Maanantaina pääsee terassille – ravintolat voivat avata ovensa poikkeusjärjestelyin

Eduskuntatalon läheisyydessa ravintola erassilla on tuolit ja aurinkovarjot valmiina ravintoloiden koronaviruspandemian rajoitusten lieventymistä. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Huhtikuun alusta lähtien suljettuna olleet ravintolat saavat maanantaina avata ovensa poikkeusjärjestelyin, kun eduskunta perjantaina hyväksyi väliaikaisen lakimuutoksen.

Ihan tavanomaiseen tapaan ravintoloissa ei voi asioida, vaan myös maanantaista lähtien ravintoloiden toimintaa rajoitetaan, vaikka sääntely höllenee nykytilaan nähden.

Ravintolat saavat olla auki enintään kello 23:een ja tarjoilla alkoholia kello 22:een. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Ravintolat saavat avata ovensa kello kuudelta aamulla, mutta alkoholia saa tarjoilla vasta aamuyhdeksästä eteenpäin.

Lisäksi ravintoloilta edellytetään muun muassa sitä, että niiden on erikseen ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, etteivät oireiset saa tulla ravintolaan.

Lisäksi ravintoloissa on oltava näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin. Lisäksi kaikille asiakkaille pitää olla istumapaikka.

Muutos on voimassa lokakuun loppuun. Rajoitukset ovat voimassa aluksi kaikissa Suomen maakunnissa Ahvenanmaata myöden.

Hallituksen on tarkoitus seuraavan kerran juhannusviikolla tarkastella, voidaanko uudella asetuksella lieventää tai kiristää rajoituksia.

"Monilla alueilla ei ole uusia tartuntoja, mutta rajoitukset voimaan samanlaisina"

Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin perjantaina paljon muun muassa siitä, onko rajoitusten koskettava kaikkia alueita Suomessa.

Oppositiosta muun muassa ehdotettiin, että maakuntien erilainen tautitilanne otettaisiin huomioon heti maanantaina. Kokoomuslaiset esittivät, että asiakasmäärä voisi olla sisätiloissa 75 prosenttia lupiin kirjatusta määrästä.

Lisäksi perussuomalaisten kansanedustajien Vilhelm Junnilan ja Petri Hurun mukaan perustuslakivaliokunnan rajoituksille velvoittama välttämättömyysedellytys ei täyty kaikissa maakunnissa. Heidän mukaansa sitä ei voi millään lailla perustella esimerkiksi Satakunnan osalta, jossa edellinen koronatartunta todettiin 29. huhtikuuta.

Kun perustuslakivaliokunta antoi hallituksen esityksestä lausunnon, se vaati, että hallitus seuraa tarkkaan rajoitusten edellytysten täyttymistä.

– Jos rajoitus ei ole ajallisesti tai alueellisesti välttämätön, ei sitä voida ylläpitää, valiokunta kirjoitti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan perustuslakivaliokunta edellytti, että valtioneuvoston on jatkossa tarkasteltava sitä, ovatko rajoitukset välttämättömiä kaikkialla Suomessa.

Hänen mukaansa se, että laki on maanantaista lähtien voimassa kaikissa Suomen maakunnissa, täyttää perustuslakivaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan edellytykset.

– Valtioneuvoston on koko ajan tarkkailtava tätä tilannetta, että jos välttämättömyysedellytystä ei joillakin alueilla ole, rajoitusten on poistuttava, hän sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut