Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Elpymisvälinettä viime viikolla kommentoinut eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kertoi, että ehdotettu kokoluokka on suurin piirtein sellainen kuin Suomi oletti. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen sisällä on periaatteellista epävarmuutta Euroopan unionin 750 miljardin euron elvytysrahastosta ja siitä, kuinka merkittävän uuden askeleen EU on sen myötä ottamassa. Hallitus ei sen takia onnistunut ottamaan yhteistä kantaa tekeillä olevaan elvytyspakettiin keskiviikkona EU-ministerivaliokunnan kokouksessa.

STT:n tietojen mukaan yhteinen kanta jäi muodostamatta erityisesti keskustan varovaisuuden takia. Periaatteellinen epävarmuus heijastui kysymykseen siitä, mikä on lainojen ja suorien tukien osuus paketissa. Suomi on jo aiemmin ajanut lainapohjaisuutta.

EU-komissio esitti viime viikolla mittavaa, 750 miljardin euron elpymisvälinettä, jolla ohjattaisiin rahaa EU-maiden tueksi. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Elpymisvälineestä neuvotellaan samassa yhteydessä EU:n seitsenvuotisen budjetin kanssa, koska elvytysrahaa kanavoidaan jäsenmaille sen kautta.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan asian käsittelyä jatketaan myöhemmin.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo, että EU-ministerivaliokunta oli koolla kaksi tuntia, minkä jälkeen hallituspuolueiden johtoviisikko käsitteli vielä asiaa. Hallituksen kanta on hänen mukaansa tarkoitus antaa eduskunnalle ensi tilassa.

– Tämä on niin iso kokonaisuus, että tähän täytyy perehtyä huolella. Eri poliittisia, taloudellisia ja juridisia ulottuvuuksia on paljon ja niiden punninta vaatii aikaa ja harkintaa.

– Teemme kovasti töitä, jotta kanta pystytään muodostamaan, Tuppurainen sanoi STT:lle.

Eduskunta ja muut EU-maat odottavat

Jo keskiviikkona elpymisrahastoa käsitellään EU-maiden suurlähettiläiden kokouksessa. Suomen suurlähettiläs edustaa Tuppuraisen mukaan huhtikuisten ennakkokantojen perusteella.

Hallituksen kantaa odotetaan myös eduskunnassa.

Suurella valiokunnalla on ensi tiistaina ylimääräinen kokous, jolloin se ottaa kantaa elpymispakettiin. Perustuslain mukaan Suomen kannan EU-asioihin muodostaa suuri valiokunta.

Suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr.) mukaan tässä vaiheessa olennaisinta ehkä on se, näyttääkö eduskunta vihreää valoa neuvotteluiden jatkamiselle vai ei.

– En pysty vielä ennakoimaan, miten paljon ja näin nopeasti kyetään asettamaan varsinaisia neuvottelutavoitteita ja reunaehtoja, hän sanoo.

Hassi ei lähde ennakoimaan Suomen kantaa, mutta hänen oma mielipiteensä on, että elvytyspakettia tarvitaan ja komission ehdotuksessa on elementtejä, joita hän kannattaa.

Hassi arvioi, että jos päätös elvytyspaketista EU:ssa syntyy, luvassa on paljon vääntöä.

– Kinkkisimpiin kysymyksiin kuuluu, että mikä tässä paketissa on avustuksen osuus ja mikä lainan osuus.

Toinen iso kysymys on, tehdäänkö päätös uusista tulonlähteistä, jotka menisivät suoraan EU:n budjettiin eikä kansallisten jäsenmaksujen kautta.

– Pidän järkevänä, että suoraan EU:n budjettiin meneviä tulonlähteitä lisätään. Toisaalta historiallisesti sellaisen päätöksen aikaansaaminen EU:ssa on ollut todella vaikeaa, sillä se edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä, Hassi sanoo.

Suomen kantaa tarvitaan tiistaina EU:n talousministerien kokouksessa

Ennen tiistain kokoustaan suuren valiokunnan on tarkoitus saada lausunnot ainakin valtionvarainvaliokunnalta, talousvaliokunnalta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnalta.

Suurella valiokunnalla on oma asiantuntijakuuleminen perjantaina.

Suuren valiokunnan on otettava elpymispakettiin kantaa jo tiistaina, sillä tiistain illaksi on suunniteltu EU:n talousministerien etäkokous, jossa käydään yleisluontoista keskustelua ja Suomella pitää olla yleistason kanta.

Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), joka tarvitsee eduskunnalta mandaatin.

EU:n mittava elpymispaketti on herättänyt paljon keskustelua, minkä takia se tuodaan todennäköisesti tavalla tai toisella keskusteltavaksi myös eduskunnan suureen saliin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut