Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair aloittaa neuvottelut uusista lomautuksista, kertoo hakevansa myös pysyviä 80 miljoonan säästöjä

Lentoyhtiö Finnair aloittaa henkilöstönsä kanssa neuvottelut mahdollisista lisälomautuksista. Yt-neuvottelut koskevat Suomessa noin 6 100:aa työntekijää, ja ne aloitetaan ensi viikolla. Finnairin mukaan lomautukset voivat olla joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, tarjolla olevan työmäärän mukaisesti.

Koronapandemiasta pahasti kärsinyt Finnair lentää huhti-kesäkuussa vain noin viisi prosenttia normaalista liikenteestään. Heinäkuusta alkaen lentoja lisätään asteittain, niin että vuoden lopussa yhtiö arvioi lentävänsä noin 70 prosenttia normaalista kapasiteetistaan.

Henkilöstöjohtaja Johanna Karppi toteaa yhtiön tiedotteessa, että matkustusrajoitteisiin ja koronapandemian kehitykseen liittyy epävarmuustekijöitä ja paluu normaalitilanteeseen tulee viemään pitkään.

– Siksi nyt neuvottelun kohteena olevat mahdolliset lomautukset näyttävät valitettavasti väistämättömiltä, Karppi sanoo.

Toimintaan lisää tehoja ja kuluihin säästöjä

Finnair kertoi tavoittelevansa myös lähes 80 miljoonan euron vuositason pysyviä kustannussäästöjä vuoden 2022 alusta lukien viime vuoden tasoon verrattuna. Säästöjä haetaan muun muassa kiinteistökuluista, koneiden vuokrauksesta, palkitsemisrakenteista, myynti- ja jakelukuluista, it-kustannuksista sekä hallintokuluista.

Lisäksi Finnair aikoo jatkaa toimintojen tehostamista, eri asiakasprosessien digitalisointia ja automatisointia sekä neuvottelee uudelleen sopimuksia toimittajiensa ja kumppaniensa kanssa.

– Koronan jälkeisessä markkinassa menestyvät ne, jotka pystyvät sopeuttamaan kulunsa muuttunutta markkinaa ja kilpailutilannetta vastaaviksi. Finnair aikoo olla voittajien joukossa, ja siksi haemme määrätietoisesti säästöjä eri kustannuseristä, toimitusjohtaja Topi Manner linjaa tiedotteessa.

Finnair on jo aiemmin kertonut tiukoista säästötoimista. Näihin ovat kuuluneet esimerkiksi koko henkilöstön määräaikainen lomauttaminen ja johdon palkkojen leikkaus 15 prosentilla.

Finnair kertoo, että sen tämän hetken suunnitelma perustuu arvioon, jonka mukaan lentoliikenne toipuu vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa.