Pekingissä todettiin taas uusia koronavirustartuntoja – Haavisto pitää tietoja Kiinan tilanteesta huolestuttavina

Pekingin rajoitukset vaikuttavat tuhansiin ihmisiin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan Pekingissä eristetään jälleen asuinalueita koronaviruksen leviämisen vuoksi, paikallisviranomaiset kertovat. He ovat tänään kertoneet uusista tartunnoista, jotka ovat kytköksissä kaupungin luoteisosissa Haidianissa sijaitsevaan tukkutoriin.

Tartuntojen takia tori ja lähikoulut on suljettu ja kymmenen asuinaluetta torin ympäristössä on eristetty. Rajoitukset vaikuttavat tuhansiin ihmisiin.

Viikonloppuna Pekingissä määrättiin paikoin liikkumisrajoituksia kaupungissa todettujen virustartuntojen vuoksi. Tartunnat olivat yhteyksissä kaupungin eteläosassa sijaitsevaan Xinfadin lihatoriin.

Virusta havaittiin tuontilohen käsittelyyn tarkoitetuilla leikkuulaudoilla. Useat suuret kauppaketjut ovat tämän jälkeen vetäneet lohituotteet myynnistä, eikä monissa ravintoloissa tarjota lohiruokia.

Viranomaisten tarkoituksena on testata yli 40 000 Xinfadin torin ympäristössä asuvaa ihmistä viruksen varalta. Maanantaiaamuna ihmiset jonottivat paikalliselle stadionille, jossa testausta suoritettiin.

Viranomaiset kertoivat myös, että kaikki Pekingin urheiluun ja viihteeseen käytetyt sisätilat suljetaan toistaiseksi. Kaupungissa lisätään julkisten tilojen desinfiointia ja asukkaiden lämpötilan mittauksia.

"Toivottavasti ei lähde liikkeelle toista aaltoa"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää Kiinasta kantautuvia koronavirustietoja huolestuttavina.

– Nythän nämä tautitiedot, jotka tulevat Kiinasta, ovat vähän huolestuttavia, Haavisto sanoi toimittajille Säätytalolla ennen hallituksen neuvotteluja.

Haavisto viittasi kommentillaan erityisesti Pekingin tilanteeseen.

– Toivottavasti ei tule semmoista toista aaltoa nyt sieltä liikkeelle, Haavisto sanoi.

Kiina sai jo epidemian kuriin

Pekingissä vahvistettiin maanantaina 36 uutta tartuntaa, ja pääkaupungissa on todettu muutamassa päivässä nyt ainakin 75 uutta paikallisesti saatua tartuntaa. Sitä ennen kaupungissa ei todettu uusia tartuntoja noin 50 päivään.

Pekingin tapauksiin yhdistettyjä tartuntoja on BBC:n mukaan todettu myös kolmessa muussa maakunnassa. Useat kiinalaiset kaupungit ovat varoittaneet asukkaitaan matkustamasta Pekingiin.

Kiinan tautiviranomaisen CDC:n mukaan Pekingissä havaitun viruksen perimän perusteella vaikuttaa siltä, että se on tullut Kiinaan ulkomailta.

Uusi koronavirus lähti leviämään alun perin Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla. Vaikka epidemia alkoi Kiinassa, maa sai viruksen leviämisen kuriin ankarilla rajoitustoimilla, ja parin viime kuukauden aikana Kiinassa on todettu vain pieniä määriä uusia tartuntoja. Suurin osa niistä on tullut maahan ulkomailta palaavien kiinalaisten mukana.

Elämä Kiinassa on alkanut jo muistuttaa normaalia, kun tiukkoja rajoituksia on purettu kevään mittaan. Pelkona on, että uudet tartuntaryppäät johtavat uusiin laajoihin rajoitustoimiin. Toisaalta viranomaisilla on nyt paremmat valmiudet puuttua viruksen leviämiseen nopeasti.

Yhteensä Kiinassa on todettu Worldometer -tilastosivun mukaan reilut 83 000 tartuntaa, ja virukseen liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu yli 4 600. Kuolemien kokonaismäärässä Kiina on maiden välisessä vertailussa sijalla 18, muun muassa Ruotsin takana. Kiinan julkistamia lukemia on kuitenkin toisinaan epäilty.

Miljoonaa asukasta kohden Kiinassa on kuollut kolme ihmistä, kun Suomessa vastaava luku on 59.

USA:ssa päivittäisten kuolemien määrä laski

Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyvien uusien kuolemien määrä putosi sunnuntaina Johns Hopkinsin yliopiston tilaston mukaan alimmilleen viikkoihin.

Baltimorelaisyliopiston mukaan maassa ilmoitettiin sunnuntain aikana 382 uutta kuolemantapausta. Se on yliopiston tilastoissa vähiten sitten huhtikuun alkupuolen, jolloin päivittäisten kuolemantapausten määrä kääntyi jyrkkään nousuun.

Sunnuntaisin on tosin yleensä ilmoitettu viikon alhaisin päivittäinen lukema erilaisten tilastoinnin viiveiden takia. Lisäksi lukemat vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä.

Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on Yhdysvalloissa jo lähes 116 000, mikä on eniten maailmassa. Parin viime viikon aikana päivittäin on kerrottu yleensä noin 700–1 000 uudesta kuolemasta. Väkilukuun suhteutettuna koronaan liittyviä kuolemia on miljoonaa asukasta kohden 356. Suomessa vastaava suhdeluku on 59.

Koko maailmassa koronavirukseen liittyen on kuollut ainakin lähes 433 000 ihmistä. Tartuntojen määrä lähenee kahdeksaa miljoonaa. Iso osa tartunnan saaneista on jo toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut