Pääministeri Marin: Suomen epidemiatilanne parantunut, toivottavasti voidaan nopeasti siirtyä normaalimpaan elämään

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla ennakoinut tulevia päätöksiä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen koronavirusepidemian tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

– Kyllähän meillä epidemiatilanne on onneksi parantunut, Marin sanoi saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

– Myös nämä päivittäiset tautitapaukset näyttäisivät olevan nyt rauhoittumaan päin. Eli parempaan suuntaan on menty, ja tietenkin me kaikki toivomme, että mahdollisimman nopeasti voimme taas siirtyä normaalimpaan elämään, Marin sanoi.

Marin ei kuitenkaan vielä ennakoinut sitä, mihin ratkaisuihin hallitus tänään päätyy.

THL kertoi tänään, että Suomessa on todettu vuorokaudessa neljä uutta koronavirustartuntaa. Viruksen vuoksi eilen oli sairaalahoidossa 26 ihmistä ja tehohoidossa enää yksi potilas.

Hallitus neuvottelee tänään koronatilanteesta ja pohtii valmiuslain nojalla annettujen toimivaltuuksien käytön jatkoa.

Valmiuslain pykäliä otettiin käyttöön maaliskuussa, kun koronatilanteen vakavuus alkoi käydä ilmeiseksi. Niiden nojalla mahdollistettiin esimerkiksi Uudenmaan eristäminen ja kriittisen henkilöstön työaikoihin, lomiin ja sopimuksiin puuttuminen ja eriasteisten koulujen laaja sulkeminen. Kaikki koronan tuomat rajoitukset eivät perustu valmiuslakiin, vaan niitä on annettu myös esimerkiksi tartuntatautilain nojalla.

Pääministeri Marin ei sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla ennakoinut tulevia päätöksiä vaan totesi, että ne tehdään asiantuntijoiden arvioiden perusteella. Samalla seurataan myös miten Suomen tartuntamäärät ja sairaalahoidossa olevien määrät kehittyvät.

– Tietenkin me kaikki toivomme, että epidemiatilanne paranee ja että pääsemme pois poikkeuksellisista oloista, Marin sanoi.

Päivän neuvotteluissa on esillä ainakin hoitohenkilökunnan asema, eli ovatko hoitajien ja lääkärien työvelvoitetta koskevat määräykset vielä tarpeen. Asetuksella on asetettu hoitohenkilökunnan työaikaa, vuosilomia ja irtisanomisoikeuksien koskevia rajoituksia.

Nämä määräykset otettiin käyttöön kun pelättiin, että terveydenhoitojärjestelmä ylikuormittuisi koronaviruksen levitessä. Tästä ei ole näkynyt merkkejä, vaan tartuntamäärät ovat pysyneet melko hyvin kurissa, eikä hoitopaikoista ole ollut pulaa. Määräykset ovat voimassa kesäkuun loppuun.

Valmiuslakiin tukeutuminen ei voi jatkua rajattomasti

Hoitohenkilökuntaa koskevien määräysten purkamista ovat vaatineet sekä hoitoalan ammattiliitot että useiden puolueiden kansanedustajat.

Asia oli esillä hallituksen neuvottelussa tiistaina jolloin todettiin, että terveydenhoidon kestokyky ei enää 30.6. jälkeen välttämättä tarvitse tuekseen valmiuslain toimivaltuuksilla tehtyjä toimia.

Valmiuslakiin tukeutuminen ei voi jatkua rajattomasti. Poikkeusvaltuuksia voidaan perustuslain mukaan käyttää vain tavoin, jotka ovat välttämättömiä lain tarkoituksen saavuttamisen kannalta.

Nykyinen valmiuslaki on säädetty vuonna 2011. Se on tarkoitettu suojaamaan Suomen väestöä ja talouselämää, perus- ja ihmisoikeuksia ja turvaamaan maan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys. Poikkeusoloja voivat olla aseellinen hyökkäys tai sen välitön uhka, suuronnettomuus tai kuten tänä vuonna on koettu, hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

----

Korjattu aiempaa uutista klo 14.51 : Otettu pois lause, jossa väitettiin virheellisesti, että mm. ravintoloiden sulku olisi tehty valmiuslain nojalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut