Hovioikeus kumosi osan "henkisen koulun profeetan" hyväksikäyttösyytteistä

STT

Helsingin hovioikeus kumosi keskiviikkona osan Johanneksen kouluksi kutsutun henkisen koulun johtajan hyväksikäyttösyytteistä.

Armenialaismies tuomittiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa kahden vuoden vankeuteen neljän suomalaisnaisen hyväksikäytöstä. Käräjäoikeus katsoi, että Saksasta johdettu koulu oli hyvin suunniteltu ja organisoitu lahko.

Käräjätuomion mukaan lahkon "profeetta" käytti hyväkseen neljää aikuista suomalaisnaista, kun hän alisti nämä useita kertoja sukupuoliyhteyteen kanssaan. Uhreilla oli käsitys, että koulun johtajalla oli yliluonnollisia, energeettisiä kykyjä parantajana ja profeetallisena henkilönä. Käräjätuomion mukaan hyväksikäyttöä tapahtui Suomen lisäksi Espanjassa, Saksassa ja Armeniassa järjestetyissä seminaareissa.

Mies ja syyttäjä valittivat hovioikeuteen, jossa varsinainen pääkäsittely on määrä järjestää myöhemmin. Sitä ennen hovioikeuden piti ratkaista miehen valituksen johdosta kysymys siitä, onko suomalaisella tuomioistuimella toimivaltaa ulkomailla tapahtuneiksi väitettyjen rikosten osalta.

Armenian selvitys ei riittänyt hovioikeudelle

Jutussa suomalaisen tuomioistuimen toimivalta perustuu kaksoisrangaistavuuteen eli siihen, että väitettyjen tekojen pitää olla myös tekovaltion laissa rangaistavia ja sellaisia, joista olisi voitu tuomita rangaistus myös kunkin tekovaltion tuomioistuimessa.

Syyttäjä ja käräjäoikeus olivat pyytäneet ja saaneet Espanjan, Saksan ja Armenian viranomaisilta selvityksen tekojen rangaistavuudesta. Käräjäoikeus katsoi niiden perusteella, että kaksoisrangaistavuuden edellytys täyttyi kussakin maassa.

Hovioikeus arvioi asiaa toisin. Sen mukaan Espanjan ja Saksan selvitykset olivat riittävät, mutta Armenian ei. Armenian viranomaiset olivat nimenomaisesti kieltäytyneet ottamasta kantaa tekojen rangaistavuuteen ja olivat selvitykseksi toimittaneet vain otteen rikoslaistaan. Sen perusteella ei hovioikeuden mukaan ole mahdollista tehdä riittävän luotettavasti johtopäätöksiä siitä, voisiko syytteen mukaisista teoista seurata rangaistus armenialaisessa tuomioistuimessa.

Hovioikeus päätyi kumoamaan käräjäoikeuden tuomion kuuden syytekohdan osalta. Kumotut syytteet koskivat väitettyjä hyväksikäyttöjä Armeniassa joulukuussa 2012, heinä-elokuussa 2015, tammikuussa 2016 ja tammikuussa 2017.

Käsittely hovioikeudessa jatkuu kymmenen muun käräjäoikeudessa miehen syyksi luetun syytekohdan osalta. Pääkäsittelyn on määrä alkaa elokuussa.

Mies vaatii syytteiden hylkäämistä. Hänen valituksensa mukaan väitettyjä tekoja ei ole tapahtunut eikä syytteen tukemiseksi ole esitutkinnassa taikka käräjäoikeudessa esitetty mitään näyttöä.

Syyttäjä puolestaan hakee miehelle hovioikeudessa vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.