Norjan rajan aukeaminen on ilouutinen Pohjois-Lapin kunnille, kertoo Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo STT:lle. Norjan hallitus kertoi perjantaina uusista matkustusrajoituksista, joiden mukaan suomalaiset saavat jälleen matkustaa Norjaan. Lisäksi vaatimus kymmenen päivän karanteenista poistuu.
Suomen hallitus kertoi jo torstaina avaavansa rajan Norjaan, eikä alueella matkustamisesta enää seuraa suositusta kahden viikon karanteenista.
Salon mukaan Enontekiön ja Utsjoen kunnat ovat riippuvaisia Norjan rajakaupasta ja vapaasta liikkuvuudesta maiden välillä. Jos raja olisi pysynyt kiinni, asukasmääriltään pienet kunnat olisivat joutuneet yhä pahempaan ahdinkoon. Alueen yritysten myynti on tippunut arviolta 70–90 prosenttia, kun norjalaiset eivät ole päässeet maahan.
– Kunnat olisivat olleet hätää kärsimässä, Salo sanoo.
Esimerkiksi Utsjoen yritysten liikevaihdosta yli 75 prosenttia tulee rajakaupasta norjalaisten kanssa ja asiakkaista arviolta yli 90 prosenttia on norjalaisia. Norjalaiset käyvät Suomen puolella päivittäistavarakaupoissa, käyttävät alueen palveluja sekä mökkeilevät alueella, Salo kertoo.
Norjan ja Suomen välinen raja on Lapin kunnille kriittisempi
Lapin kunnat ja yrittäjät toivoivat aiemmin tällä viikolla hallituksen aloittavan neuvottelut rajojen avaamisesta Ruotsin ja Norjan kanssa. Rajat suljettiin aiemmin keväällä koronaviruksen levitessä kaikissa kolmessa maassa.
Taloudellisia tappioita on hankala enää kuroa kevään jäljiltä kiinni, mutta uudet linjaukset helpottavat tilannetta, Salo arvioi.
Norjan ja Suomen välinen raja eroaa Ruotsin rajasta, sillä Norja ei ole EU-maa. Salon mukaan tilanne on siksi ollut hankalampi Norjan rajaa lähellä olevissa lappilaiskunnissa.
Ruotsin rajan kupeessa asuvat suomalaiset ovat pystyneet liikkumaan Ruotsiin, mikä on helpottanut länsirajan tilannetta, Salo sanoo. Ruotsalaiset eivät ole kuitenkaan päässeet Suomeen, mikä on näkynyt alueen taloudessa. Tornionjokilaakson Suomen puolella olevissa kunnissa arvioidaan, että 35–50 prosenttia kauppojen asiakkaista tulee Ruotsista.
Torstaina linjattiin, että ruotsalaiset pääsevät Suomeen aiempaa keveämmin perustein. Työmatkaliikenne on jatkossa sallittua, samoin matkustus esimerkiksi perhesyyn takia. Myös kiinteistön, asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen Suomessa on perusteltu syy ylittää raja.