Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teostolta musiikintekijöille ja -kustantajille yli 51 miljoonaa euroa

Teosto tilitti viime vuonna musiikintekijöille ja -kustantajille 51,3 miljoonaa euroa. Summasta 25 miljoonaa euroa maksettiin kotimaisille ja 26,3 miljoonaa euroa ulkomaisille musiikintekijöille ja -kustantajille, Teosto kertoo tiedotteessaan.

Julkaistut luvut ovat edelleen vahvistamattomia, koska järjestön kevätkokous jouduttiin koronatilanteen takia siirtämään elokuulle.

– Avoimuuden vuoksi on kuitenkin tärkeää, että julkaisemme tilinpäätöksemme ja avoimuusraporttimme normaaliin tapaan jo keväällä, mutta jäsenkokous vahvistaa tilinpäätöksen vasta kesän jälkeen, toimitusjohtaja Risto Salminen sanoo.

Radio ja televisio ovat edelleen tärkeimpiä tulonlähteitä musiikintekijöille ja -kustantajille. Viime vuonna 51 prosenttia Teoston keräämistä korvauksista oli peräisin radiossa ja televisiossa soitetusta musiikista.

Ulkomaankorvausten perusteella suomalainen musiikki soi eniten Saksassa ja Ruotsissa. Yhteensä ulkomailla esitetystä musiikista korvauksia kertyi 3,3 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan Teoston kautta musiikintekijöille ja -kustantajille maksettavia tekijänoikeuskorvauksia kertyi 72,1 miljoonaa euroa. Summa sisältää Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen keräämät korvaukset sekä yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen.

Koronan ennakoivaan vaikuttavan merkittävästi

Viime vuonna Teoston liikevaihto ylsi toimintahistoriansa ennätykseen, tiedotteessa kerrotaan. Summa kasvoi 2,9 prosenttia ja oli yhteensä 72,1 miljoonaa euroa.

Kuluvan vuoden tuloksen Teosto ennakoi kuitenkin olevan koronatilanteen takia hyvin toisenlainen.

– Koronan iskut tekijänoikeuskorvauksia saaville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille tulevat olemaan merkittäviä. Arviomme mukaan kerättyjen tekijänoikeuskorvausten määrä laskee tänä vuonna ainakin noin kymmenenmiljoonaa euroa, toimitusjohtaja Salminen sanoo.

Hänen mukaansa tapahtumat, konsertit ja festivaalit sekä taustamusiikkialue ovat suurimmat kärsijät. Koronan vaikutusten hän arvioi näkyvän loppuvuodesta alkaen pitkälle ensi vuoteen.