Korona vei kontaktit vähiin – suomalaiset tapasivat huhtikuun lopulla 75 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin normaalisti

Kyselyssä tapaamisella tarkoitettiin sitä, että vastaaja oli vaihtanut ainakin muutaman sanan lähekkäin kohtaamansa ihmisen kanssa. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Suomalaiset ovat tavanneet poikkeusolojen aikana huhtikuun lopulla keskimäärin 75 prosenttia vähemmän muita ihmisiä kuin normaalisti. Tulos ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kyselytutkimuksesta, jossa tutkittiin, kuinka paljon ihmisten väliset tapaamiset ovat vähentyneet koronaviruksen takia.

Tutkimusviikolla aikuisilla oli keskimäärin 2,5 tapaamista päivässä. Kyselyssä tapaamisella tarkoitettiin sitä, että vastaaja oli vaihtanut ainakin muutaman sanan lähekkäin kohtaamansa ihmisen kanssa. Jokainen tavattu henkilö merkittiin kyselyssä vain kerran.

Tutkimuksessa myös eroteltiin, oliko kyseessä ihokontakti tai esimerkiksi urheiluun liittyvä lähikontakti.

Tutkimuksen vanhimmassa ikäluokassa päivittäisten tapaamisten kokonaismäärä oli vain puolet työikäisten vastaajien kokonaismäärästä. Ihokontakteja, jotka sisälsivät esimerkiksi halauksia tai suudelmia, oli päivittäin keskimäärin 0,78 ihmisen kanssa. Uudellamaalla asuvilla tapaamisia oli lähes 15 prosenttia vähemmän kuin muualla maassa asuvilla vastaajilla.

– Koronaviruksen tartuttavuusluku on Suomessa ollut huhtikuussa alle yhden. Tutkimuksessa todettu kontaktien vähentyminen selittää hyvin tätä havaintoa epidemian hidastumisesta, kertoo tutkimuksesta vastaava professori Kari Auranen.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus 21.–25. huhtikuuta. Kyselyyn osallistui 1 175 vastaajaa, jotka olivat iältään 18–79-vuotiaita. Lisäksi tietoja saatiin 165 lapsesta, jotka asuivat vastaajien kanssa samassa taloudessa. Tutkimuksen tietoja verrattiin vuonna 2005 normaalioloissa tehdyn tutkimuksen vastaaviin tuloksiin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut