F-35A-hävittäjä putosi USA:ssa, lentäjä selvisi hengissä – konemalli on ehdolla Suomen seuraavaksi hävittäjäkoneeksi

Lockheed Martinin valmistama F-35A on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Amerikkalainen F-35A-hävittäjä on pudonnut Floridassa lähellä Eglinin lentotukikohtaa. Tukikohta kertoo Twitter -tilillään, että koneen lentäjä pelastautui heittoistuimella ja hänen tilansa on vakaa.

Turma sattui tiistai-iltana paikallista aikaa koneen ollessa laskeutumassa. Tukikohdan mukaan kone oli palaamassa normaalista yölentoharjoituksesta. Onnettomuus ei aiheuttanut loukkaantumisia tai aineellisia vaurioita sivullisille.

Lockheed Martinin valmistama F-35A on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi.

Kyseessä on toinen F-35-hävittäjän A-mallille sattunut onnettomuus. Reilu vuosi sitten Japanin ilmavoimien vastaava malli syöksyi mereen, eikä lentäjä koskaan löydetty. Tutkijat arvioivat syyksi lentäjän tekemää virhettä.

Ensimmäinen F-35-onnettomuus sattui koneen lyhyeen nousuun ja pystysuoraan laskeutumiseen kykenevälle B-mallille Yhdysvalloissa syksyllä 2018. Tuolloin syynä oli valmistusvirhe polttoaineletkussa.

Floridan Eglinin lentotukikohdassa sattui toinen onnettomuus vain vajaa viikko sitten, kun F-22 Raptor -hävittäjä putosi lähellä tukikohtaa. Myös tuolloin lentäjä käytti heittoistuinta ja selvisi hengissä.

---

Lähteenä myös Stars and Stripes

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut