Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sairastumisesta – sovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa

Koronaviruksen jäljittämistä helpottava mobiilisovellus yritetään saada käyttöön elokuussa. Pääsihteeri Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että tartuntatautilakiin ollaan esittämässä tilapäistä lukua mobiilisovelluksen takia. Tarkoitus on antaa hallituksen esitys eduskunnalle ensi viikolla.

Mobiilisovelluksen tarkoituksena on tehostaa altistuneiden tavoittamista. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi etenemisestä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Järjestelmän kautta on mahdollista lähettää varoitus niille henkilöille, jotka ovat olleet riittävän pitkässä lähikontaktissa sairastuneen kanssa.

Sairastunut käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sovelluksen kautta lähellään olleille ihmisille, jotka ovat mahdollisesti altistuneet virukselle. Järjestelmän kautta ei välitetä henkilötietoja, vaan ainoastaan tieto altistuksesta.

– Henkilö, joka saa tämän tiedon mahdollisesta altistuksesta, päättää itse luovuttaako hän yhteystietonsa terveydenhuollon yksikön käyttöön. Jos hän näin tekee, häneen otetaan yhteyttä terveydenhoidon yksiköstä, Salo selvitti.

Pelkkä tieto sovelluksen ilmoittamasta mahdollisesta altistumisesta ei voi hänen mukaansa johtaa karanteenipäätökseen, vaan karanteeniarvion tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri. Arviointia ja esimerkiksi oireiden kyselyä tarvitaan, koska sovellus ei pysty tunnistamaan kahden ihmisen kohtaamisen olosuhteita eli onko heidän välissään ollut esimerkiksi suojapleksi.

Yksilöiden yhteyksistä ei välitetä tietoa

Ihmisten lähikontakteja bluetooth-yhteyden avulla tunnistava sovellus on herättänyt kysymyksiä ihmisten yksityisyyden suojasta.

Salon mukaan järjestelmästä ei luovuteta tietoja mihinkään muuhun käyttöön eikä esimerkiksi poliisilla ole oikeutta tietoihin. Sovelluksen lataaminen puhelimeen on vapaaehtoista.

– Järjestelmä ei kerää paikkatietoa, eikä sen kautta jaeta tietoa henkilöiden välisistä yhteyksistä yksilötasolla, Salo kertoi.

Jotta sovelluksesta olisi hyötyä, sen ladanneiden joukon pitäisi olla hänen mukaansa "varsin laaja".

Mobiilisovelluksen hyötynä hänen mukaansa on, että mahdollisia altistuneita tavoitetaan aiempaa laajemmin, kun varoituksen saavat myös ihmiset, joita sairastunut ei osaa itse varoittaa. Terveydenhoitohenkilökunnan työtaakkaa sovellus ei sinänsä vähennä.

Epidemia hidastunut

Koronavirusepidemia on jatkanut hidastumistaan verrattuna edellisten kahden viikon tilanteeseen, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö sekö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos viikottaisessa katsauksessaan. Viruksen tartuttavuusluvuksi arvioidaan 0,75–0,80, kun viikko sitten vastaava luku oli 0,75–0,85, mikä kertoo epidemian hidastumisesta.

Kahdeksan sairaanhoitopiirin alueella ei todettu tarkasteltuna toukokuun viimeisenä viikkona lainkaan uusia tapauksia. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut kahden viikon takaisesta merkittävästi. Koronavirustaudista parantuneita arvioidaan olevan noin 5 800.