Mies vangittiin epäiltynä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen huijaamisesta kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapauksessa

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

36-vuotias mies on vangittu Helsingin käräjäoikeudessa epäiltynä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) huijaamisesta. Mies vangittiin todennäköisin syin törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä epäiltynä.

Jutussa on kyse siitä, että Suomi sai EIT:ltä viime vuonna langettavan tuomion. Suomi karkotti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen irakilaismiehen kotimaahansa vuonna 2017, ja silloisten tietojen mukaan mies surmattiin kotimaassaan pian paluunsa jälkeen.

Tuomio tuli siitä, että EIT:n mukaan Suomen karkotuspäätös rikkoi ihmisoikeussopimusta. Sittemmin selvisi, että mies onkin elossa, ja keskusrikospoliisi (KRP) aloitti asiasta esitutkinnan.

Jutussa on jo aiemmin vangittu 23-vuotias nainen. STT:n tietojen mukaan nyt vangittu mies on aiemmin vangitun naisen entinen puoliso. Nainen on taas Ylen tietojen mukaan kuolleeksi luullun miehen tytär, joka teki aikoinaan valituksen EIT:hen. Pariskunta on asunut Suomessa.

Kolmas epäilty on kuolleeksi luultu irakilaismies itse, ja hän on KRP:n tietojen mukaan Irakissa.

Petosepäily liittyy siihen, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta on harhautettu, ja väärennysepäily kuolintodistuksen laatimiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut