Koronakriisin jälkilasku on tuoreen valtiovarainministerin suurin huolenaihe – "Jos jollakin Suomessa on käsitys siitä, millaisen riesan kanssa olemme tekemisissä, niin tämän hallituksen jäsenillä se on"

Vanhanen sanoi vielä eilen, että keskittyy pelkästään valtiovarainministerin rooliin, eikä sijaista pääministeriä. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) näyttää nousevan merkittävämpään asemaan hallituksen keskinäisessä työssä kuin vielä eilen kerrottiin.

Vanhasesta tulee hallituksen johtoviisikon jäsen, ja hän on pääministerin sijainen. Samalla valtiovarainministerin paikalta eronneen Katri Kulmunin (kesk.) asema pienenee.

Vielä eilen Kulmuni kertoi olevansa itse viisikon jäsen. Säätytalon editse tiistaina aamupäivällä kävellyt Kulmuni sanoi, että asia on ollut kuitenkin koko ajan selvää.

– Matti Vanhanen johtaa keskustan ministereitä hallituksessa. Niiltä osin kun viisikko tekee hallituksen valmistelutyötä, siellä on tietenkin Matti Vanhanen silloin meidän osaltamme keskustan ministereitä johtamassa, selittää Kulmuni.

Hallituspuolueet olivat aamupäivän koolla Säätytalossa keskustelemassa siitä, miten normaalilainsäädäntöä pitäisi muuttaa, jotta valmiuslakia ei niin herkästi tarvittaisi epidemian hallitsemiseen. Kulmuni ei neuvotteluun enää osallistunut.

Kulmunin mukaan on selvää, että valtioneuvoston työhön tai sen valmisteluun eivät voi osallistua muut kuin sen jäsenet.

"Tein myönnyty ksen"

Vanhanen kertoi omassa tiedotustilaisuudessaan, että häneen oli vedottu pääministerin sijaisuuden ottamisen puolesta.

– Porukka vetosi virkaikääni, ja sinänsä pääministerin sijaisuus on pitkälti muodollisuus. Kun pääministeri ei ole paikalla, johdan puhetta valtioneuvoston yleisistunnossa. Siinä tein myönnytyksen, Vanhanen sanoi.

Vanhanen sanoi vielä eilen, että keskittyisi pelkästään valtiovarainministerin rooliin, eikä sijaista pääministeriä.

Vanhasen mukaan keskustan ministeriryhmä järjestäytyi tiistaina aamulla ja teki päätöksiä työn organisoimisesta.

– Hallituksen puhtaassa sisäisessä valmistelutyössä edustan keskustan ministeriryhmää. Silloin, kun on kyse hallituspuolueiden välisistä keskusteluista eikä hallituksen valmistelusta, puheenjohtaja Katri Kulmuni edustaa puoluetta.

Vanhanen korostaa myös, että asioiden valmistelussa pitää edetä niiden valmisteluvastuiden perusteella, jotka ovat olemassa.

– Asioita valmistelevien ministerien täytyy olla valmistelussa aina keskeisesti mukana. Tämä koskee myös hallituksen neuvotteluja. Mitä selkeämpi on valmisteluvastuu, sitä vähemmän ongelmia syntyy.

Hallituksen iltakoulu voisi olla luonteva areena

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sai hallituksen neuvottelujen alussa tiedon siitä, että Vanhanen edustaa keskustaa viisikossa hallituksen asioissa. Hänen mukaansa tämä selkeyttää tilannetta.

Aiemmin Marin oli sanonut medialle toivoneensa myös, että Vanhanen sijaistaa pääministeriä ja pyytäneensä häntä harkitsemaan asiaa.

– Itse olen pohtinut, että hallituksen iltakoulu, jossa on läsnä niin eduskuntaryhmien puheenjohtajat kuin myös puolueiden puheenjohtajat, voisi olla luonteva areena, missä näkisimme kaikkien puolueiden kantoja, Marin sanoi medialle Säätytalon portailla.

Marinin mukaan tärkeää on käydä läpi pelisääntökysymykset kaikkien puolueiden kanssa.

– Pitää olla tarkka rajanveto siinä, että kun valmistellaan hallituksen asioita, valtioneuvoston jäsenet ovat ne henkilöt, jotka palavereihin osallistuvat, Marin sanoi.

Marin: Budjettiriihessä käydään läpi rakenteellisia uudistuksia

Marinin mielestä syksyn budjettiriihi ei ole paikka keskustella sopeutustoimista.

– Nyt on aika ensinnäkin selvitä tästä kriisistä mahdollisimman pienin vaurioin. On aika elvyttää, tehdä elvyttäviä toimia, joilla voimme vahvistaa talouden kasvua ja vahvistaa työllisyyttä, Marin sanoi matkalla hallituksen neuvotteluihin.

Marinin mukaan rakenteellisia kysymyksiä budjettiriihessä käydään läpi. Hän ei ottanut vielä kantaa siihen, mitä uusia rakennetoimia hallitus voisi edistää tai voisiko esimerkiksi eläkeputken poisto edetä.

Kulmuni puhui eilen eläkeiän nostosta. Tiistaina hän sanoi olevan tärkeää, että ihmiset jaksaisivat töissä pidempään.

Jälkilasku Vanhasen suurin huolenaihe

Vanhasen mielestä hänen päähuolenaiheensa uudessa tehtävässä on, miten Suomi selviää koronakriisin jälkilaskusta. Tämän haasteen pohtiminen menee hänen mukaansa päällekkäin koronaepidemiasta selviämisen ja talouden elvytystoimien kanssa

– Pitää löytää tie, jolla selviämme siitä suuresta laskusta, joka vääjäämättä koronan aiheuttamasta kriisistä aiheutuu. Se on koko kansan yhteinen murhe, hallituksen, eduskunnan ja kansalaisjärjestöjen yhteinen murhe.

Vanhasen mukaan hallitusohjelman perustavoite siitä, että taloushuolet selätetään ennen kaikkea työllisyyttä ja toimeliaisuutta lisäämällä on yhä olemassa.

– Tavoitetaso ja toimenpiteet pitää vaan muuttaa, hän sanoi.

Kaikki lähtee työllisyyden parantamisesta ja siinä eläkkeelle siirtyvien määrällä on vaikutusta, Vanhanen sanoi, mutta ei vielä ryhtynyt avaamaan toimia. Hän muistutti olleensa valtiovarainministeri vasta vähän aikaa, eikä esimerkiksi tiedä, millaista valmistelua ja taustatyötä on jo tehty.

– Taustatyöllä on hyvin paljon vaikutusta siihen, minkä tyyppiset asiat saattaisivat olla kypsiä minkä asteiseen päätöksentekoon budjettiriihessä ja mitkä eivät.

Vanhanen ennakoi, että toimet ovat äärimmäisen vaikeita ratkaistavia sekä sisällöllisesti että poliittisesti.

Pekonen: Työttömyysturvaan ei tarvetta tehdä muutoksia

Vanhasen uumoilusta saatiin esimakua, kun sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi, ettei ole valmis leikkaamaan työttömyysturvaa. Eläkeputken poistamisen hän arveli tulevan hallituksen pöydälle syksyllä.

– Itse lähden siitä, että tässä vaiheessa ei ole tarvetta tehdä mitään muutoksia työttömyysturvaan, mutta syksyllä varmaan palataan näihin asioihin. Meillä on työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä, mitä ministeri Tuula Haatainen (sd.) johtaa, ja siellä käydään näitä asioita läpi, Pekonen sanoi poistuessaan hallituksen neuvotteluista.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mielestä nyt pitäisi luoda kuluttajien luottamusta talouteen, eikä puhua kurinpitotoimista. Hänen mielestään luottamus täytyy ensin luoda elvyttämällä, mutta yhtä aikaa pitää kuitenkin jo pohtia pitkän aikavälin kestävyyttä.

– Ei ole mitään paikkaa x missä elvytystoimet lakkaavat ja alkavat sopeuttamistoimet, vaan ne kulkevat käsikkäin. Hallituksessa luodaan yhteistä tiekarttaa tästä.

Kulmunin kohukoulutuksen järjestänyt Kari Jääskeläinen poissa avustajajoukosta

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on saanut ensimmäiset avustajansa, valtiovarainministeriö kertoo.

Vanhasen valtiosihteereiksi on nimitetty Maria Kaisa Aula ja Jari Partanen. Vanhasen erityisavustajina aloittavat Jukka Ihanus, Markus Lahtinen, Ann-Mari Kemell ja Markus Ylimaa. Kaikki kuusi toimivat vastaavissa tehtävissä myös ministerin paikalta eronneen Katri Kulmunin (kesk.) esikunnassa.

Joukosta puuttuu Kulmunia avustanut Kari Jääskeläinen. Hän osallistui Kulmunille annetun viestintäkoulutuksen järjestämiseen, jonka laskutuksesta noussut julkinen kohu johti Kulmunin eroon.

Ministeriön mukaan Vanhasen esikunta täydentyy myöhemmin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut