Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen

Ruokavirasto korostaa, että oireiden syytä ei toistaiseksi tiedetä eikä niitä ole voitu yhdistää Dippereihin. Virasto selvittää asiaa. TEEMU SALONEN / LEHTIKUVA

STT

Ruokavirasto pyytää maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan sosiaalisen median ilmiöksi nousseiden Dipper XL Vadelma -makeispatukoiden myynnin toistaiseksi.

Viraston tietoon on tullut tapauksia, joissa kuluttajat ovat saaneet oireita patukoiden syömisestä. Oireita ovat olleet muun muassa vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky.

Ruokavirasto korostaa, että oireiden syytä ei toistaiseksi tiedetä eikä niitä ole voitu yhdistää Dippereihin. Virasto selvittää asiaa.

Dipper-patukat ovat espanjalaisen Vidal-makeisvalmistajan tuote. Vadelman makuinen toffeepatukka värjää syöjän kielen siniseksi.

Makeispatukat ovat nousseet nuorten suosioon etenkin TikTok-sovelluksen kautta. Ruokavirasto pyytää oireita saaneita ihmisiä säilyttämään pakkauksen ja ilmoittamaan asiasta kunnanterveystarkastajalle.

Ainakin osasta patukoista on viraston mukaan puuttunut säädösten edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Dipper-patukoiden oireista kirjoitti tiistaina Kemikaalicocktail-blogi . Asiasta uutisoi myös muun muassa Yle .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.