmistöiset itäosat haltuunsa vuonna 1967. Kansainvälinen yhteisö ei tunnustanut alueen liittämistä Israeliin.

Israel näkee Jerusalemin jakamattomana pääkaupunkinaan, mutta palestiinalaisille miehitetty Itä-Jerusalem on tulevaisuuden palestiinalaisvaltion pääkaupunki. Jerusalem on historiallisesti ja uskonnollisesti merkittävä kaupunki niin muslimeille, juutalaisille kuin kristityille.

Trump kuitenkin tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi vuonna 2017 ja päätti, että Yhdysvaltojen suurlähetystö siirretään kaupunkiin.

Trump on toistuvasti sanonut olevansa Yhdysvaltain historian israelilaismielisin presidentti.

Tammikuussa Trumpin vävy ja vanhempi neuvonantaja Jared Kushner julkisti Lähi-idän rauhansuunnitelmansa. Sen mukaan palestiinalaisten pääkaupunki olisi Jerusalemin kyljessä sijaitseva Abu Dis. Suunnitelman perusteella Israel voisi liittää itseensä miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevat kansainvälisesti laittomana pidetyt siirtokunnat ja Jordanjoenlaakson. Palestiinalaiset eivät ole hyväksyneet suunnitelmaa.