Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump uhkaa kutsua armeijan laittamaan mellakat kuriin - lue yön uutiskooste

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo kutsuvansa armeijan apuun Yhdysvaltain mellakoiden laannuttamiseksi. Trump sanoi Valkoisen talon puutarhassa pitämässään tv-puheessa, että jos osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin, hän lähettää asevoimat paikalle.

Trump sanoi myös tuovansa tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita pääkaupunki Washingtoniin.

Presidentti ei yleensä voi käyttää armeijaa maan sisäisen järjestyksen ylläpitämiseen, mutta Washington Postin mukaan vuodelta 1807 peräisin oleva kapinalaki sallii presidentin käyttää hätätapauksessa liittovaltion joukkoja levottomuuksien kukistamiseen.

George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi

Yhdysvalloissa poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa kuolleen George Floydin virallinen kuolinsyy on vaihtunut. Viranomaisten julkaisemassa ruumiinavausraportissa kerrotaan, että Floyd kuoli tukehtumiseen, jonka aiheuttivat häntä pidelleet poliisit.

Viranomaiset julkaisivat raportin pian sen jälkeen, kun Floydin perheen tilaama yksityinen ruumiinavausraportti oli todennut kuolinsyyksi tukehtumisen ja hapen puutteen aivoissa. Aiemmin viranomaisten alustavassa raportissa oli sanottu, että kuolinsyy liittyi hänellä olleisiin sydänongelmiin.

Floyd kuoli viikko sitten Minneapolisissa, kun valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Tapaus on aiheuttanut Yhdysvalloissa laajoja mielenosoituksia ja mellakoita. (Lähde: AFP)

YK vaatii tutkimaan poliisin väkivallan käyttöä Yhdysvalloissa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii selvitystä Yhdysvaltojen poliisin väkivallan käytöstä viime päivien mellakoiden ja protestien aikana.

Guterresin mukaan protestien pitäisi pysyä rauhallisina, mutta myös poliisin tulee pidättäytyä voimankäytöstä mielenosoittajia kohtaan. Hän vaatii jokaisen epäillyn teon tutkintaa.

Guterresin edustajan Stephane Dujarricin mukaan pääsihteeri on myös huolissaan poliisin viime päivinä toimittajiin kohdistamasta väkivallasta.

Samalla YK toteaa, että poliisien ympäri maailmaa tulisi saada koulutusta ihmisoikeusasioista, mutta myös psykologista ja sosiaalista tukea työhönsä. (Lähde: AFP)

Meksiko ylitti 10 000 koronakuoleman rajan

Meksikosta on tullut seitsemäs maa, joka on ylittänyt 10 000 vahvistetun koronavirukseen liittyvän kuoleman rajan. Meksikossa vahvistettiin maanantaina 237 uutta kuolemaa.

Raja ylittyi samana päivänä, kun Meksiko purki koronarajoituksiaan ja salli esimerkiksi töiden jatkamisen autotehtaissa ja rakennustyömailla.

Meksikossa on vahvistettu yli 93 000 koronatartuntaa. Todellisuudessa niitä lienee paljon enemmän, sillä testaaminen on Meksikossa paljon vähäisempää kuin Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

Aiemmin 10 000 koronakuoleman rajan ovat ylittäneet Yhdysvallat, Britannia, Italia, Brasilia, Ranska ja Espanja.

Miljoonaa asukasta kohden Meksikossa on kirjattu 79 koronakuolemaa, kun Suomessa vastaava luku on 57. (Lähde AFP)

Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta

Neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta jatkuvat tänään. Perjantaihin jatkuvalla neuvottelukierroksella on tarkoitus keskustella muun muassa kauppasuhteista, kalastuksesta ja energia-asioista.

Tämän viikon neuvottelujen jälkeen edistymistä on määrä tarkastella huipputapaamisessa. Aiemmissa neuvotteluissa edistystä ei juuri ole saavutettu.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. Neuvotteluissa on tarkoitus sopia siitä, miten EU:n ja Britannian välinen kauppa ja muut suhteet järjestetään vuoden lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeen.

Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä

Kesäkuu alkoi pörssinousulla ympäri maailman Yhdysvaltoja ravistelevista mielenosoituksista ja mellakoista sekä Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneistä suhteista huolimatta.

Wall Streetillä kaikki keskeiset indeksit päätyivät maanantaina plussalle. Dow Jones ja S&P 500 nousivat 0,4 prosenttia, kun teknologiapainotteinen Nasdaq kohosi 0,7 prosenttia.

Myös Euroopassa pörssit olivat nousseet aiemmin päivällä. (Lähde: AFP)

Uutissuomalainen: Yli puolet aikoo lomamatkustella vähintään tavalliseen tapaan muihin maakuntiin

Yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa kesällä kotimaakuntansa ulkopuolella vähintään yhtä paljon kuin ennen, ilmenee Uutissuomalaisen kyselystä. Vastaajista 42 prosenttia aikoo matkustaa entiseen malliin, kun 13 prosenttia kertoo matkaavansa tavanomaista enemmän Suomen sisällä.

Vajaa neljännes kuitenkin kertoi vähentävänsä kotimaan matkojaan.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään matkustamista ulkomaille koronaviruspandemian takia.

Tuhannen vastaajan kyselyn toteutti Tietoykkönen toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Brasiliassa jalkapalloseuran 16 pelaajaa antoi positiivisen koronatestituloksen

Brasiliassa jalkapallojoukkue Vasco da Gaman 16 pelaajaa on antanut positiivisen tuloksen koronatestissä. Asiasta kertovan seuran lääketieteellisen johtajan Marcos Teixeiran mukaan seura testasi 350 työntekijää mukaan lukien pelaajat ja valmentajat.

Jalkapallotoiminta on ollut keskeytettynä maaliskuun puolivälistä lähtien. Riolaisjoukkue Vasco da Gama on yksi joukkueista, jotka ovat alkaneet harjoitella Brasilian hankalasta koronatilanteesta huolimatta.

Lähes 210 miljoonan asukkaan Brasiliassa on todettu yli puoli miljoonaa koronatartuntaa ja koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu yli 29 000. (Lähde: AFP)