Vanhanen tarttuu valtiovarainministerin salkkuun raskain mielin ja kuvaa tehtävää projektiksi

Puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikot valitsivat ehdokkaan puolueen puheenjohtajan Katri Kulmunin esityksen pohjalta. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Keskustalaiset hakivat kokemusta valitessaan valtiovarainministeriehdokkaakseen entisen pääministerin, puhemies Matti Vanhasen.

Puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikot päättivät ehdokkaasta puheenjohtaja Katri Kulmunin esityksestä vajaan kahden tunnin kokouksen jälkeen. Vanhasella ei ollut vastaehdokkaita, ja päätös oli yksimielinen.

Vanhanen sanoo ottavansa valtiovarainministerin paikan vastaan aika raskain mielin. Hän kuvasi tehtävää omalta osaltaan projektiksi.

– Teen työtä puoluejohdon kanssa tiiviissä yhteistyössä ja toivon, että voin lunastaa luottamuksen myös muiden hallituskumppaneiden edessä, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina ja puhui yhteistyöstä myös opposition kanssa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus kokoontuu huomenna presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon käsittelemään ministerivaihdosta. Uuden valtiovarainministerin nimittää presidentti Sauli Niinistö. Samassa yhteydessä presidentti myöntää istuvalle ministerille eli Kulmunille eron.

Valtiovarainministerin paikalta eroava Kulmuni ei ole kiinnostunut puhemiehen paikasta, joka Vanhaselta vapautuu, vaan sanoo keskittyvänsä puolueen johtamiseen. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu tänään kello 18 valitsemaan ehdokkaansa eduskunnan uudeksi puhemieheksi. Asiasta kertoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen STT:lle. Varsinainen puhemiesvaali järjestetään eduskunnan täysistunnossa huomenna tiistaina.

Eläkeiän nosto käsittelyyn budjettiriihessä

Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa valtiovarainministerin paikalta sen jälkeen, kun hänen viestintäkoulutustensa maksuista oli noussut kohu.

Kulmunin mukaan nyt tarvittiin kokenut ja ammattitaitoinen valtiovarainministeri, joka muun muassa tuntee budjetin, sillä syksyllä edessä on poikkeuksellinen budjettiriihi, jossa hallituksen on tehtävä vaikeita päätöksiä. Vanhanen toimi pääministerinä vuosina 2003–2010, eli myös silloin kun talouskriisi koetteli Suomea finanssikriisissä edellisen kerran.

– On välttämätöntä, että käsittelyyn tulee niin eläkeiän nosto, työllisyystavoitteen reilu korottaminen kuin työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta, Kulmuni arvioi.

– Tässä tilanteessa tarvitaan valtiovarainministeri, joka pystyy vakauttamaan Suomen tilannetta ja omaa erinomaisen ammattitaidon, käsityksen ja kyvyn viedä poikkeuksellisissa ajoissa vaikeita asioita läpi.

Viisikon kokoonpano elää

Vanhanen painotti, ettei aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi eikä viisikon jäseneksi, vaan hän toimii korostetusti valtiovarainministerin roolissa.

Kulmuni jatkaa keskustan puheenjohtajana ja siten hallituksen viisikossa. Tiedotustilaisuudessa Kulmunilta ja Vanhaselta kysyttiin useaan otteeseen työnjaosta, kun tärkeimmissä viisikon neuvotteluissa keskustaa edustava Kulmuni ei olisi enää ministeri.

Hän ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö syksyllä valittavan puheenjohtajan ottaa valtiovarainministerin salkku itselleen. Kulmuni on kertonut olevansa ehdolla puolueen puheenjohtajaksi.

– Mitä tulee talouteen, siellä (viisikon kokouksissa) on paikalla valtiovarainministeri tai mitä tulee tiedepolitiikkaan, niin tieteestä vastaava ministeri. Mutta on aivan selvää, että kun käydään isoja neuvotteluita, siellä on eduskuntaryhmillä ja puolueiden puheenjohtajilla aika merkittävä sana sanottavana. Tämä on aina yhteistyötä.

Vanhanen lähtee tehtävään velvollisuudentunnosta

Vanhanen sanoi ottaneensa tehtävän vastaan velvollisuudentunnosta, kun Kulmuni hänelle eilen soitti.

– Vanhat pääministerit eivät kauhean useasti ole palanneet valtioneuvostoon. Viime vuosikymmeninä se on lähinnä ollut puolueidensa puheenjohtajien rooleissa, joissa paluu on tehty. Poikkean tästä perinteestä ja tiedostan, että se ei roolituksena helpoimpia ole.

Vanhasen mukaan täytyy katsoa tilanteiden mukaan, kuka ministeri kulloinkin toimii pääministerin sijaisena.

Kulmunin mukaan hänen tärkein tehtävänsä on johtaa keskustaa, eikä hän pyri puhemieheksi.

– Kenttäväki päättää sitten, mitä tapahtuu syyskuun jälkeen. Minun mandaattini nojautuu keskustan kenttään, Kulmuni sanoi.

Muuttivatko tuenosoitukset ajatuksia?

Viikonloppuna moni keskustavaikuttaja on ilmaissut tukensa, ja ollut pahoillaan siitä, että Kulmuni päätyi eroon. Oliko se ainoa vaihtoehtoa, erota valtiovarainministerin paikalta, Katri Kulmuni?

– Poliittinen johtaja kantaa aina poliittista kokonaisvastuuta, yhteiskunnallista vastuuta. Koin, että siinä tilanteessa oli välttämätöntä toimia niin. Me seisomme periaatteillamme tai me emme seiso ollenkaan.

Kuinka pettynyt olette siihen, että avustajanne ei hoitanut tehtäviään niin, että teillä olisi ollut edellytykset jatkaa?

– Näissä tehtävissä on turha syyttää ketään tai mennä kenenkään selän taakse, vaan ministeri ja johtaja kantaa aina kokonaisvastuuta. Sitä minä olen omalta osaltani kantanut.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut